Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI PARAOLIMPIJAC

S 19 završio u kolicima, ali smisao je pronašao u sportu: Kćeri Ema i Eva su moja snaga

Josip Zima
Foto: Hina
1/3
10.03.2022.
u 18:20

- Kada idem na natjecanja, one su moji najveći navijači, moji pokretači i inspiracija.

Hrvatski nordijac Josip Zima (34) nije se uspio plasirati u polufinale discipline sprint za sjedeće u skijaškom trčanju na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu. U kvalifikacijama je zauzeo posljednje, 36. mjesto.

– Dao sam sve od sebe. Naporno sam trenirao i odricao se da bih bio ovdje. Nažalost, imao sam dosta ozljeda, a zbog problema s ramenom u sredini sezone praktički sam se vratio na početak – rekao je Zima, kojem su ovo druge Paraolimpijske igre nakon što je nastupio i u Pjongčangu.

Zima je s 19 godina pao s balkona i ostao prikovan za kolica. Legendarni bacač kugle Darko Kralj uveo ga je u svijet atletike. Međutim, nakon nekog vremena probao je nordijsko skijanje i ostao u tom sportu posljednjih šest, sedam godina.

02.09.2012., Zagreb - Dolazak osvajaca srebrne medalje na 14. Paraolimpijskim igrama u Londonu Darka Kralja u vip salon Zracne luke Zagreb. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Imati osobu kao što je Kralj pokraj sebe u tim trenucima bila je velika stvar. Kad sam probao skijaško trčanje, bila je to ljubav na prvi pogled – dodao je Zima, koji je podrijetlom iz Grubišnog Polja, no sada živi u Bjelovaru i član je SK Sokol.

Zima radi svaki dan do 16 sati, a nakon posla ide na treninge. Kada se uspoređuje s drugim ekipama i bogatijim savezima, njegov fond sati na snijegu daleko je manji. Otkrio je i tko su njegovi najveći navijači.

– To su moje kćeri Ema i Eva. Kada idem na natjecanja, one su moji najveći navijači, moji pokretači i inspiracija. Moja najveća snaga – dodao je.

Tijekom priprema za Peking često je razgovarao s hrvatskom olimpijkom i nordijkom Vedranom Malec.

– Kada nam je rekla koja je temperatura, svi smo bili u šoku. Mi smo to nešto sitno osjetili prvi i drugi dan, no sada je sasvim neko drugo vrijeme, neki drugi uvjeti – dodao je Zima, kojeg još očekuje nastup na 10 km.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije