Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORILAČKI SPEKTAKL

VIDEO Plan Khabibovog oca je ostvaren! Islam Makhachev novi je prvak UFC-ove lake kategorije

MMA: UFC 280-Oliveira vs Makhachev
Foto: Craig Kidwell/REUTERS
1/12
22.10.2022.
u 23:44

Najavljivao je Khabib mjesecima unazad da će njihove sambo vještine nadjačati Oliveirin BJJ (brazilski jiu-jitsu). Tako je uistinu i bilo, a Khabib Nurmagomedov očito je znao o čemu priča.

Islam Makhachev odradio je ono što je još prije par godina Abdulmanap Nurmagomedov najavio. Nakon što njegov sin Khabib napusti tron, on će se na njega popeti. I to se dogodilo nakon što je prekidom u drugoj rundi savladao Charlesa Oliveiru.

Mahkachev je to napravio tako što je prvo Oliveiru sjajnim udarcem poslao na pod, nakon čega je iskoristio svoju kvalitetu u parteru te ga prisilio na tapkanje.

Mixed Martial Arts - UFC 280 - Etihad Arena, Abu Dhabi, United Arab Emirates - October 23, 2022 Islam Makhachev in action against Charles Oliveira REUTERS/Christopher Pike Photo: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS
Foto: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS

Dvojica najboljih u lakoj kategoriji večeras su se napokon obračunali u kavezu. Dagestanac Islam Makhachev ušao je u ovaj meč kao favorit, a tu ulogu je i opravdao. Khabibov nasljednik upisao je 11. pobjedu u nizu, a time je ujedno prekinuo Oliveirin niz od 11 uzastopnih pobjeda, piše Fight Site.

Mixed Martial Arts - UFC 280 - Etihad Arena, Abu Dhabi, United Arab Emirates - October 23, 2022 Islam Makhachev in action against Charles Oliveira REUTERS/Christopher Pike Photo: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS
Foto: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS

Odmah je Oliveira dao do znanja da neće previše respektirati Makhacheva i borit će se u svom uobičajenom stilu. Zauzeo je Oliveira sredinu kaveza, ali nakon samo 30 sekundi, Makhachev ga je srušio i upustio se u opasnu igru s Oliveirom koji je majstor partera. Oliveira je pogađao laktovima iz donje pozicije, ali Makhachev je bio dominantniji u gornjoj poziciji. Uspio se Oliveira ustati dvije minute nakon početka borbe, dok je Makhachev pokušavao proći gard.

Mixed Martial Arts - UFC 280 - Etihad Arena, Abu Dhabi, United Arab Emirates - October 23, 2022 Islam Makhachev in action against Charles Oliveira REUTERS/Christopher Pike Photo: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS
Foto: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS

Vrlo brzo Islam je judaškim bacanjem vratio Oliveiru u parter i ponovno je zauzeo gornju poziciju u zatvorenom gardu. Islam je dovukao Oliveiru do ograde kaveza i svog kuta gdje je mogao slušati savjete Khabiba Nurmagomedova i ostalih članova svog kuta. Povremeno bi Islam zadavao udarce lijevom rukom, ali nije radio konkretniju štetu. Rutinski je kontrolirao Oliveiru iz gornje pozicije, a udarce je bacao u u mjeri dovoljnoj da ih sudac ne vrati u stojku. Oliveira je sedam sekundi prije kraja borbe bacio ‘‘upkick‘‘ koji je mogao puno opasnije završiti po Islama, ali nije ga Brazilac uspio čisto pogoditi.

Mixed Martial Arts - UFC 280 - Etihad Arena, Abu Dhabi, United Arab Emirates - October 23, 2022 Islam Makhachev celebrates winning his fight against Charles Oliveira REUTERS/Christopher Pike Photo: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS
Foto: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS

Nije se Islam htio previše upuštati u lude razmjene u stojci i brzo je krenuo po rušenje u drugoj rundi. Borci su završili u klinču, a Oliveira je bio blizu rušenja, no ne dovoljno blizu da sruši Islama koji ga je potom pritisnuo uz ogradu kaveza. Islam je lijepo parirao i u stojci. Dobro je kontrolirao distancu, a Oliveirine napade lijepo je eskivirao. Dvije minute prije kraja runde Makhachev je desnim krošeom bacio Oliveiru na pod, a brzo je uočio priliku za ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Kada Islam Makhachev zaključa to gušenje, tu izlaza više nema. Vrlo brzo Oliveira je tapkao, a UFC-ova laka kategorija dobila je novog prvaka.

Mixed Martial Arts - UFC 280 - Etihad Arena, Abu Dhabi, United Arab Emirates - October 23, 2022 Charles Oliveira in action against Islam Makhachev REUTERS/Christopher Pike Photo: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS
Foto: CHRISTOPHER PIKE/REUTERS

Plan Khabibovog pokojnog oca Abdulmanapa je ostvaren! Islam Makhachev preuzeo je tron koji je do prije dvije godine držao njegov veliki prijatelj Khabib Nurmagomedov. Najavljivao je Khabib mjesecima unazad da će njihove sambo vještine nadjačati Oliveirin BJJ (brazilski jiu-jitsu). Tako je uistinu i bilo, a Khabib Nurmagomedov očito je znao o čemu priča.

U sunaslovnoj borbi Aljamain Sterling obranio je titulu prvaka bantam kategorije savladavši TJ-a Dillashawa, dok je apsolutno veliku pobjedu ostvario Sean O'Malley.

>> VIDEO BORBE POGLEDAJTE OVDJE

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije