Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavenov novi klub

Teška misija za Bilića: Šef želi uspjeh, ali je jako škrt

Slaven Bilić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
28.06.2019.
u 12:37

WBA je lani imao napadače za naslov, ali sada su obojica blizu odlaska iz kluba

Nakon lude vožnje s West Hamom – Slaven Bilić (50) vratio se u engleski nogomet. Doduše, ne toliko glamurozno kao u svojoj prvoj epizodi, ovaj će put bivši hrvatski izbornik za zadatak imati povratak u elitu i to kroz pakao najluđe lige na svijetu – Championshipa.

Zbog takvog izazova Bilić je žrtvovao i financijsku dobit. U vrijeme dok je bio u West Hamu s “gažom” od četiri milijuna funti godišnje bio je jedan od najplaćenijih trenera lige, dok će mu primanja u WBA biti bitno skromnija.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Koliko skromnija, zasad je nepoznato, no otkriveno je da su iz WBA odbili srpskog trenera Slavišu Jokanovića koji je u pregovorima tražio dva milijuna funti godišnje, puno više nego što je klub bio spreman dati.

Igrački potencijal

WBA je klub duge iako ne pretjerano uspješne povijesti. U 141 godini postojanja mogu se pohvaliti jednim naslovom prvaka i to otprije 99 godina, Liga kupom te s pet FA kupova od kojih je posljednji osvojen još 1968., što je bio i zadnji pokal u klupskim vitrinama.

WBA se diči Fredom Everissom, čovjekom koji je nevjerojatnih 46 godina (između 1902. i 1948.) sjedio na klupi “baggiesa” i vodio ih u 1520 utakmica, no u bliskoj prošlosti klub je izgubio strpljenja i postao “groblje trenera”. Posljednji koji je ugovor s WBA odradio do kraja bio je Roy Hodgson koji je klub napustio u svibnju 2012.

Od tada do Bilićeva imenovanja klub su vodila desetorica. Bilića čeka vraški težak posao, “nemoguća misija”. Jer, imperativ je isti kao i lani – Premiership. Protekle sezone WBA nije uspio, u polufinalu doigravanja Aston Villa bila je bolja tek nakon izvođenja kaznenih udaraca, no prema kladionicama West Bromwich kotira kao jedan od najvećih kandidata za povratak u elitu.

Takve ambicije tek se trebaju potvrditi u prijelaznom roku u kojem bi Bilić mogao biti u velikom problemu. WBA je prošle sezone s 87 golova bila jedna od najefikasnijih momčadi Championshipa (samo prvak Norwich je zabio više, 93), a dvojca koji je zabio više od polovice golova iduće sezone možda neće biti. Dwight Gayle, strijelac 23 pogotka, nakon sezone koju je proveo na posudbi među “baggiesima” vratio se u Newcastle.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

Slaven Bilić
1/17

Stoke je za njegov transfer već ponudio 20 milijuna eura što je iznos iznad platežne moći WBA. Istovremeno, drugi strijelac momčadi Jay Rodríguez koji se 22 puta upisao među strijelce zahvaljujući klauzuli u ugovoru ovog ljeta može napustiti Hawthorns uz fiksnu odštetu od pet milijuna funti. Loša igra defenzivne linije poništila je efikasnost i na koncu skupo koštala momčad. WBA je, naime, prošle sezone primio čak 62 gola.

Bilić će, prema tvrdnjama otočkih medija, obranu pokušati stegnuti igračima koje zna, koje je svojedobno trenirao u West Hamu. Primarna meta je igrač kojeg je Bilić prvi “bacio u vatru”. Reeceu Oxfordu bilo je tek 16 i pol godina kada ga je poslao na travnjak protiv Arsenala.

I impresionirao je na prvu loptu. No kada je Bilić napustio West Ham počele su i Oxfordove muke. Karijeru su mu usporile ozljede. Ništa bolje nije se proveo ni Sam Byram, desni bek koji je od Bilićeva odlaska za West Ham odigrao svega tri utakmice i koji nema ništa protiv nove suradnje sa starim trenerom.

Igrački potencijal

Svi su ti planovi zasad na dugom štapu i ovise o prihodima od odlaznih transfera jer vlasnik, kineski milijarder Guochuan Lai nema namjeru puno ulagati. Puno toga od dolaska Laija u WBA 2016. nije išlo prema planu.

Kada je prije tri godine kupio 88 posto udjela u West Bromu, rekao je: “Želim postati veliki vlasnik!”

Nije uspio – niti je popularan među navijačima niti je postao veliki vlasnik. Većinski paket koštao ga je 200 milijuna funti, a odmah je najavio i doktrinu “samoodrživosti” iako se u takve najave nije uklapao transfer kineskog napadača Yuning Zhanga.

Gazda, čije se bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde eura, iz vlastitog je džepa dao 7,2 milijuna eura za sunarodnjaka koji je dvije godine bio pod ugovorom s WBA, no dres kluba obukao je – jednom, kada je potpisivao ugovor!

Lai nije spreman na velika ulaganja, ne pokazuje ni veliki interes za momčad koju je prošle sezone gledao na samo jednoj utakmici. S gazdom koji želi uspjeh, ali nije spreman i platiti cijenu za njega, Slavenu Biliću neće biti lako.

>> Pogledajte vruće navijačice na Copa Americi

Slaven Bilić
1/13
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
13:53 28.06.2019.

ovome bleferu i trenerskoj prevari nije pomoglo ni kada je imao neograničene izvore novca npr u Al Ittihadu ili Lokomotivu.... Uredno ih je unazadio jer naprosto nema pojma.

Avatar marjan1200
marjan1200
13:03 28.06.2019.

Izgleda da je Slavenu sada bitna redovna plaća i da živi u normalnoj sredini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije