Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLO BUKOVAC

Nosili smo vodu iz Kupe da napravimo pravu stazu

03.01.2020.
u 07:35

Prošlog je vikenda nastupio na prvoj utrci Red Bull Ice Cross svjetskog kupa u austrijskom Judenburgu

Dok svi pričaju o skijanju, Snježnoj kraljici, skijaškim skokovima..., jedan mladi sportski entuzijast iz Karlovca ulazi u neku sasvim drugu priču.

Naime, Karlo Bukovac (19) prije dvije sezone postao je tek treći Hrvat koji je nastupio u Svjetskom kupu u ekstremnom klizanju ili tzv. ice cross downhillu, a sada se priprema za prvo natjecanje sezone, ali i prestižno Red Bullovo istoimeno natjecanje.

Prošlog je vikenda nastupio na prvoj utrci Red Bull Ice Cross svjetskog kupa u austrijskom Judenburgu.

Među juniorima 21. na svijetu

Sudjelovao je na utrci najvišeg ranga međunarodnih natjecanja Ice cross downhilla ATSX500, koja je samo stepenicu ispod tri utrke elitne serije svjetskog kupa za koje mladi Karlovčanin ima pozivnicu od prošle sezone. U borbi s najboljima na svijetu Karlo je izborio 21. mjesto u juniorskoj konkurenciji, dok je u seniorskoj, pored 150-ak natjecatelja, došao do 80. mjesta.

- Puno mi je značio nastup na ovoj utrci. Drago mi je što sam se ponovno tamo natjecao, a posebno sam zadovoljan što sam do sada prošao sve razine međunarodnih utrka i svakom utrkom sve sam bolji. Priča je krenula iz parka i staze koja je izrađena od vode iz Kupe, a došao sam do najvišeg ranga natjecanja. S više iskustva, koje mi svakako nedostaje, bit ću još spremniji nastupati bok uz bok s najboljim svjetskim natjecateljima - kaže Karlo pa dodaje:

- Uvjeta na stazi smo se svi pribojavali jer kao što je bilo veoma toplo u Hrvatskoj, tako je bilo i u tom dijelu Austrije. Led nije bio odlične kvalitete, ali na sreću vremenski uvjeti pred utrku su se poboljšali.

Nakon ove utrke mladog sportaša čeka još jedna Red Bullova u ožujku ove godine. U Svjetskom kupu su tri takve utrke, a on će nastupiti samo u jednoj koja se održava u Moskvi.

Kakva je konkurencija na takvim natjecanjima?

– Doći će svi najbolji na svijetu. Bit će i neki bivši svjetski prvaci. Doći će Marco Dallago iz Austrije, Jim De Paoli iz Švicarske, Michael Lulianello iz SAD-a i German Titov iz Rusije kao dio elite seniorske utrke, ali svakako i svjetski juniorski doprvak Joni Saarinen iz Finske i Leevi Nakari koji je ove sezone jedan od favorita za pobjedu u Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Karlo ima velika očekivanja.

– Ovo je sezona od koje dosta očekujem. To je prva sezona u kojoj mogu nastupiti u nekojoj od utrka Red Bulla. Želim osvojiti što više bodova i steći što više iskustva – kaže Karlovčanin koji je jedini Hrvat u tom natjecanju otkako postoji novi oblik natjecanja, odnosno posljednjih pet godina, a i jedini je hrvatski profesionalni predstavnik s Red Bullovom pozivnicom.

Karlo kliže od treće godine, a cijela priča s tzv. downhillom počela je kada je imao 11 godina.

– Cijela je priča krenula kada je u Areni Zagreb bilo natjecanje koje je poslužilo za kvalifikacije Red Bull Crashed Icea, ali ja sam tada bio premlad i samo sam maštao o tome. A onda sam prije nekoliko godina odlučio s prijateljima napraviti stazu u jednom karlovačkom parku i tada smo se zapravo prvi put okušali u tom sportu. A raditi tu stazu nije bilo lako. Nosili smo vodu iz Kupe, staza nije bila potpuno zaleđena. Bio je to pokušaj pravljenja staze, ali ni približno ono na čemu se natječu profesionalci.

Neko je vrijeme igrao i hokej na ledu, dok je u hokeju na koturaljkama imao dulju karijeru. No, zaljubio se u spuštanje niz zaleđenu stazu, na kojoj se nalaze mnogi usponi, padovi i skokovi. I sada je glavna hrvatska karika. S pripremama za ovu sezonu počeo je prilično rano.

Dobio besplatne termine

– Pripreme sa započeo već na ljeto kada sam krenuo s kondicijskim treninzima. Kada je zahladilo, trenirao sam na ledu u Karlovcu i Zagrebu. Znao sam trenirati i po dva puta dnevno.

Ove je godine upisao i Ekonomski fakultet u Zagrebu i to mu je prilično pomoglo.

– U Zagrebu mogu ranije početi s treninzima, mogu na klizalište u Dom sportova ili na Velesajam. A bolje uvjete imam sada i na klizalištu u Karlovcu. Dobio sam besplatne termine pa sada nemam troškova. No, sponzora za utrke nikada nije previše. S time uvijek imam problema. Zbog toga ne mogu nastupiti u više utrka.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije