Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV PODATAK

Srpski nogomet u ovome uvjerljivo dominira, Prva HNL je tek na 18. mjestu

A.K./PIXSELL
17.04.2021.
u 17:17

Prvenstva Sjeverne i Zapadne Europe su najmanje vremena izgubile zbog faula, ali zato tu prednjače Južna i Istočna Europa. Točnije, Liga prvaka (13.6 posto) i Europska liga (13.9 posto)

Od prvog srpnja 2019.  do travnja 2021. provedeno je istraživanje u 30. najjačih liga UEFA-e kao i drugim ligama "Liga petice" te u Ligi prvaka i Europskoj ligi.  

Ono je pokazalo zanimljive podatke i pojasnilo u čemu koje lige prednjače, a među podacima o efektivnosti, duljini utakmica, najčešćim razlozima zaustavljanja igre i sličnome, jedan podatak posebno upada u oči. 

Naime, prekršaji su se pokazali kao drugi najvažniji razlog za prekidanje igre. U prosjeku, oni su 14.8% ukupnog vremena utakmice u 37 natjecanja pokrivenih ovim istraživanjem, a razlike među ligama su nevjerojatne. Na primjer,  grčkoj Superligi se tu govori o gotovo petini (19 posto), a i Nizozemskoj tek o desetini (11.5 posto), piše Football observatory. 

Prvenstva Sjeverne i Zapadne Europe su najmanje vremena izgubile zbog faula, ali zato tu prednjače Južna i Istočna Europa. Točnije, Liga prvaka (13.6 posto) i Europska liga (13.9 posto) su ispod prosjeka kao i Premiership (12.5) i Bundesliga (13.0), ali zato su naši susjedi Srbi u samom vrhu. 

Naime, u Super Ligi Srbije čak 16.3 posto vremena utakmice izgubi se na faule, dok je u našem HNL-u to ipak sličnije elitnim natjecanjima s 14.4 posto.  U točnim brojkama to izgleda ovako:

Prosječno je na utakmici 28 faula, ali tu su također naši susjedi, ne u vrhu, nego prvi s njih čak 35.6 po susretu. Najmanje ih bude u Engleskoj (21.5), dok ih je u Hrvatskoj 30.5.

U prosjeku se na faul gubi 30.6 sekundi vremena prema ovom istraživanju.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Flowerbomb
Flowerbomb
18:45 17.04.2021.

Posrbljivanje medijskog prostora se nastavlja.... usporedbe, u svemu, sa srbijom?! 🤮

ME
medvedgrad
19:27 17.04.2021.

Bijednici!

ZA
!zagreb!
19:11 17.04.2021.

Naša liga je puno jača od srpske lige. Preporodili smo se od kad je liga 10. To smo skopirali Austriju i švicarsku i pun pogodak je bio. Imamo Dinamo kao 10 godišnju konstantu u europi. Sad i četvrtfinale EL. Rijeka je par puta ulazila u EL i osvajala nekoliko bodova. Pa i Hajduk je bio. Sada je i Osijek jak. Ima se konkurencije kakve takve i puno jačih utakmica. Tamo samo Partizan, sada Zvezda. A ostali katastrofa. Livade. I imaju još ligu 16. gdje je daleko manje jačih utakmica nego liga 10. Mislim da tamo nitko osim ovo dvoje nije ni nikada osvojio prvenstvo. Kod nas osim Dinama i Hajduka su i Rijeka i Zagreb osvajali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije