Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.11.2022. u 22:02
Nakon što su skupinu B u susretu bogatom golovima (6:2) otvorile reprezentacije Engleske te Irana, uslijedio je dvoboj nacionalnih selekcija engleskog govornog područja. Sjedinjene Američke Države pokazale su kakvim se talentima mogu pohvaliti i Christian Pulišić sjajno je asistirao za Timothyja Weahu te vodstvo protiv Walesa. Protivnička momčad vratila se pogotkom Balea iz kaznenog udarca, nakon što ga je najbolji pojedinac reprezentacije sam izborio.

Nogometaši SAD-a i Walesa odigrali su 1-1 (1-0) u dvoboju prvog kola skupine B na Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin Katar.

>> VIDEO: Sosa o emocijama prije prve utakmice: Ovo mi je ostvarenje sna, jedva čekam da počne

Amerikanci su poveli pogotkom Timothyja Weahe, sina bivšeg dobitnika Zlatne lopte Georgea Weaha, u 36. minuti, a izjednačio je Gareth Bale iz penala u 82. minuti. 

Amerikanci su gotovo redovit sudionik svjetskih prvenstava, dok je Wales posljednji put na Svjetskom prvenstvu nastupio daleke 1958. godine. Mladu i poletnu momčad Amerike predvodila je njihova najveća zvijezda, igrač Chelseaja hrvatskih korijena Christian Pulišić, koji je driblao, asistirao i praktički bio velika pokretačka snaga SAD-a, koji je posve dominirao u prvom dijelu i već tada su mogli riješiti dvoboj.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Timothy Weah of the U.S. celebrates scoring their first goal with Christian Pulisic, Weston McKennie and Walker Zimmerman REUTERS/John Sibley Photo: John Sibley/REUTERS
Foto: John Sibley/REUTERS

No, nisu ga riješili, i u drugom dijelu su ostali bez snage, što su iskusniji Velšani iskoristili. Njihova najveća zvijezda Gareth Bale, svojevremeno najskuplji igrač svijeta, na ovoj utakmici se pojavio svega dvaput, u 82.minuti.Prvo je znalački postavio nogu i iznudio penala, a potom svojom poznatoj ljevicom donio poravnjane. U svih ostalih 90-tak minuta Bale kao da nije bio na terenu. 

Od samog početka dvoboja mladi Amerikanci su preuzeli kontrolu nad dvobojem, te su predstavljali permanentnu opasnost za velška vrata.

U 9. minuti su Amerikanci bili vrlo blizu vodstva - prvo je nakon ubačaja Weaha velški stoper Rodon neoprezno glavom sproveo loptu ka svojim vratima, ali je srećom pogodio vratara Henneseya u prsa, a u nastavku akcije Sargent je udarcem glavom iz blizine pogodio vratnicu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Christian Pulisic of the U.S. in action with Wales' Connor Roberts REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

U 36. minuti su se isplatila sva američka nastojanja. Odigrali su brzu i preciznu akciju, Pulišić je briljantno proigrao napadača Lillea Weaha, koji šalje loptu ispod vratara za 1-0. Velšani su u prvom dijelu ostali bez ijedne opasnije akcije za američka vrata, a Bale je bio praktički nevidljiv.

U drugom dijelu je velški izbornik uveo 196 centimetara visokog Kiefera Moorea, i Velšani su postali puno opasniji. U 65. minuti prvi puta pucaju po golu, a američki vratar je obranio šut Daviesa, da bi potom nakon udarca s kuta Moore glavom gađao iznad grede.

U 80. minuti katarski sudac pokazuje na bijelu točku nakon što Zimmerman ruši Balea, a nekad velika zvijezda Tottehama i Reala sam je realizirao kazneni udarac.  I to je bio konačan rezultat jer obje momčadi nisu imale snage za još jedan gol.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Wales' Gareth Bale celebrates scoring their first goal REUTERS/Fabrizio Bensch Photo: Fabrizio Bensch/REUTERS
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

U ovoj skupini B, ranije tijekom ponedjeljka, Engleska je pobijedila Iran 6-2. U drugom kolu će, 25. studenoga, igrati Wales i Iran (11 sati) te Engleska i SAD (20 sati).

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista

 

Niže pronađite tijek utakmice.

SAD - WALES 1-1

Strijlelci: 1-0 Weah (36), 1-1 Bale (82pen)

Pred 43.000 gledatelja na stadionu Ahmad bin Ali Stadium u Al Rayyanu sudio je Katranin Yasim. 

SA: Turner - Dest (Yedlin, 74), Zimmerman, Ream, Robinson - McKennie (Aaronson, 66), Adams, Musah (Acosta, 74) - Weah (Morris, 88), Sargent (Wright, 74), Pulišić

WALES: Hennessey - Mepham, Rodon, B. Davies - Roberts, Ramsey, Ampadu (Morell, 94), Wilson (Thomas 92), N. Williams (Johnson, 79)- Bale, James (Moore, 46)

Standings provided by Sofascore

SAD
Weah 36'
1-1
Wales
Bale 82' (11m)
SAD - Wales, 20:00, Stadion Ahmad Bin Ali
Kraj
90+10' (Kraj)

Kraj utakmice. Završilo je podjelom bodova, 1:1. 

90+10'

Kakva ludnica na kraju. I jedni i drugi lete, prvo Amerikanci prema golu Walesa pa Velšani prema golu SAD-a s kojeg je istrčao Turner. Ipak ništa od svega na kraju.

Zaleđe
90+9' (Zaleđe)

Zaleđe Balea u samom finišu utakmice. 

90+6'

Obje ekipe u završnici pokušavaju brzom akcijom doći do sva tri boda. 

Zamjena
90+5' (Zamjena)

Izlazi Ampadu, ulazi Morrell.

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Devet minuta nadoknade. 

Zamjena
90' (Zamjena)

Thomas ulazi umjesto Wilsona za Wales.

90'

Velšani su na pogodak na Svjetskom prvenstvu čekali čak 64 godine. Dosad su sudjelovali samo na jednom, Mundijal u Kataru im je drugo najveće natjecanje. 

89'

Moore je genijalno gurnuo pas Johnsonu, koji se našao sam pred Turnerom, no vratar pokazuje zašto je u Arsenalu i smireno brani udarac. 

88'

Amerikanci mijenjaju. Strijelac Weah van, a unutra Morris.

Gol
82' (Gol)

Gol za Wales! Bale je realizirao kazneni udarac. Turner je pogodio stranu, ali šut je bio toliko snažan da ga nije uspio zaustaviti. 

Penal
80' (Penal)

Bale je pao u kaznenom prostoru nakon starta Zimmermanna i sudac je pokazao na bijelu točku!

Zamjena
79' (Zamjena)

Johnson ulazi, a Williams izlazi kod Walesa. 

Zamjena
74' (Zamjena)

Trostruka izmjena SAD-a. Izlaze Dest, Musah i Sargent, a na teren ulaze Yedlin, Acosta i Wright.

73'

Aaronson je priredio nekoliko minijatura, ali Wales i dalje dominira u nastavku. 

Zamjena
66' (Zamjena)

Aaronson je zamijenio McKennieja u redovima Amerikanaca, koji imaju glasnu podršku s tribina.

65'

Ben Davies požrtvovno je 'poletio' kako bi loptu u šesnaestercu udario glavom. Uspio je, Turner nije imao lagan zadatak obraniti. Jednako opasan bio je korner nekoliko sekundi kasnije, Moore je zamalo bio precizan.

62'

Nema prekršaja za SAD na Pulišiću u opasnoj protivničkoj zoni, sudac odmahuje rukom.

61'

Igra i Aaron Ramsey. Nismo ga dosad spomenuli, nije se našao u nekoj šansi, sve dosad kad reprezentacija koja gubi preuzima inicijativu. Još nema promjene rezultata.

59'

Čak tri vezana centaršuta Velšana u kazneni prostor SAD-a. Meta je napadač Moore, kojeg zasad ne pronalaze s dovoljnom preciznošću.

55'

Wales se probudio i pokušao izaći pred Turnera u nekoliko navrata. Vidjet ćemo hoće li uspjeti ako ovako nastave. 

Žuti karton
51' (Žuti karton )

Ream je treći Amerikanac u bilježnici katarskog suca. 

50'

Kakva sada prilika za Velšane. Wilson je nabacio, američki vratar Turner nije se najbolje snašao u gužvi, a sudac je onda svirao faul na golmanu. Musah je potom zaprijetio na drugoj strani.

Zamjena
46' (Zamjena)

Počinje drugo poluvrijeme, a Wales će reagirati izmjenom. Izlazi malo primjetni Dan James, ući će napadač Moore.

Poluvrijeme
45+4' (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena.

Žuti karton
45+2' (Žuti karton )

Mepham je za dres povlačio Pulišića i dobio žuti karton.

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Četiri minute sudačke nadoknade.

45'

Možda i najbolja prilika Velšana. Roberts je kvalitetno ubacio iz kuta, no nitko od suigrača nije dovoljno dobro reagirao. 

44'

'Školska' kombinacija Amerikanaca od noge do noge mogla ih je koštati nakon što im je upravo Bale oduzeo posjed. Wales je zaradio svoj prvi udarac iz kuta. 

Žuti karton
40' (Žuti karton )

Bale je očito nezadovoljan činjenicom da ne može do prilike pa je požutio nakon prekršaja. Ovo mu je 109. nastup za reprezentaciju Walesa, čime se kao igrač s najviše nastupa izjednačio s Chrisom Guntherom.

Gol
36' (Gol)

Gol za SAD! Tek što smo ga spomenuli, Pulišić je vrhunski u prostoru pasom uposlio Weaha i hitronogi napadač zabija gol. Nema zaleđa, 1:0 je.

35'

Adams je dugom loptom pokušao pronaći Timothyja Weaha. Ipak, pas je bio predug. Timothy je inače sin legenardnog Georgea Weaha.

34'

Sada i malo nervoze. Mepham je naletio na Pulišića, ponajboljeg igrača na terenu večeras. 

29'

Robinson je nabacio, ali Velšani su to izbili. Bale nikako da dođe do lopte, ponovno odlazi u noge igrača SAD-a. Dest je potom opalio. Silovito, ali neprecizno.

23'

Pulišić je sjajno uposlio Robinsona u kaznenom prostoru, no na pravom se mjestu našao Ampadu i spriječio da SAD dobije priliku za gol. 

22'

Amerikanci koriste visoki pritisak kako bi isprovocirali greške Velšana, što im zasad i polazi za rukom, Bale i društvo nemaju rješenja.

18'

Pulišić je 'prodao tunel' jednom od suparničkih igrača, ali je obrana Walesa izbila posjed. 

15'

Musah nije dopustio kombinaciju Ramsey - Bale. Riječ je o bivšem mladom engleskom reprezentativcu koji je kasnije izabrao SAD. 

14'

Udarac je okušao Ampadu, no nije bilo opasnosti za američkog vratara Turnera. Udarac odlazi visoko iznad vrata.

Žuti karton
13' (Žuti karton )

McKennie je također sada ušao u bilježnicu glavnog suca. 

Žuti karton
11' (Žuti karton )

Dest je napravio prekršaj nad N. Williamsom i dobio prvi žuti karton na utakmici. 

9'

Skoro autogol Walesa, a potom i velika prilika Amerikanaca. Weah je ubacio, stoper Mepham pokušao izbiti loptu, ali išla je ravno u vratara Hennesseyja. U nastavku akcije Sargent je zaprijetio glavom. 

8'

SAD drži posjed u početnim minutama. Velšanima takav način igre odgovora, jer preferiraju kontre.

2'

Prvi prekršaj na utakmici napravio je Velšanin Rodon. Pulišić nije dobro izveo slobodan udarac, lopta je bila preniska. 

1'

Krenula je utakmica u Al Rayyanu.

HIMNE

Za početak, himne reprezentacija.

PODRŠKA WALESA

...kao i navijači Walesa, koji su 'iskopirali' Hrvate već pristigle u Katar. Dobar pokušaj, ali naši su ipak bolji.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Wales fans inside the stadium before the match REUTERS/Fabrizio Bensch Photo: Fabrizio Bensch/REUTERS
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

PODRŠKA SAD-A

Navijači Sjedinjenih Država su spremni...

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 United States fan inside the stadium before the match REUTERS/John Sibley Photo: John Sibley/REUTERS
Foto: John Sibley/REUTERS

SASTAVI

Stigli su sastavi momčadi za njihove prve utakmice na ovogodišnjem Mundijalu. Najzvučnije ime Amerikanaca svakako je Christian Pulišić, dok će Velšane predvoditi Gareth Bale. 

 

Zaleđe
SUCI (Zaleđe)

Glavni sudac utakmice je Abdulrahman Al-Jassim (Katar). Pomažu mu Taleb Al Marri i Saoud Al Maqaleh, obojica također iz Katara. Četvrti sudac je Ning Ma (Kina), a uloga VAR suca pripala je Abdullahu Al-Marriju (Katar).

RASPORED SUSRETA

Tim Večernjeg lista u suradnji s fotoreporterima i snimateljima Pixsella svakodnevno će vam donositi sve relevantne informacije, zanimljivosti unutar i izvan nogometnih terena i to u svim formatima.

 

Iskusna ekipa iz zagrebačke redakcije za vas će svakodnevno pripremati emisije sa gostima i analitičarima na Večernji TV-u. U tiskanom izdanju te premium rubrici svakodnevno ćete moći čitati analize, ali i nikad ispričane priče iz nogometnog svijeta.

 

Ne morate brinuti ni zbog čudnog tajminga i satnice utakmica jer na našem ćemo portalu prenositi SVE utakmice Mundijala, naravno s naglaskom na Hrvatsku, tako da će vam ovo prvenstvo biti udaljeno samo jedan klik.

 

Više informacija pronađite: OVDJE

RASPORED UTAKMICA: OVDJE

 

SKUPINA B

Pogledajmo kakva je situacija na tablici prije same utakmice. Engleska je ranije danas s uvjerljivih 6:2 porazila Iran i zasjela na prvo mjesto grupe.

Standings provided by Sofascore

DOBRA VEČER

Dobra večer i dobrodošli na tekstualni prijenos četvrte utakmice Svjetskog prvenstva 2022.

 

Drugi dan Mundijala u Kataru zaključujemo susretom Sjedinjenih Američkih Država i Walesa, sudionika skupine B. 

 

Dvoboj se na stadionu Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu igra s početkom u 20 sati. 

Komentara 10

EV
EvoZore
07:09 22.11.2022.

Pulišič je imao izbor biti zvijezda u SAD ili sjediti na klupi vatrenih, kaj bi vi uzeli?, i zato ne kenjajte. Za utakmicu, upravo sam očekivao takav rasplet, amerikanci igraju dobro ako im daš prostora, kad ih stisneš neznaju dalje. Wališani, pa ajd recimo ovako, napravili su najbolje što su mogli u okviru njihovih mogučnosti.

ČI
Činjeničarcontreras
22:52 21.11.2022.

Naš 😆.hrvatska do tokya

AN
antetoni
21:19 21.11.2022.

hebalo vas taj "nas". Da je zelio biti nas nebi bio Amerkanac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije