Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miljenko Rak, kondicijski trener

Pomoćnik Slavena Bilića: Mog rezultata nema u hrvatskim tablicama jer sam nastupao za Crvenu zvezdu

Zagreb: Bili? odletio u Moskvu gdje ga ?eka trenersko mjesto u Lokomotivu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
22.02.2022.
u 19:23

– Lijepo je bilo u Istanbulu, ali London je za mene bio grad u kojem bih mogao stalno živjeti. Dok sam bio tamo, stanovao sam u elitnom dijelu, Canary Wharfu, a prvi susjed bio mi je Nikola Jurčević, u to vrijeme pomoćni trener Slavenu Biliću.

Luka Milanović, Dragan Milanović, Miljenko Rak i Pero Kuterovac bili su proteklog vikenda gosti panela kojim se otvorilo jubilarno 20. izdanje međunarodne konferencije Kondicijska priprema sportaša. Pripadnici nekoliko generacija vrhunskih kondicijskih trenera podijelili su svoja iskustva u protekla dva desetljeća rada s najuspješnijim hrvatskim sportašima, osvrnuli se na ekstremne izazove današnjice, ali i nove tehnologije koje udaraju temelje za još bolju budućnost u području kondicijske pripreme sportaša.

Nigdje nema mog skoka 7,99

Miljenko Rak aktivan je i u 75. godini. Nedavno je bio s rukometnom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Miljenko je dugo godina radio kao trener u atletici, a kao kondicijski trener iskazao se u nogometu i rukometu te u radu s Janicom Kostelić. Bio je sjajan u dalju. Osvajao je uglavnom medalje na Mediteranskim igrama. Tako je u Tunisu 1967. godine osvojio zlato skokom od 7,53 metra. Potom je četiri godine poslije u Izmiru bio srebrni sa skokom 7,78 metara, da bi u Splitu 1979. godine bio brončani sa skokom 7,62 metra. Osobni rekord mu je 7,99 metara i to bi bio peti rezultat svih vremena u Hrvatskoj.

- Tog mog skoka nema u hrvatskim tablicama jer sam u to vrijeme nastupao za Crvenu zvezdu – istaknuo je Rak.

Trenersku karijeru počeo je u osječkoj Slavoniji.

- Ondje sam trenirao Slobodanku Čolović, Novicu Čanovića i Sinišu Ergotića. Čanović je pet puta bio prvak bivše SFRJ, zlatni na Mediteranskim igrama 1987., a s preskočenih 2,28 metara još uvijek je rekorder Hrvatske. U samostalnoj Hrvatskoj trenirao sam niz velikih atletskih talenata poput Andreje Ivančević, Maje Golub, Ivora Tita Jurišića...

Kako to da niste ostali u atletici, već ste otišli u nogometne vode?

- Imao sam dodirnih točaka s nogometom još dok sam bio atletski trener u Osijeku. Počeo sam kao suradnik Milana Đuričića i u osječkom prvoligašu postao prvi kondicijski trener nogometa u Hrvatskoj. Nakon toga, i Ljupko Petrović radio je prema mojim planovima dok je bio trener NK Osijek. Dolaskom u Zagreb, moje kvalitete prepoznala je tenisačica Iva Majoli s kojom sam radio kad je osvojila Roland Garros, a Lino Červar me angažirao za Olimpijske igre u Ateni 2004. godine kada je Hrvatska osvojila zlatnu medalju – kaže Rak.

U blizi Dinamova stadiona, na Sveticama, otvorio je fitness-centar Sportska obuka. Malo po malo tamo su počeli dolaziti nogometaši Dinama.

- Kondicijski trener Dinama prvo sam bio dok je trener bio Josip Kuže, a dvije godine poslije surađivao sam s Ćirom Blaževićem. U tom sam razdoblju promijenio 14 “šefova”, nizali smo titule prvaka Hrvatske i stalno smo igrali u Europi.

Posebno je bila upamćena njegova suradnja sa Slavenom Bilićem s kojim je radio u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te u klubovima Lokomotiv iz Moskve, Beşiktaş i West Ham.

London je bio najljepši

S velikim zadovoljstvom prihvatio sam ponudu da istodobno budem i u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, uz koju je vezan i najtužniji trenutak mojeg aktiviranja u nogometu. Naime, ono ispadanje 2008. godine od Turske u četvrtfinalu Eura nikad nisam prežalio – naglasio je Rak.

Status trenerske zvijezde stekao je u Londonu, dok je bio kondicijski trener West Hama.

– Lijepo je bilo u Istanbulu, ali London je za mene bio grad u kojem bih mogao stalno živjeti. Dok sam bio tamo, stanovao sam u elitnom dijelu, Canary Wharfu, a prvi susjed bio mi je Nikola Jurčević, u to vrijeme pomoćni trener Slavenu Biliću. S puno igrača iz tog vremena i danas se dopisujem, traže moje savjete. Ne bih o imenima, ali ima i nekih igrača iz Beşiktaşa koji se također javljaju – istaknuo je Rak.

Komentara 1

LI
liliZG
12:47 23.02.2022.

cilj ovog članka je???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije