Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVACI U KRIZI

Pep na udaru žestokih kritika zbog Gvardiola: 'Ograničava ga! Pa čovječe, neka igra stopera'

Champions League - Group G - RB Leipzig v Manchester City
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
1/4
19.12.2023.
u 12:13

"Ni Pep nema pojma zašto mu Joško igra na lijevom boku", stoji u komentaru jednog od navijača Manchester Cityja na X-u. Premda Joško Gvardiol (21) sjajno igra na cijelome terenu, obožavatelji kluba smatraju da puni intenzitet svoga talenta mogao pokazati upravo na poziciji stopera te tako pokrpati rupe u obrani 'građanina', a istovremeno napraviti korak dalje ka usponu u creme-de-la-creme europskih nogometaša

Jošku Gvardiolu je tek 21 godina, a već se isprofilirao u jednog od najboljih stopera na svijetu. Velika prilika, ali i izazov došli su ovoga ljeta kada je otišao iz Leipziga u prvaka Engleske i Europe, Manchester City. Osobita je snaga kluba na klupi pod vodstvom Pepa Guardiole. Hrvatski branič postao je standardan u prvoj postavi, a Pep pokazuje puno povjerenje u njegove sposobnosti.

Ipak, za očekivati je da će onaj koji s odštetom od 90 milijuna eura postane najskuplji branič u povijesti sporta biti pod povećalom. Osobito je to slučaj u Engleskoj koja već nekoliko godina u nizu "razdire" svaki segment igre igrača koji je prije držao tu titulu, Harryja Maguirea. Dapače, odnos prema Maguireu došao je do te razine da se akumulacija pogrešaka od strane Maguirea, koji je apsolutno briljirao u dresu Leicestera, doimala kao da je zvijezda Manchester Uniteda zaboravila "kako igrati obranu". 

GALERIJA City u teškoj utakmici preokrenuo rezultat protiv Leipziga i osigurao prvo mjesto u skupini (3:2)

Champions League - Group G - RB Leipzig v Manchester City
1/45

Rezultiralo je to oduzimanjem kapetanske trake i spekulacijama, svakako opravdanima, o njegovom preseljenju u West Ham, gdje bi se mogao više posvetiti igranju, a manje brizi o imidžu u javnosti. Pa premda Joško, koji uglavnom igra na lijevom boku, itekako doprinosi na cijelome terenu, u izgradnji napada i briljantnim zaustavljanjem protivničkih pokušaja, nitko ne želi da se Maguireovo iskustvo ponovi na primjeru Gvardiola pred kojim su godine u kojima se može razviti u jednog od najvećih igrača na europskim travnjacima.

Međutim, zahtjevni navijači Manchester Cityja koji su na početku bili oduševljeni njegovom snagom, brzinom i kontrolom lopte, vrlo brzo su ga počeli žestoko kritizirati kada je ušao u razdoblje lagane krize. Nije ta kriza čak niti toliko osobno Gvardiolova, koliko kriza cijele momčadi koja je navijače naviknula da funkcionira kao švicarski sat. U posljednjih pet domaćih utakmica upisali su tek jednu pobjedu te tome pridružili tri remija i jedan poraz. Nešto više sreće bilo je u Europi, gdje su usprkos problemima, osobito protiv Leipziga u 5. kolu grupne faze Lige prvaka, savršenim učinkom prošli skupinu na prvome mjestu.

VEZANI ČLANCI:

Osobiti se problemi javljaju upravo u obrani, koja nerijetko griješi i ostavlja previše prostora suparničkim napadačima. Ovoga ljeta Englezi su pisali kako će Gvardiol biti vođa nove obrane, no prebacivanjem s pozicije stopera na lijevi bok dobio je više napadačkih zadaća. U tom trenutku pristižu kritike i na strategije Pepa Guardiole obzirom da tamošnja nogometna javnost smatra da ne fokusira Joškove potencijale, već ih rasteže na previše segmenata. Nakon remija protiv Crystal Palacea (2:2), navijači su podijeljeni.

Trenutno na poziciji stopera igraju Stones, Dias, Ake ili Akanji. "Guardiola ga ograničava svojom taktikom, tako je napravio i Kalvinu Philipsu. City treba otpustiti Pepa kako bi izvukli najbolje iz Gvardiola", napisao je jedan od navijača na X-u, a pridružuje mu se i drugi: "Pa čovječe, vrati tog dečka na stopera. Ni Pep nema pojma zašto mu Joško igra na lijevom boku."

VEZANI ČLANCI:

Gvardiol je za sada u dresu kluba s Etihada nastupio 18 puta i pritom je upisao jednu asistenciju, upravo protiv svoga bivšeg kluba u preokretu spomenutoga 5. kola Lige prvaka. Trenutno City sjedi na četvrtom mjestu s 34 boda, čak pet manje od vodećeg Arsenala. Premda su klub i igrači zapali u loše razdoblje, konačno se nakon nekoliko mjeseci vraća ključni Kevin De Bruyne, a dakako niti jedna kriza ne traje vječno. Stoga, nije za sumnjati da će ova fantastična momčad, a zajedno s njom i Gvardiolova zvijezda u usponu, ponovo žariti i paliti engleskim i europskim travnjacima.

VIDEO Mislav Oršić sve bliže povratku: Vratio se treninzima na Maksimiru i vraća se u formu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije