Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odjeknuo poput bombe

Bobanova odluka sve je iznenadila, evo zbog čega se odlučio to napraviti

Zvonimir Boban
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
26.06.2019.
u 22:16

U nekim medijskim krugovima u Italiji Bobanov dolazak u Milan objašnjen je i njegovom žudnjom za izlaskom iz sjene Giannija Infantina, pa čak i Senegalke Samoure, glavne tajnice Fife kojoj je Zvone nominalno bio pomoćnik od 2016. godine.

Vatreni iz 1998. godine, nezaboravna Ćirina pobjednička ekspedicija iz Francuske, ponovno je u velikom naletu. Pa iako je ta sjajna generacija nogometaša i do sada dobivala atraktivne, lukrativne i utjecajne angažmane, događaji posljednjih tjedana iznova će evocirati koliki značaj i težinu imaju neki od protagonista svjetske bronce. Primjerice, cijeli nogometni svijet iznenadila je odluka bivšega kapetana reprezentacije, 50-godišnjega Zvonimira Bobana, da napusti Fifine urede i zasuče rukave u Milanu, u kojemu je kao igrač stekao kultni status.

Lineker se divi Bobanu

Bobanov angažman na funkciji direktora nogometa u Milanu ekspresno je bio prokomentirao najvažniji engleski nogometni opiniomaker Gary Lineker.

– Veliki dobitak za talijanski klub, ali i golemi gubitak za Fifu. Izgubila je časnoga čovjeka, čiji je rad činio razliku – napisao je Lineker na Twitteru.

I u Italiji je Bobanov dolazak u Milan odjeknuo poput eksplozije bombe, s obzirom na činjenicu kako se karizmatični Zvone praktički preko noći odrekao komocije u Fifinim uredima i, zajedno s prijateljem Maldinijem, prionuo nezahvalnoj klupskoj avanturi. Naime, Milan je u organizacijskoj i stručnoj komponenti posljednjih godina ispod razine Juventusa, Intera, Rome, pa čak i Napolija, i Bobana i Maldinija čeka mukotrpan posao vraćanja rossonera na nekadašnje pozicije.

U nekim medijskim krugovima u Italiji Bobanov dolazak u Milan objašnjen je i njegovom žudnjom za izlaskom iz sjene Giannija Infantina, pa čak i Senegalke Samoure, glavne tajnice Fife kojoj je Zvone nominalno bio pomoćnik od 2016. godine.

– Boban je lider s personalityjem i zaslužio je biti na vodećoj poziciji; big boss, a ne pomoćnik – kazao nam je jedan talijanski novinar.

Istodobno dok je Boban bio u fazi selidbe iz Züricha u Milano, njegov nekadašnji suigrač Slaven Bilić dovršavao je preuzimanje klupe engleskog drugoligaša West Bromwich Albiona, u prošloj sezoni četvrtoplasiranoga kluba u Championshipu.

Biliću je to drugi trenerski angažman na Otoku, nakon što je prije dvije godine dobio otkaz u West Hamu. U međuvremenu je bio trener i u saudijskom Al Ittihadu, u kojemu je također dobio otkaz prije isteka ugovora. Tako Bilić još uvijek u svojih pet klupskih angažmana, u Hajduku, moskovskom Lokomotivu, Beşiktaşu, West Hamu i Al Ittihadu, nema niti jedan trofej.

Slaven Bilić, kao i uvijek kada je radio u inozemstvu, za suparnike je izabrao sunarodnjake. Ovoga puta u Engleskoj će mu asistirati nekadašnji suigrač iz Hajduka Dean Računica i Riječanin Danilo Butorović.

Računica je već bio radio s Bilićem, kao skaut u stožeru A reprezentacije, te poslije i u Al Ittihadu. Butorović se pak s Bilićem upoznao još za njegove ere u West Hamu, a potom mu je bio pomoćnik i u Al Ittihadu.

Nakon Bobanova odlaska iz Fife, najutjecajniji i najmoćniji naš dužnosnik ostao je predsjednik HNS-a i član Izvršnog odbora Uefe Davor Šuker. Pa iako je u domaćim nogometnim krugovima, zbog svoje odsutnosti iz Hrvatske, često na udaru kritika, Šuker u međunarodnoj nogometnoj hijerarhiji kontinuirano napreduje. Predsjednik Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin, u Davoru vidi jednoga od najlojalnijih suradnika, i navodno mu je čak namijenio fotelju dopredsjednika krovne europske federacije, ali Šukerov ugled ne blijedi ni u jednom dijelu svijeta.

Šuker pomogao Štimcu

Tako je, primjerice, Igor Štimac nedavno priznao kako je njegovu izborničkom angažmanu u Indiji pripomogao upravo Šuker, koji ga je preko svog londonskog prijatelja spojio s indijskom federacijom.

Tako se i bivši hrvatski izbornik Štimac ponovno pojavio na sceni, predvodeći selekciju zemlje od 1,3 milijarde stanovnika. Oči cijele nogomete Azije bit će sada uprte u prvoga hrvatskog trenera na klupi Indijaca.

Robert Prosinečki već se dokazao na klupi reprezentacije BiH, a Igor Tudor zablistao je u prošloj sezoni na klupi Udinesea spasivši ga od ispadanja u Seriju B. Tako si je Tudor osigurao novi ugovor u uglednom talijanskom klub, što je veliko priznanje za hrvatskoga trenera.

U sjeni trenera Bilića, Prosinečkog i Tudora, daleko od medijske pozornosti (u kojoj nikada nije uživao), u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sjajan posao radi još jedan vatreni, Kruno Jurčić. S tamošnjim klubom Bani Yas iz Abu Dhabija zauzeo je šesto mjesto u prvenstvu.

Na kraju, veliki povratak među vatrenima ostvario je i Zoran Mamić preuzevši funkciju sportskoga direktora u Dinamu. Što će mnogi protumačiti kao prvi korak ka preuzimanju prve momčadi, kada “istekne rok” Nenadu Bjelici. Povratkom Mamića, kako god se on zvao, Dinamo se neizbježno vraća na staze stare “popularnosti”...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije