Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajduk - Anderlecht 1:0

Poljud se dimio, Vukušić matirao

hajduk
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/38
30.09.2010.
u 20:57

Hajduk je pobijedio Anderlecht (1:0) pogotkom Ante Vukušića u 95. minuti pred punim Poljudom u susretu 2. kola skupine G Europske lige.

Spektakularno i doslovce u posljednjim sekundama Hajduk je na prepunom Poljudu u prekrasnom ozračju sa 1:0 svladao Anderlecht u drugom kolu Europske lige. Splićani su pred svojim navijačima cijelu utakmicu bili pod dojmom splitske publike, a onda je mladi Ante Vukušić pobjegao gostujućoj obrani i manirom rasnog strijelca u 94. minuti pospremio loptu za pobjedu, a cijelu Dalmaciju bacio u trans.

Odlučila jedna lopta...

A mučili su se bijeli, izostala je pas-igra, Ibričić je bio daleko od protivničkih vrata, osamljen... I onda je odlučila jedna lopta, jedno proigravanje Marina Ljubičića koji je zajedno s Marijem Brkljačom odradio lavovski dio posla u defenzivi.

– Što reći nakon ove veličanstvene pobjede. Veličanstveno, slatko, lijepo... Hvala publici koja nas je bodrila, na kraju smo zasluženo pobijedili. Bilo je teško, Anderlecht je odlična momčad, ali mi sada gledamo prema europskom proljeću – kazao je Ljubičić.

Priznao je Stanko Poklepović da ga je Anderlecht iznenadio taktičkim zamislima, no na kraju utakmice uskliknuo je:

– Čudo sam najavio, čudo smo i ostvarili.

Najbolju ocjenu Hajdukove igre u prvom poluvremenu sraza s Belgijcima dao je sportski direktor bijelih Ivica Kalinić u mikrofon HTV-a.

– Kako smo stajali na terenu, presretni smo što nismo primili pogodak. Nevjerojatno je kako smo olako gubili lopte, bili nemoćni u pas-igri, a “ubijali” smo se da tu loptu osvojimo – kazao je rezignirani Kalinić koji je i 1994. godine na utakmici Lige prvaka s Anderlechtom sjedio na Hajdukovoj klupi, tada kao pomoćnik Kataliniću.

Hajduk je treći put ove jeseni u Europskoj ligi rasprodao stadion, ambijent je bio fenomenalan, izrazito neugodan za goste, a ispalo je posve neočekivano – koljena su klecala Splićanima, a Belgijci su dominirali. No, nisu na kraju sretni napustili Poljud.

Pobjeda za povijest

– Hvala Anti Vukušiću koji nam je donio ovo slavlje. Ovo je nezapamćeno, pobjeda nad Anderlechtom vodi nas u povijest. Ne mogu vjerovati da smo trijumfirali doslovce u zadnjim sekundama – jedva je pronalazio riječi Mario Maloča, Hajdukov branič koji je igrao na lijevom beku.

Anderlecht se u Splitu pokazao u mnogo boljemu svjetlu nego prošle jeseni u Maksimiru kada je sretno ulovio sva tri boda. Belgijci su čvrsta, moćna i ozbiljna momčad koja samo pukom nesrećom nije završila u Ligi prvaka (Partizan ih je izbacio na jedanaesterce).

Ali, u Splitu ipak nisu odoljeli.

Tijek utakmice

Prvo poluvrijeme

 

1' - Susret je počeo. Hajduk igra u bijelim, Anderlecht u crvenim dresovima, a u Poljud više ne stane ni šibica, utakmicu gleda 33 tisuće ljudi.

6' - Ljubičić se pobrinuo za slobodnjak, a Ibričić gađa u kut, vratar odbija, ali nitko od bijelih nije uspio ugurati loptu

10' - Kontra gostiju, nakon što je Brkljača krivo dodao, Gillet je povukao, ali traljavo pucaju

15' - Novi slobodnjak za bile, opalio je Tomasov, ali ravno u Bigliu. Pokušao je i Ljubičić, ali puca u aut.

18' - Subašić je nesavladivi! Hajduk je pogriješio na 40 metara od gola, ostao bez lopte, Biglia je potegnuo po lijevoj strani, ubacio za Suareza koji nije mogao svladati Zadranina na splitskim vratima.

23' - Boussoufa izvodi slobodnjak, ali ništa opasno za domaćine.

31' - Senijad Ibričić izveo je slobodnjak, pucao je u dalji kut, a lopta "polizala" vratnicu. Lijepa prilika, ali ni to ne ulazi.

35' - Suarez opet prijeti, ponovo je pucao nakon kontre, ali srećom neprecizno o ovoga puta.

40' - Na tribinama je i izbornik Bilić, vrijeme krati pišući SMS poruke.

44' - I Vukušić pokušava u posljednjoj minuti prvog dijela, ali čvrsta obrana Anderlecta je na mjestu.

Kraj prvog dijela.

- Sreća, pa nas nisu kaznili. Ne možemo spojiti tri pasa, tu je problem. Ubijemo se kao psi da dođemo do lopte, a onda im je vratimo. Radit ćemo izmjene, idemo se dogovoriti u svlačionici - kazao je Ivica Kalinić, sportski direktor Hajduka.

Drugo poluvrijeme:

46' - Gosti nastavljaju redati napade, Boussoufa je ubacio, a Suarez glavom  puca kraj vratnice

47' - Po dvije prilke na obje strane, prvo Ljubičić, a zatim i Suarez pucaju u blok.

Izmjena u Hajduku - Tomasova će zamijeniti Bulku

54' - Ibričić pokušava lobom prebaciti Prota, rezultat na semaforu se ne mijenja.

58' - Vukušić je promašio nemoguće, s lijeve strane pronašao Strinić, a on sam pred vratima, na pet metara, šalje desno u aut. Kako?!

61' - Novi slobodnjak za Ibričića i novi promašaj, nikako da pogodi u okvir vrata

Izmjena u Hajduku 63' - Špaco mijenja, umjesto Anasa Sharbinija ući će Duje Čop.

Izmjena u Anderlechtu 67' - Marecek izlazi, Legear ulazi

69' - Nova šansa Vukušića, opet u prazno

76' - Strinić je na vrhu kaznenog prostora prekršajem srušio Suareza, sudac ne pokazuje na bijelu točku.

Izmjena u Hajduku 78' - Brkljača izlazi, ulazi Trebotić.

92' - Lopta se došetala do Ljubičića, a on puca ravno u vratara sa šest metara! Odbijena lopta došla je do peterca, ali ni Maloča je nije uspio zahvatiti.

1:0 GOOOOOOL!!! Ante Vukušić pogađa sa 16 metara u 95. minuti!!! 

Kraj.

Hajduk (4-2-3-1): Subašić - Maloča, Vejić, J. Buljat, Strinić - Brkljača, Ljubičić - Tomasov, Ibričić, An. Sharbini - Vukušić
Trener: Stanko Poklepović

Anderlecht (4-3-3): Proto - Gillet, Mazuch, Juhasz, Deschaht - Biglia, Kouyate, Polak - Suarez, Marecek, Boussoufa
Trener: Ariel Jacobs

Sudac: Bulent Yildrim (Turska)

Ostali rezultati: CSKA Moskva - Sparta Prag 3:0, Odense - Stuttgart 1:2, Young Boys - Getafe 2:0, Metalist Harkiv - PSV 0:2, Sampdoria - Debrecen 1:0, Borussia D. - Sevilla 0:1, PSG - Karpati Lavov 2:0, Utrecht - Liverpool 0:0, Steaua - Napoli 3:2, CSKA Sofija - Porto 0:1, Rapid - Bešiktaš 1:2.

Tablica:

1. ZENIT 2 2 0 0 7:3 6

2. AEK 2 1 0 1 5:5 3

3. HAJDUK 2 1 0 1 2:3 3

4. ANDERLECHT 2 0 0 2 1:4 0

Komentara 44

HR
hrvatin
04:52 01.10.2010.

Vukusica u reprezentaciju,a ne sammira.Ma koji sammir,da je valjao igrao bi za brazil.Vukusic i Strinic legende.

VI
vidimškoj
20:52 30.09.2010.

goooooooooooooooooooollllllllllllllllllllll

SD
satan da shumsky
19:56 30.09.2010.

svi su se zavalili u fotelje i čekaju dinamo :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije