Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINIC THIEM

Nije to novi Muster, Dominator bi mogao biti još dominantniji

Nadal - Thiem
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.06.2017.
u 12:38

Thiem dolazi iz Bečkog Novog Mjesta, navijač je Chelseaja i veliki poklonik skijaških skokova, a u tenis su ga uveli roditelji Wolfgang i Karin, oboje profesionalni treneri u tom sportu

Za dobre poznavatelje tenisa to i nije bila neka senzacija s obzirom na odličnu formu Austrijanca i promjenjive partije Novaka Đokovića. No Dominic Thiem izbacio je u četvrtfinalu Roland Garrosa branitelja naslova, drugog nositelja i bivšeg broja jedan svjetskog tenisa.

E, ta je činjenica učinila da 23-godišnji Austrijanac postane heroj dana, da još jednom skrene pozornost na svoj veliki teniski potencijal. Odlična igra s osnovne crte, razorni forhend i ništa slabiji jednoručni bekhend, funkcionirali su i u tom meču na najvišoj razini.

Slučajno ili ne, Thiema su još u njegovim mlađim danima prozvali Dominator. Sad kad je stigao do sedmog mjesta na ATP listi (i prvog u konkurenciji igrača do 25 godina) i zaradio prvih osam milijuna USD od turnirskih nagrada, vidi se da taj nadimak nije dobio samo zbog igre slovima.

Thiem dolazi iz Bečkog Novog Mjesta, navijač je Chelseaja i veliki poklonik skijaških skokova, a u tenis su ga uveli roditelji Wolfgang i Karin, oboje profesionalni treneri u tom sportu (i mlađi brat Moritz sanja da će krenuti bratovim stopama).

Ispratio Mustera u mirovinu

Prvu pobjedu na ATP turnirima postigao je 2011. u Beču, i to baš protiv tada 43-godišnjeg Thomasa Mustera, koji se pokušavao vratiti profesionalnom tenisu. Muster se nije vratio, otišao je u zasluženu tenisku mirovinu, ali je u Dominicu dobio legitimnog nasljednika.

E, sad, ljevak Muster Roland Garros osvojio je 1995., s 28 godina, a dešnjak Thiem bi do tog naslova mogao i ranije, možda već ove godine. Od klasičnih zemljaša ispred njega je Rafael Nadal (s kojim se danas bori za finale), možda Stanislas Wawrinka i to je sve. Prema nekim prognozama teniskih stručnjaka, iako su one uvijek nezahvalne, Dominator bi mogao dominirati na zemljanim turnirima u sljedećih šest do sedam godina, a to je jako puno.

U karijeri je već osvojio osam turnira, među inima i naš Umag 2015. godine. Može se reći da je teniski stasao u Istri jer je u Umagu i susjednim gradovima odigrao jako puno juniorskih turnira.

Na ATP Touru posebno je eksplodirao ove godine kada je najprije stigao do osmine finala Australian Opena (poraz od Goffina koji ga je zaustavio i u Monte Carlu), potom osvojio Rio de Janeiro (u finalu bolji od Carrena Buste), dva puta gubio u finalu od Nadala (u Barceloni i u Madridu), da bi nakon toga u Rimu pobijedio Rafu, ali u polufinalu izgubio od Đokovića, i to s 1:6, 0:6.

Nadal – najteži ždrijeb

Taj je rezultat zbunio mnoge kladitelje uoči njihova okršaja u Parizu (pa su još vjerovali Đokoviću), ali Thiem je uspio prekinuti niz od pet poraza protiv Srbina i slavodobitno doći na megdan “kralju zemlje” Nadalu. Sa Španjolcem se sastajao šest puta, svih šest puta na zemlji, te doživio četiri poraza i postigao dvije pobjede.

– Odlična je stvar da sam drugi put zaredom u polufinalu Roland Garrosa. Obranio sam lanjske bodove, to je važno da ostanem u Top 10. U petak se sastajem svakako s najtežim suparnikom na kojega sam mogao naići ovdje. Bit će nam to četvrti međusobni dvoboj u posljednjih šest tjedana. I zato nema tu nikakve tajne među nama. Nadal je opet u najboljem mogućem izdanju. Teži meč od sudara s Rafom na zemlji ne možete zamisliti – istaknuo je Thiem koji je po broju pobjeda ove sezone odmah iza Nadala: Španjolac ima učinak 41-6, Austrijanac 34-12.

Gotovo su susjedi i na ovogodišnjoj “Race” listi (koja određuje sudionike završnog Mastersa u Londonu): Nadal je prvi, Thiem treći. Između njih dvojice ubacio se Federer koji je ove godine preskočio i Roland Garros i cijelu zemljanu sezonu.

Nema sumnje da nas danas očekuje pravi spektakl s obzirom na to da se sastaju trenutačno dva najbolja tenisača na zemljanoj podlozi. Za mnoge je to finale prije finala, iako to ne mora značiti da se i pobjednik meča Murray – Wawrinka ne može okititi naslovom pobjednika Roland Garrosa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije