Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U DALIĆEVOM JE STOŽERU

Sjećate li ga se? Za Hrvatsku igrao slomljenog nosa, a svi mu zamjeraju fatalan 'kiks'

03.06.2021.
u 07:00

Ima 31 nastup za Hrvatsku, postigao je jedan pogodak. Stručnjak je za španjolski nogomet jer živi u Oviedu. Tako ima izvrstan uvid u formu našega dvojca u Primeri, Vrsaljka i Budimira

Hrvatsku reprezentaciju predstavljat će na Euru 26 igrača, a tek neznatno kraći bit će popis izbornikova stožera sastavljenog od trenera, medicinara, ekonoma... Ta lista sadrži čak 22 imena: Dalić, Olić, Ladić, Ćorluka, Mrmić, Milanović (treneri), Rochon (videoanalitičar), Jerkan, Vukojević (skauti), Janković, Rod (liječnici), Krošnjar, Redžaj, Beloglavec, Jamnić (fizioterapeuti), Iva Olivari (momčadska menadžerica), Marković (povjerenik za sigurnost), Pacak (glasnogovornik), Đukić (kuhar), Pilčić, Vincek, Lukančić (ekonomi).

Kao što se vidi, na listi su čak šestorica bivših vatrenih, čije je reprezentativno zaleđe izborniku neprocjenjivo. Primjerice, Nikola Jerkan (56) bio je, zajedno s Mrmićem, sudionik prvoga Eura naše reprezentacije, u Engleskoj 1996., i odande nosi najveću traumu svoje karijere: fatalni kiks u utakmici s Njemačkom u četvrtfinalu, jedanaesterac skrivljen zbog igranja rukom. A nije fer prema jednom nogometnom džentlmenu kao što je Jerkan da ga se pamti samo po toj zlosretnoj utakmici...

>> Pogled iz Lovrenovog hotela

Englezi su favoriti Eura

– U utakmici s Danskom zadobio sam frakturu nosne kosti, pa sam propustio susret s Portugalom, a onda na svoju odgovornost zaigrao protiv Njemačke. Izbornik Blažević pitao me mogu li, a ja sam, kao što bi svaki igrač učinio, rekao da mogu, a možda nisam trebao. Naime, u to vrijeme nije bilo maski za lice, pa sam igrao samo s flasterom na slomljenom nosu i možda psihički nisam bio potpuno spreman za tu utakmicu – kazao nam je Jerkan i nastavio:

– Međutim, nije mi žao što sam nastupio u toj utakmici. Ne smatram se krivcem za naš poraz, jer pri drugom pogotku Njemačke Babbel je napravio očigledan prekršaj na meni. Nakon isključenja Štimca, i s desetoricom bili smo ravnopravni Nijemcima.

Nikola Jerkan ima 31 nastup za Hrvatsku, postigao je jedan pogodak. Stručnjak je za španjolski nogomet jer živi u Oviedu. Tako ima izvrstan uvid u formu našega dvojca u Primeri, Vrsaljka i Budimira.

– Šime je dugo bio ozlijeđen, takva ozljeda zahtijeva dulji oporavak, pa se kasnije pojavila još jedna manja ozljeda. Iza njega je teško razdoblje, a u velikom klubu kao što je Atletico ima jaku konkurenciju na svojoj poziciji. Hoće li mu to što u klubu nije igrao biti hendikep? Naravno da hoće, nedostatak nastupa problem je svakom igraču, međutim, govorimo o Šimi Vrsaljku, igraču goleme volje i želje, snažnoga karaktera, i uvjeren sam da će on za Euro biti onakav kakvog ga i trebamo.

Ante Budimir ima sjajnu preporuku za reprezentaciju: u dvije sezone Primere postigao je 24 pogotka.

– Ante je odličan. On je tih svojih 12 pogodaka po sezoni postigao u malim klubovima koji su se borili za ostanak u ligi, Mallorci i Osasuni koje ne stvaraju puno šansi, što njegovoj statistici daje na težini. Ante je dokazao kvalitetu, htijenje, ima kontinuitet i zaslužuje da bude s nama – dodao je Jerkan.

Skaut ste u Dalićevu stožeru, a praktički već godinu dana nemate terenskoga staža. Koliko vam to otežava posao?

– Uefina pravila u doba pandemije zabranjuju skautima prisustvovanje utakmicama, što nikome ne ide naruku. Nije isto gledati suparnika uživo i u televizijskom prijenosu. Sada se radi na tome da se ipak omogući da barem zadnje provjere prije Eura budu dostupne i skautima.

Engleze imate u malome prstu. Koliko su oni izraziti favoriti protiv naše reprezentacije?

– Englezi su sada puno jači nego što su bili na SP-u 2018. Njihov je kadar proširen iznimno kvalitetnim igračima, s kojima su oni u najužem krugu favorita cijeloga natjecanja. Dakle, u međuvremenu su se na sceni pojavili Foden, Mount..., a vrlo važnu ulogu u njihovoj igri ima Declan Rice iz West Hama, igrač kakvoga dugo nisu imali, igrač balansa u sredini terena, nešto slično našemu Brozoviću. Taj Rice je jako tražen na nogometnom tržištu.

Slabiji smo nego 2018.

Jesu li igrači Chelseaja, Manchester Cityja i Manchester Uniteda umorni s obzirom na dugu sezonu?

– Ništa puno umorniji od nekih naših igrača koji su također imali dugu sezonu. No ako se kod nekoga i pojavi problem, oni opet imaju jednako dobro rješenje.

Koliko je Hrvatska slabija u odnosu na 2018.?

– Slabija je za igrače koji su od tada napustili reprezentaciju, ali dobili smo nove snage, novu energiju i kvalitetu, dokazanu u kvalifikacijama. S igračima koji će doći iz mlade vrste s vremenom ćemo opet dosegnuti sličnu razinu, ali za to treba vremena.

Što bi za vas bio uspjeh na Euru?

– Skupina je vrlo zahtjevna, teška. Englezi su favoriti, a Škoti i Česi, iako različite momčadi po stilu, slične kvalitete i zaslužuju respekt. Cilj nam je proći skupinu i ako to ostvarimo, to bi već bio uspjeh – zaključio je Jerkan.

Komentara 4

MK
mksdk
09:40 03.06.2021.

Novinari se vole razbacivati frazama "svi mu zamjeraju...", što su naravno gluposti koje lagano navlače na nečasne motive.

DH
dalibor.hren
10:29 03.06.2021.

Dobro se sjećam utakmice. Hrvatsku je pobijedio sudac! No, kazna je stigla dvije godine kasnije na SP-u: Jarni, Vlaović i Šuker!!!

Avatar jeremija1
jeremija1
14:12 03.06.2021.

Jerkan je bil odličan obrambeni igrač, vrlo solidne tehnike. Dobar u skoku. Ali ga je nažalost obilježil taj penal protiv Njemačke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije