Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahvalio veteranima

Skelin napravio rez: Ukića neću mrcvariti, upitno je mogu li više Tomas i Žorić

Ivica Skelin
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/5
18.11.2017.
u 09:10

– Što je, tu je, bit će to velika prilika igračima koji dosad nisu bili nositelji ili onima koji dosad nisu bili reprezentativci da se dokažu. Uostalom, mi moramo graditi novu reprezentaciju i na sve gledati kao na sazrijevanje. Moramo vidjeti tko može, a tko ne i podvući crtu.

Košarkaški izbornik Ivica Skelin u ponedjeljak će okupiti prorijeđene hrvatske snage i povesti ih u kvalifikacijske bitke za nastup na SP-u u Kini 2019. S obzirom na to da neće moći računati na naše NBA igrače (Bogdanović, Šarić, Bender, Hezonja, Zubac, Žižić), ali ni na dojučerašnjeg NBA-evca Damjana Rudeža, mnogi su skeptični oko hrvatskih izgleda za nastup na svjetskoj smotri.

– Istina je, nedostaje nam puno nositelja igre, no treba vidjeti što nam ovi novi momci mogu ponuditi jer drugog puta nema. Svi moji izabranici svoju ulogu uzimaju ozbiljno tim više što će Hrvatska biti poseban motiv našim suparnicima. Za razliku od nas i Talijana, koji ćemo se pojaviti s posve novim momčadima, Nizozemci i Rumunji ulaze u kvalifikacije s kompletnim i uigranim sastavima. Takve reprezentacije imaju najbolju moguću reprezentaciju, a mi samo dijelove.

Potpuno novi sastav

Skelin će imati samo tri dana da uigra posve novi sastav.

– Što je, tu je, bit će to velika prilika igračima koji dosad nisu bili nositelji ili onima koji dosad nisu bili reprezentativci da se dokažu. Uostalom, mi moramo graditi novu reprezentaciju i na sve gledati kao na sazrijevanje. Moramo vidjeti tko može, a tko ne i podvući crtu.

Ivica Skelin
1/7

Neki su se sami ispisali, poput Ivana Buve. Je li njegovo odbijanje razočaralo izbornika?

– U prošlosti se puno teških emocija povlačilo uz one koji se ne bi odazvali, oni su bili veća priča od onih koji su došli. A trebalo bi biti obrnuto, trebamo govoriti o onima koji su se odazvali. Zvao sam one koji su se stavili na raspolaganje pri čemu tu ima i mojega subjektivnog prosuđivanja pa možda neki misle da su trebali biti u reprezentaciji, a nisu.

Jedan od takvih možda je i cibos Žorić, ponajbolji centar ABA lige?

– I Žorić i Tomas igraju sjajno u svojem klubu, no pitanje je mogu li oni igrati dvije jake utakmice u tri dana u tjednu u kojem bi mogli imati pauzu. Imamo tu i Ukića koji ozbiljno kuburi s ozljedama i koji je za reprezentaciju jako puno dao da ga više nema smisla mrcvariti. Upitno je podnosi li više takvo što njihovo tijelo u kontinuitetu koji čine kvalifikacije u veljači, lipnju i rujnu.

A u lipnju i rujnu 2018. izbornik će moći računati i na NBA igrače.

– U svakom natjecateljskom razdoblju trudit ću se dobiti najbolje na raspolaganju, odnosno one koji to mogu fizički podnijeti.

I dok se najjače europske reprezentacije naveliko muče s otkazivanjem nastupa svojih euroligaških igrača, jer ih njihovi euroligaški klubovi ne puštaju, Skelin ima samo dvojicu takvih. Krunu Simona i Damjana Rudeža. S obzirom na to da je Rudež u specifičnoj situaciji, da ima ugovor na samo tri mjeseca i da se pokušava vratiti na košarkašku kartu Europe, hrvatski izbornik pozvao je samo efesovca Simona.

Simon stiže na Italiju

– Simon će propustiti gostujuću utakmicu protiv Nizozemske jer večer prije sa svojim Efesom igra u gostima u Litvi pa ne bi bilo humano očekivati da za 24 sata opet igra. No, zato na njega računamo dva dana kasnije protiv Talijana.

A oni će biti bez NBA-evaca Belinellija i Galinarija, ali i euroligaša Datomea, Mellija i Hacketta.

Mnoge kvalitetne reprezentacije u velikim su problemima zbog Fibine odluke da se kvalifikacije igraju usred NBA sezone, ali i zbog nepopuštanja Eurolige koja se u Fibinu tretmanu želi izjednačiti s NBA ligom pa ne želi mijenjati svoj kalendar natjecanja. Tako su Španjolci već odaslali SOS upozorenje da je španjolska košarka u velikoj opasnosti, a i glavni tajnik Fibe Patrick Baumann izjavio je da postoji velika mogućnost da se Španjolska ne plasira na Svjetsko prvenstvo, a samim time ni na Olimpijske igre. A slično se osjećaju i Francuzi...

Među euroligašima ima klubova koji svojim igračima dopuštaju igranje za nacionalne vrste, a jedan takav je Anadolu Efes našeg trenera Velimira Perasovića. No, puno je više onih koji to neće dopustiti, a među njima prednjače aktualni prvak Europe, Obradovićev Fenerbahçe te atenski Olympiakos. Neki su klubovi pak svojim igračima prepustili da sami odluče (Unicaja) pri čemu će kod svakog od onih koji se odluče igrati za svoju reprezentaciju postojati jaka nelagoda da bi im se po povratku u klub moglo nešto loše dogoditi s ugovorom.

Komentara 4

SS
sokac sa drave
11:15 18.11.2017.

Izbornice imaj muda i napravi smjenu generacije,uzmi sve mlade,uci ih, na pocetku ce se gubiti ali ce onda doci vrijeme da ce sve gaziti.Nemoj samo opet Ukica tog pamtim da kada je trebalo uvijek je promasio.

KU
kupatilo
14:32 18.11.2017.

Ovoce znaciti propast svim uvjetno receno boljim reprezentacijama.Nece moci racunati na najbolje igrace a ondaje to sve bez smisla.Komentar da uzmeno sve nive i mlade pa za pet godina sve gazumo stoji ali je neostvariv.Zadsto?Zato stoce vam u pet godina pet najboljih opet neko kupit i opet ih nemate na raspolaganju.Toje stvar i sa klupskim igracima u svim sportovima.Evo Zagrebu odlazi Stipe Mandalinic i sto sad.Za dvi tri godine moras napravit dva takva da mozes dalje funkcionirat.Ili recimo Keku traze zamjenu.Dinamovac sam ali nije posteno.Trebalisu mu naci novog Kramarica i Andrijasevica i Ristivskog.A to isto i gore radi Dinamo jer upravo je Kramarica i Andrijasevica potjerao a oni Rijeci donijeli titulu.Sveje ovo samo punjenje dzepova pojedinaca.

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:15 18.11.2017.

Popis igrača je ko da idu na turnir u Vijetnam. Katastrofa !!!!! Zove onog dokazanog balvana Planinića, a Žorića ne !!!! Loše nam se piše s ovim izbornikom !!!!! 👎🖓

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije