Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO NOVI NASLOV

Ramos je zabio 108 golova više od Kovačića! A Mateo ide po svjetski rekord u nogometu

storyeditor/2023-12-20/None_201223_107727999.jpg
21.12.2023.
u 07:00

Hrvatski nogometni reprezentativac u petak može postati rekorder svjetskog klupskog nogometa. No ne ide mu sjajno što se tiče golova. Mateo je u 97 nastupa za vatrene postigao pet pogodaka, jednako koliko i Lovro Majer u 27 nastupa

Prekjučer je cijeli nogometni svijet svjedočio trenutku nadahnuća hrvatskog nogometnog reprezentativca, 29-godišnjega Matea Kovačića. U 52. minuti polufinala Klupskoga SP-a Urawa – Manchester City Mateo je u 52. minuti zatresao mrežu Japanaca za 2:0 i otvorio Cityju vrata finala protiv Fluminensea (22. prosinca).

Bio je ovo prvi Mateov pogodak u 19. nastupu za europskog prvaka, 28. u karijeri u Dinamu, Interu, Real Madridu, Chelseaju, Manchester Cityju i – Hrvatskoj.

Istoga dana, dakle prekjučer, Sevilla je u utakmici španjolskog prvenstva svladala Granadu s 3:0, a posljednji pogodak za goste postigao je 37-godišnji Sergio Ramos. Jedna je stranica na Instagramu odmah izbacila podatak: bio je ovo ukupno 136. pogodak Ramosa u čitavoj, odnosno 113. u klupskoj karijeri! Dakle, stoper Ramos – vezist Kovačić 136:28! Oduzmemo li penale, malo ćemo ublažiti omjer: stoper Ramos – vezist Kovačić 104:28. Naime, naš Mateo nikada nije pucao penal, niti u jednome svome klubu.

Na stranu ova zastrašujuća Ramosova produktivnost jer statistika kaže kako je istetovirana španjolska ikona u ukupnom broju golova efikasnija i od Pirla i Inieste, u Ligi prvaka od Zidanea i Ville – i posvetimo se Mateu Kovačiću: kako tako cijenjen, ugledan, vrijedan, doista izvanredan vezni igrač – zabija tako malo golova?

Nije naodmet utvrditi gradivo: Mateo Kovačić jedini je hrvatski nogometaš kojega su kupila čak četiri europska prvaka, i u tri od četiri doista je bio važna figura (osim u Real Madridu), a čovjek je zabio samo 23 gola u pet klubova, kada mu pridodamo i Dinamo, odnosno svakome je u prosjeku podario 4,6 golova. Zamislite koliko bi tek vrijedio da još i trpa?

Tih 23 pogotka Mateo je postigao u čak 517 klupskih nastupa u karijeri: 19 u Man. Cityju, 221 u Chelseaju, 109 u Real Madridu, 95 u Interu i 73 u Dinamu. Najefikasniji je Mateo bio u Dinamu, u kojemu u 73 nastupa postigao osam pogodaka!

A kako Mateo stoji s golovima u usporedbi s drugim zvučnim europskim vezistima koji igraju na istoj poziciji? Na primjer, Argentinac Rodrigo de Paul, koji je Mateov vršnjak s 29 godina, u četiri je svoja kluba – Valenciji, Racingu, Udineseu i u Atléticu – 404 nastupa postigao okruglih 50 golova. Godinu dana mlađi Srbin Sergej Milinković-Savić u 401 nastupu za četiri kluba ima 84 gola, 24-godišnji Argentinac Mac Allister iz Liverpoola 35 golova u 233 nastupa, također za četiri kluba...

Mateo Kovačić u Manchester City došao je umjesto Ilkaya Gündogana. Taj je 33-godišnji Nijemac u 537 klupskih nastupa postigao 85 golova. U Cityju je Mateov suigrač ponajbolji defenzivni vezni svijeta, Španjolac Rodri: njegova klupska statistika je 26 golova u 359 nastupa, a dvije godine je mlađi od Matea.

Tek 23-godišnji Mađar iz Liverpoola Szoboslai u 177 klupskih nastupa postigao je 46 golova. Marcelo Brozović dvije je godine stariji od Matea pa se može pohvaliti kako je probio magičnu brojku od 50 golova – ima ih 51 u H. dragovoljcu, Lokomotivi, Dinamu, Interu i Al Nassru...

Poslovičnu golgetersku suzdržanost Mateo iskazuje i u dresu reprezentacije: u 97 nastupa postigao je samo pet pogodaka, jednako koliko i primjerice Lovro Majer u 27 nastupa. Od tih pet – dva su bila sudbinski važna, ona dva protiv Turaka u Bursi ove godine.

I opet, unatoč svemu navedenome, imamo li pravo cjepidlačiti kad je Mateo u pitanju, i kada ga nitko nikada – ni Mancini, ni Benítez, ni Zidane, ni Sarri, ni Lampard, ni Tuchel, ni Guardiola nisu pitali: majstore, zašto ne zabijaš? Ne, kod svih je bio – zvijezda! U tome duhu okončajmo ovu sagu, pustimo golove na miru i pogledajmo ovu raskoš: Mateo Kovačić na putu je da postigne ono što nije uspjelo nikome – postati svjetski prvak s tri kluba! Dosad je taj rekord dijelio s Cristianom Ronaldom (prvak s Man. Unitedom i Realom), Kroosom (Bayern, Real Madrid), Alabom (Bayern, Real Madrid) i Rüdigerom (Chelsea, Real Madrid).

Mateo je treći Hrvat koji je postigao gol u Klupskom SP-u, nakon Modrića i Mandžukića, u engleskoj Premier League uskoro će biti Hrvat s najviše nastupa (sada je na 154 kao i Kranjčar, rekorder Lovren ima ih 162), a u reprezentaciji je nadomak stotke...

Komentara 1

XY
XYZ52
13:33 21.12.2023.

Od onih 5 koji se broje Kovacicu, zadnja dva protiv Turske su bila zsluga Pasalica vise od 50%. Kovacic nikada nije bio posebno dobar igrac, a nazalost bojim se da i nece. Zagrebacka stampa ga je "napumpala" u igracinu brojeci za koje je sve velike timove jigrao a ne sto je tamo napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije