Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI

Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba

Zoran Mamić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
01.12.2020.
u 07:14

Zoran Mamić, inače rođeni Zagrepčanin i Dinamov pionir, jedini je nogometaš koji je u Dinamu spojio dva uzbudljiva majstorska ciklusa dijeleći svlačionicu najprije s Ladićem, Bobanom i Šukerom, a na kraju karijere s Ćorlukom, Modrićem i Eduardom

Ne umanjujući veličinu Bjeličina opusa u Dinamu, koji je bio blistav i antologijski, nekako se čini prirodnim, pa čak i poželjnim da Dinamu proljeće u Europi napokon osigura i jedan trener koji je gotovo cijeli svoj sportski vijek proveo u Dinamu. To bi se moglo dogoditi Zoranu Mamiću ovoga četvrtka u Rotterdamu, gdje Dinamo gostuje kod Feyenoorda (19 sati).

Posljednji primjerak takvoga, autohtonoga Dinamova trenera ‘od glave do pete’ prije Mamića bio je Ivica Horvat, legendarni branič koji je u maksimirskom klubu proveo čak 12 godina kao igrač, s njim osvojio dva naslova prvaka, a kao trener Kup sajamskih gradova. Ivica Horvat zvani Čamp tvorac je posljednjeg Dinamova prezimljavanja prije Bjelice, tamo još iz sezone 1969./1970., inače gubitničke sezone, u kojoj je Dinamo u prvenstvu bio tek šesti.

Život mu visio o niti

Zanemarimo ovdje načas Mamićevu nepravomoćnu presudu zbog izvlačenja novca iz Dinama i sve učinke koje ona za sobom povlači, i fokusirajmo se na Zorana Mamića samo kao nogometaša i trenera. I dobit ćemo dojmljivu, upečatljivu sliku jedne doista raritetne Dinamove sportske ličnosti.

Za početak, samo statistički, Zoran Mamić kao igrač, trener i sportski direktor osvojio je u Dinamu čak 27 trofeja. Zoran Mamić, inače rođeni Zagrepčanin i Dinamov pionir, jedini je nogometaš koji je u Dinamu spojio dva uzbudljiva majstorska ciklusa dijeleći svlačionicu najprije s Ladićem, Bobanom i Šukerom, a na kraju karijere s Ćorlukom, Modrićem i Eduardom.

Zoran Mamić, uz Ladića i I. Cvitanovića, jedini je nogometaš koji je nastupao za Dinamo u bivšoj Jugoslaviji i u Hrvatskoj te HAŠK Građanski i Croatiju. Potom je Zoran bio je vrlo solidan bundesligaški igrač s 82 nastupa za Bochum i Bayer Leverkusen, a nominalno ga se vodi i kao osvajača svjetske bronce 1998. u Francuskoj iako na tom turniru nije igrao ni minute.

Sastavimo li pak proizvoljno idealnu momčad od igrača s kojima je Zoran Mamić igrao u klupskoj karijeri, u njoj bi se našla čak petorica kapetana Hrvatske (Boban, Šuker, Živković, N. Kovač i Modrić), te po jedan kapetan Njemačke (Ballack) i Brazila (Emerson).

I još nešto iz igračkih dana: nastupajući za Dinamo, Zoran je imao dvije teške, čak po život opasne situacije. Još 1992. godine teško je stradao u prometnoj nesreći kod Božjakovine, kada je ispao iz automobila nakon sudara s kamionom. Tada je pauzirao šest mjeseci. Koju godinu kasnije, u zračnom dvoboju s Osječaninom Ergovićem, imao je hematom na mozgu.

– To je bila ozljeda opasna za život. Docent Paladino, neurokirurg koji me liječio, rekao je da sam jedan od tisuću koji se izvukao nakon ovakve ozljede – ispričao je jednom zgodom Zoran.

Toliko o Mamićevim igračkim dosezima...

A Mamić trener? Krenimo od kraja; dakle, Zoran je od prošloga tjedna trenerski rekorder po broju europskih pobjeda s Dinamom; ima ih 15, nasuprot Bjeličinih 14. Prezimi li, bit će tek šesti trener plavih kojemu je to uspjelo, nakon Antolkovića (1962./1963), Konjevoda (1965./1966.), Zebeca (1966./1967.), Horvata (1969./1970.) i Bjelice (2018./2019.). Da još pojačamo dojam, među onima koji to nisu uspjeli su Marković, Blažević, Kranjčar, Barić, Ardiles, Kuže, Ivanković, Zajec, Halilhodžić...

Usto, Zoran Mamić šesta je poslijeratna figura u povijesti Dinama koja je bila prvak kao igrač i kao trener plavih, nakon Kranjčara, Vlaka, Kužea, Solde i Jurčića, ali i do sada jedini koji osvojio naslov prvaka bez poraza. Bilo je to u sezoni 2014./2015.

Također, Zoran je vlasnik i još jednoga teško dostižnoga rekorda: jedini u povijesti Dinama nanizao je bez poraza čak 56 službenih utakmica u domaćim natjecanjima, čime je debelo nadmašio dotadašnjeg rekordera Blaževića (34). Mamić je rekorder među Dinamovim trenerima i po broju utakmica zaredom bez poraza u Hrvatskoj ligi nanizavši ih čak 50.

Ima toga još, za dinamovce osobito važnoga detalja: Zoran je rekorder i po broju pobjeda nad Hajdukom, ima ih 11. Usto, jedini je Dinamov trener koji je pobijedio Hajduk u svim natjecanjima šest puta zaredom, zatim ima čak 12 utakmica u nizu protiv Hajduka bez poraza (drugo mjesto dijele Bukovi i V. Marković s po sedam) i jedini je Dinamov trener koji je u samostalnoj Hrvatskoj Hajduku dao pet komada (5:0 u četvrtfinalu Kupa 2014. godine).

Da se malo i našalimo, Zoran Mamić jedini je Dinamov trener koji je napustio klupu plavih usred utakmice i odšetao u svlačionicu, u susretu protiv Rijeke, revoltiran telefonskom intervencijom brata Zdravka oko uvođenja u igru jednoga igrača. Netko drugi na njegovom mjestu dobio bi otkaz već na atletskoj stazi, hodajući prema svlačionici.

Bio u finalu klupskog SP-a

Nakon odlaska iz Dinama, Zoranu Mamiću pripala je laskava funkcija trenera najvećega azijskoga kluba, saudijskog Al Hilala, kojega su prije njega vodila samo dvojica Hrvata; Jozić i Dalić. A u najblistavijem razdoblju međunarodne trenerske karijere, Zoran je postao treći hrvatski trener koji se našao u finalu Svjetskog klupskog prvenstva, natjecanja koje je prethodilo Intercontinentalnom kupu (u kojemu se igrala jedna utakmica), pa je utoliko njegov put s Al Ainom bio neusporedivo teži od Ivićeva (Porto) i Jozićeva (Colo Colo).

Zoran Mamić, kako kažu u GNK Dinamu, nije dostupan za intervjue, pa nismo treneru plavih na korak od krešenda karijere u mogućnosti postaviti niti jedno škakljivo pitanje: npr. hoće li proslaviti europsko prezimljavanje, kome će ga posvetiti, kako je to za sebe pridobio dojučerašnje Bjeličine vojnike, Livakovića, Ademija, Oršića, Petkovića...?

A kako se, osim prezimljavanja, neumoljivo približava i još jedan Dinamov sudbinski datum, naodmet ne bi bio i upit – posjeduje li Zoran Mamić putovnicu BiH?

Ključne riječi

Komentara 92

DU
Deleted user
07:38 01.12.2020.

Kao i obicno imamo zanimljiv naslov, iz naslova bi se dobio dojama da nam novinar zeli podariti neku zanimljivu pricu, nepoznatu, no opet ja na djelu priprema za slucajni kiks u dvije utakmice, da bi pljuvacinja mogla biti jos veca,, od ovih "hvalospjeva", vec cesto puta vidjeno ovdje od doticnog

Avatar GeniKameni
GeniKameni
10:30 01.12.2020.

Samo prije dva-tri mjeseca ovi isti novinari su vristali da je Dinamo u rasulu, totalni raspad sistema... Svi su se digli na zadnje noge kad je uprava smanjila place igracima i trenerima zbog ove plandemije, iako su mnogi kud i kamo bogatiji klubovi bili prisiljeni na iste ili slicne mjere. Bjelicu su uzdigli na status bozanstva, kao da nista nije bilo prije njega niti ce ista biti poslije njega... I naravno, tu su neizbjezni huligani i razne interesne grupice koje bi vrlo rado stavili svoje prljave sape na koku koja nosi zlatna jaja... Maminju treba podignuti jedan spomenik ispred stadiona, veci od kipa slobode u New Yorku... zato sto uspijeva u jednom takvom neprijateljskom i ekstremno mrziteljskom okruzenju odrzati klub na europskoj razini. Jos nisam vidio jednu analizu o tome koliko novaca su klubovi HNL-a dobili od UEFA-e u zadnjih 10-ak godina na racun Dinamovih igara u europskim natjecanjima?! Za novinara je mnogo vaznije da li Zoran Mamic ima BiH putovnicu ili ne?!

MI
misho32
11:57 01.12.2020.

ovaj Dasović je pred tjedan dana , nakon utakmice u Osijeku , pisao o rasulu u Dinamu . I ovaj članak je podvala , tu on šaljeneke poruke igračima , nemože taj Dasa sakriti tu svoju opsjednutost Dinamom . A što se tiče Bjelice , neosporno je da je bio dobar trener Dinama , ali nije volio Dinamo , što je na kraju i pokazao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije