Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euro 2024.

Vatreni na korak do Njemačke, evo što im treba i koje su šanse da budu nositelji ždrijeba

Erevan: Slavlje nakon postignutog pogotka protiv Armenije u kvalifikacijskoj utakmici za UEFA Euro 2024.
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
1/3
12.09.2023.
u 10:52

Izabranici Zlatka Dalića trenutačno su preuzeli vrh tablice grupe D i napravili ogroman korak ka putu u Njemačku

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je u obje rujanske utakmice kvalifikacija za Euro 2024. Vatreni su pobijedili Latviju 5:0, a potom i Armeniju 1:0 i uzeli šest bodova bez primljenih golova.

Izabranici Zlatka Dalića trenutačno su preuzeli vrh tablice grupe D i napravili ogroman korak ka putu u Njemačku. Hrvatska sad ima deset bodova (od mogućih 12), jednako kao i Turska, no ima i utakmicu manje od nje. 

Štoviše, Turska je glavni konkurent vatrenima i protiv njih igraju sljedeći susret 12. listopada na novoj Opus Areni. Nakon toga čeka ih, tri dana poslije, gostovanje kod Walesa u Cardiffu.

Po nekim bi kombinacijama Hrvatska već tada mogla bukirati let za EP u Njemačkoj. No, još ih čeka kraj kvalifikacija i gostovanje kod Latvije 18. studenog pa domaća utakmica protiv Armenije na Maksimiru 21. studenog.

Nekim velikim kalkulacijama se ne treba baviti, žele li biti nositelji, trebaju sve četiri pobjede. No, ni one ne jamče taj status, ali bi to vrlo vjerojatno bilo dovoljno.

Hrvatskoj trebaju pobjede kako bi kvalifikacije završila kao jedna od pet prvoplasiranih reprezentacija, čime bi zauzela status nositelja u ždrijebu završnog turnira 2. prosinca u Hamburgu. Projekcije je prema Elo modelu objavio profesor Tomislav Globan sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

"S 45 posto nakon Latvije Hrvatska sad ima 52 posto šanse da bude u prvom bubnju, dok je za drugi pot, kojega će činiti pet najlošijih pobjednika skupina i najbolji drugi, postotak pao s 46 na 42 posto. Istovremeno su šanse za izravan plasman s 97,8 momčadi Zlatka Dalića porasle na 99,2 posto, a za ukupan plasman s 99,2 na 99,7 posto."

 

 

Raspored 'vatrenih' u kvalifikacijama za Euro
Hrvatska - Turska (12. listopad u 20.45, Osijek)
Wales - Hrvatska (15. listopad u 20.45, Cardiff)
Latvija - Hrvatska (18. studenog u 18 sati, Riga)
Hrvatska - Armenija (21. studenog u 20.45, Zagreb)

Komentara 4

VE
vecernji55
11:29 12.09.2023.

Jedna po jedna utakmica, pustite kalkulacije. Svi, osim Latvije, su još u igri za prolazak.

Avatar dugackino
dugackino
10:55 12.09.2023.

protiv Turske u Osijeku pobjeda i to je to . poslje se može igrati rasterećeno ako ćemo cijepidlačit i drugo mjesto je direktan plasman na prvenstvo .

Avatar Idler
Idler
11:35 12.09.2023.

Pamet u glavu i ne spravljat ražanj dok je zajc vu.....planirat i pripremat se tekmu po takmu pa bude sve OK !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije