Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u Rusiji

Poljaci taktiziranjem došli do statusa nositelja, Fifa mijenja pravila

Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.11.2017.
u 10:41

"Fifa priprema reviziju sustava rangiranja i odluku će objaviti nakon završetka kvalifikacija za SP", priopćili su iz Fife.

Nogometaši Poljske na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo naći će se u prvoj jakosnoj skupini i tako izbjeći one najjače suparnike. Mnoge je zaintrigiralo kako je moguće da se oni na ždrijebu za SP nalaze ispred, primjerice, Španjolske, koja je 2012. bila svjetski prvak, dok su se Poljaci sad plasirali na Mundijal prvi put nakon 2006.

Stvar je u tome da su Poljaci na Fifinoj ljestvici ispred Španjolske, a upravo to gleda se pri određivanju jakosnih skupina. Fifina ljestvica radi se na temelju rezultata u svim utakmicama odigranim u posljednje četiri godine i to tako da se bodovi zbrajaju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica. Iz posljednje godine računaju se svi bodovi, iz druge godine računa se 50 posto osvojenih bodova, treće 30 posto, a četvrte samo 20 posto.

Poljska
1/9

A Poljaci su se u svemu tome i odlično snašli pa su taktizirali i na kraju im se isplatilo. Nakon Eura 2016. godine, na kojem su stigli do četvrtfinala, odigrali su samo jednu prijateljsku utakmicu (remi sa Slovenijom). Iako su im pobjede u prijateljskim ogledima također mogle donijeti bodove, procijenili su da su u tim utakmicama rezultati uvijek šaroliki pa da bi im se moglo dogoditi da nepotrebno gube bodove. I dok su Španjolci i Englezi igrali međusobno, zarađivali novac, ali često i gubili bodove, Poljaci su u 2017. igrali samo kvalifikacijske susrete.

Tek nakon što su se odredile jakosne skupine, u studenome ove godine odlučili su igrati prijateljske utakmice jer im to više nije moglo utjecati na status nositelja. U ta dva susreta odigrali su 0:0 s Urugvajem i izgubili 0:1 od Meksika.

No, takvim stvarima Fifa je odlučila stati na kraj pa uvodi neke promjene. Reprezentacije iz Uefe i CONCACAF-a od rujna sljedeće godine umjesto prijateljskih dvoboja igrat će Ligu nacija, tako da neće biti izbjegavanja utakmica.

No, ni to nije sve jer iz Züricha stižu vijesti da će se promijeniti i sustav bodovanja, ali zasad o tome nema previše informacija.

"Fifa priprema reviziju sustava rangiranja i odluku će objaviti nakon završetka kvalifikacija za SP", priopćili su iz Fife.

Komentara 8

IL
ilijan1a
12:08 17.11.2017.

Ne mjenjaju se pravila zbog Poljaka . Novinar gore nije dobro napisao. Igra se liga nacija od sljedeće godine ,da napomenem Hrvatska je u naj jačoj skupini. I ako tako ostane bit ćemo nositelji na sljedećem europskom uz uvjet da se plasiramo.

SM
siki_miki
11:08 17.11.2017.

Kad Poljaci izigraju sustav, odmah se mijenjaju pravila. Kad neka veca ekipa izigra sustav onda je sve ok i promjene nisu potrebne.

Avatar Analytic
Analytic
13:57 17.11.2017.

Poljaci, osim 2-3 pojedinaca nemaju kvalitetu. Ništa ne profitijaru izigravanjem pravila jer većina ekipa iz drugog ždrijeba su i onako jači od njih tako da ih dođe na isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije