Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO ŠTINGL

U Domu za starije i nemoćne preminuo prvi hrvatski rukometni izbornik

Arhiva
03.02.2022.
u 20:15

Vodio je rukometašice u povijesnoj prvoj međunarodnoj utakmici odigranoj s SAD-om u Zagrebu 18. lipnja 1991. i u drugoj utakmici sljedećeg dana u Puli.

Istaknuti rukometni stručnjak Zdravko Štingl preminuo je u 85. godini u istarskom Barbanu, gdje bio smješten u Domu za starije i nemoćne.

Rastužilo je to sve koji su ga poznavali jer osim rukometa, Štingl je bio istaknuti pedagog i profesor tjelesnog odgoja.

Rođen je u Petrinji 6. siječnja 1938., gdje je završio i Učiteljsku školu 1957. Kao stipendist Općine Labin diplomirao je 1964. na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu.

Bio je aktivan igrač Rukometnog kluba Rudar iz Labina od 1957. do 1966. Potom je kao rukometni trener vodio ženske i muške rukometne ekipe Rudara. Odgojio je mnogo kvalitetnih igrača i igračica, a neki od njih nastupali su i za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije.

Od 1995. do 2005. trener je raznih mlađih selekcija u ženskom i muškom rukometu u Labinu. Kao priznati rukometni stručnjak vodio je Hrvatski rukometni kamp za mlađe kategorije, a najveće mu je priznanje bilo voditi hrvatske ženske rukometne reprezentacije u povijesnoj prvoj međunarodnoj utakmici odigranoj s SAD-om u Zagrebu 18. lipnja 1991. i u drugoj utakmici sljedećeg dana u Puli. Imenovan je instruktorom za trenere u Republici Hrvatskoj.

Bio je član Izvršnog odbora Rukometnog saveza Istarske županije. Dobitnik je priznanja: Zaslužni kineziolog s poveljom i zlatnom značkom za životno djelo od Hrvatskog kineziološkog saveza 2003.; Nagrade za životno djelo Saveza sportova Istarske županije, 2005. i Nagrade za životno djelo Saveza sportova Grada Labina, 2009.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
dinod
23:08 03.02.2022.

Bio je dobar čovjek, još bolji profesor i odličan rukometni trener. Počivao u miru Božjem🙏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije