Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAJAM TEHNOLOGIJE

Iz pustinje u domove budućnosti: Ovo su cool gadgeti sa CES-a

16.01.2019.
u 08:18

Izbor zanimljivih uređaja s ovogodišnjeg velikog sajma CES u Las Vegasu

Brže, više, jače! To je prvi dojam koji možete dobiti pregledavajući najnovije vijesti iz svijeta tehnologije koje su proteklih dana stizale iz Las Vegasa. Svake godine početkom siječnja ovaj grad poznat po kockarnicama, ekstravaganciji i ludim partyjima transformira se u tehnološku “olimpijsku” pozornicu s najboljim svjetskim natjecateljima u industriji ili jednostavnije - u sajam CES.

Više od 4500 kompanija izlaže svoje najnovije proizvode. U toj gomili nije lako izabrati najbitnije i najzanimljivije uređaje, ali neki se ipak ističu i već sada obilježavaju važan iskorak na tržištu. Upravo se na CES-u mogu pratiti trendovi koji će vladati u tekućoj i sljedećim godinama. Izdvojili smo nekoliko gadgeta i softverskih rješenja koji će donositi razliku u ovoj tek započetoj 2019.

LG Signature R: Prvi OLED televizor na izvlačenje

Nije lako sve veće dimenzije televizora smjestiti u dnevnu sobu. U pomoć stiže korejski LG koji je prvi put uspio kreirati televizor koji možete podići pritiskom gumba! Portabilnost i ekonomičnost prostora koje nude projektori sada se mogu prebaciti i na televizore. I to nije bilo koji televizor, nego vrlo kvalitetni LG-jev Signature OLED TV R. U spuštenom načinu rada može se koristiti za reproduciranje audiosadržaja.

IBM Q System One: Novi iskorak prema kvantnim računalima

IBM je na CES-u predstavio IBM Q System One – “prvo komercijalno kvantno računalo” za korištenje izvan laboratorija. Riječ je o prilagođenom sustavu koji ima i značajke kvantnog računala, ali nije takvo u potpunosti zbog zahtjevnih uvjeta u kojima su kubiti stabilni. No i ovako predstavlja važan napredak u razvoju računala koja bi u budućnosti trebala moći rješavati daleko kompleksnije zadatke od današnjih računala. Pristupa mu se preko clouda.

Dron koji roni

Dronovi lete i sve ih je više, ali kompanija Geneinno odlučila je promovirati svoju novu generaciju podmorskih strojeva kao – dronove koji rone. Ove malene podmorske “letjelice” mogu dosegnuti dubinu od čak 150 metara, a pritom nose 4K kameru i može im se postaviti robotska ruka na prednjoj strani. Morske struje im ne smetaju. I cijena je povoljna za ovakve uređaje – 2599 američkih dolara.

Umjetna inteligencija lovi tko dijeli lozinke za Netflix

Streaming kanali sve su popularniji, ali zbog brojnosti i razdiobe popularnih videosadržaja između različitih brendova korisnicima je sve skuplje plaćati sve pretplate. Zato je popularno dijeliti lozinke, no to bi uskoro moglo biti zaustavljeno. Na CES-u je predstavljena tehnologija tvrtke Synamedia koja koristi umjetnu inteligenciju za praćenje tko sve pristupa vašem streaming profilu.

AMD lansirao novu 7nm grafičku karticu Radeon 7

Nakon što smo lani vidjeli oštru bitku za nove snažnije generacije čipseta koji su dosegli 7nm dimenzije, sada nam slijedi nišni nastavak. AMD je lansirao prvu 7nm grafičku karticu Radeon 7 koja bi trebala postati najmoćnija grafička za igranje. U prodaju ide od 7. veljače za 699 američkih dolara, a dolazi s igrama Devil May Cry V, The Division 2 i Resident Evil 2.

Robot koji igra stolni tenis

Mislite da znate kako roboti izgledaju? Promislite opet. Iako prvo asociraju na čovjekoliki lik, roboti postoje u raznim oblicima, pogotovo u industriji. A danas, izgleda, i u sportu. Trometarski robot Forpheus na CES-u je zaigrao – stolni tenis. I to jako dobro, u što su se mogli uvjeriti i posjetitelji koji su zaigrali. Japanska tvrtka Omron kaže da njihov Forheus uz gomilu kamera koristi i umjetnu inteligenciju kako bi predvidio smjer loptice.

Pametna pelena prati bebinu akciju

Nitko ne voli kada pelena zasmrdi, ali nešto se ipak može učiniti. Na CES-u je predstavljena pametna pelena korejske tvrtke Monit. Maleni senzor može otkriti koja je nužda izvršena i obavijestiti roditelje putem aplikacije. Također, može analizirati uzorke vršenja nužde, ali i spavanja. Cijena još nije objavljena.

Samsung Family Hub: Hladnjak koji prepoznaje cijelu obitelj

Samsung je pokazao novu generaciju svog slavnog hladnjaka Family Hub koji sad nudi pojednostavljeno povezivanje s drugim uređajima u domu. Family Hub koristi digitalnog pomoćnika Bixby i umjetnu inteligenciju. Sada korisnici samo razgovorom s hladnjakom Family Hub mogu tražiti avionsku kartu preko Expedije, nazvati Uber ili unaprijed postaviti temperaturu povezane pećnice, a novi zaslon djeluje kao digitalna oglasna ploča. Sustav može voditi zasebne profile za sve članove obitelji.

HTC Vive Pro Eye: Napredak u virtualno stvarnosti

Foto: HTC

Lider u kvaliteti naočala za virtualnu stvarnost tajvanski HTC predstavio je nove uređaje. Naglavni sustav Vive Pro Eye ima ugrađeno praćenje oka što obećava dosad najbolje VR iskustvo. Upravljati u VR-u tako možete pogledom pa se manje ovisi o kontrolerima. HTC je i proširio količinu VR sadržaja kojem korisnici mogu pristupiti.

Stiže 48-megapikselni Honor View 20

Za tjedan dana u Parizu će premijerno biti predstavljen Honor View 20 – jedan od prvih flagship mobitela sa stražnjom kamerom od 48 megapiksela. Na CES-u je najavljena njegova svjetska premijera i potvrđena lista snažnih specifikacija. No većini korisnika mogao bi biti zanimljiv zbog promjene u dizajnu mobitela koja je dominirala posljednjih nekoliko godina – Honor View 20 neće imati “zub” na vrhu ekrana, nego će premjestiti selfie kameru kako bi se dobio zaslon bez ružnog izrezivanja.

Vesta koja može predvidjeti srčani udar

Predstavljen je niz uređaja koji ciljaju pomoći čovjeku kod zdravstvenih tegoba ili uočavati mogućih problema. Jedno je od takvih rješenja vesta koja bi mogla predvidjeti – srčani udar! Tvrtka Chronolife nada se pomoći onim korisnicima koji imaju dijagnozu zatajivanja srca. Za svoj “Chronolife vest” tvrde da mjeri šest fizioloških stanja u realnom vremenu, a potom se uz pomoć umjetne inteligencije predviđa srčani udar. Cijena je oko 200 eura.

Prva memorijska kartica s kapacitetom za 1TB podataka

Iako danas puno podataka spremamo u cloudu, još dosta ovisimo o fizičkim memorijskim kapacitetima. Pogotovo je to tako za fotoaparate i kamere koji snimaju sve detaljnije i kvalitetnije fotografije koje zauzimaju puno prostora. Tvrtka Lexar napravila je prvu SD memorijsku karticu kapaciteta čak 1 terabajt. To je dovoljno da se spremi oko 500 sati videa. Dizajnirana je za digitalne SLR fotoaparate, HD i 3D kamere. Prebacuje oko 95 MB po sekundi. Stoji čak 500 dolara.

VIDEO Ovako snima Samsungov mobitel s četiri kamere

Komentara 1

ZN
znam
10:32 16.01.2019.

Google 5G Wireless: A Dangerous ‘Experiment on Humanity’

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije