Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA METI KRITIKA

Engleska javnost ne gleda širu sliku. Ovo dokazuje da je Gvardiol i više nego zadovoljio u Cityu

Champions League - Group G - Manchester City v BSC Young Boys
Lee Smith/REUTERS
20.12.2023.
u 07:00

Još jedna važna stvar koju na Otoku ne uzimaju u obzir jest činjenica da Gvardiol ima samo 21 godinu i da je tek došao u klub. Svi ostali braniči Cityja uglavnom imaju između 25 i 30 godina i trebalo im je nekoliko teških mjeseci prilagodbe, a cijena plaćena za Joška ne znači nužno da momentalno mora biti najbolji, već je riječ o dugogodišnjoj investiciji.

Budući da je riječ o momčadi koja iz prošle sezone nosi trostruku krunu, očekivano je da se ove sezone u europskom nogometu najviše priča o Manchester Cityju. Momčad španjolskog genijalca Pepa Guardiole tijekom sezone 2022./2023. igrala je na toliko visokoj razini da je takvo što gotovo nemoguće ponoviti. Međutim, nogometni navijači i javnost poprilično su nemilosrdni pa su u skladu s takvom fantastičnom prošlom sezonom i očekivanja sada nerealno visoka. City je zasad ove sezone lošiji u Premier ligi za pet bodova nego prošle, a gledamo li sva natjecanja, očekivana gol-razlika po utakmici im je pala za 25 posto (s 1,2 na 0,9).

GALERIJA Gvardiol se našao na meti kritika engleskih medija

Champions League - Group G - Manchester City v BSC Young Boys
1/4

U cijeloj toj priči o lošijem Manchester Cityju nego prošle sezone iznimno velik broj navijača i stručnih komentatora u Engleskoj je prst uperio u hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola, koji je ovog ljeta transferom od 90 milijuna eura postao najskuplji branič u povijesti nogometa. No upravo je taj iznos varka koja je nagnala mnoge u Engleskoj na nepravedni pronalazak krivca, takoreći 'Pedra', za nešto slabiju polusezonu Cityja.

Kad dublje pogledamo u statistike braniča u klubu, Gvardiol se ni po čemu dobrom ili lošem značajno ne ističe u odnosu na svoje klupske kolege. Po svim važnim statističkim kategorijama poput duela, točnosti dodavanja, osvojenih ili izgubljenih posjeda Joško se nalazi tu negdje u prosjeku, čak je u nekima (postotak utakmica bez primljenog pogotka i osvojeni posjedi) najbolji među konkurentima iz svlačionice. Gvardiolu su Englezi najviše zamjerili neke greške iz kojih je City primao pogotke, poput recimo slabijih reakcija u golovima Aston Ville ili Chelseaja, no isti ti Englezi su zaboravili da je, kumulativno gledajući sve napravljeno u tim spomenutim utakmicama, Gvardiol po svim parametrima zapravo bio bolji od svojih kolega poput Diasa, Akanjija i Akea.

VEZANI ČLANCI:

Još jedna važna stvar koju na Otoku ne uzimaju u obzir jest činjenica da Gvardiol ima samo 21 godinu i da je tek došao u klub. Svi ostali braniči Cityja uglavnom imaju između 25 i 30 godina i trebalo im je nekoliko teških mjeseci prilagodbe, a cijena plaćena za Joška ne znači nužno da momentalno mora biti najbolji, već je riječ o dugogodišnjoj investiciji. Kad uzmemo to u obzir te dodamo činjenicu da Pep od Joška traži igranje na lijevom beku u vrlo zahtjevnoj i kompleksnoj novoj roli, dolazimo do jednostavnog zaključka da je hrvatski branič zasad i više nego zadovoljio.

Problemi koji zapravo najviše muče City ove sezone su vezani za nadomještanje ključnih igrača. Još uvijek nije pronađena prava zamjena za strašno važnog Ilkaya Gündoğana, najboljeg kreatora momčadi Kevina de Bruynea nema praktički cijele sezone, a u različitim dijelovima sezone barem pet utakmica izostajala su i krucijalna imena poput Erlinga Haalanda, Rodrija te Johna Stonesa, koji ih je propustio i nešto više, čak 15. Toga je vrlo dobro svjestan i Pep Guardiola. 

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
17:50 20.12.2023.

Možda je bolje da članak pošaljete Englezima. Hrvati to znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije