Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENI NAPITAK

Nije iznenađenje: Više od polovice Hrvata svakodnevno pije mljevenu kavu

Kava
Foto: Shutterstock
1/3
23.12.2019.
u 15:09

Nije tajna da Hrvati vole kavu, međutim kakvu kavu pijemo, da li ju volimo piti doma ili vani i s kim ju najviše pijemo?

Sve je bolje uz šalicu dobre kave, od buđenja u hladna zimska jutra do vikend druženja i ušuškavanja u fotelju uz omiljenu knjigu. Pa čak i da ništa ne radite, uz šalicu omiljene kave to ništa postaje odmor za dušu i tijelo. Kava je prvo na što pomislimo ujutro i rijetki započinju dan bez nje, a još rjeđi završavaju dan bez barem jedne popijene šalice kave tokom dana. Kava je doista naš mali privatni kutak raja.

I doista, istraživanja pokazuju da više od polovice Hrvata svakodnevno pije kavu, i to mljevenu.

Mljevenu kavu najčešće konzumiramo kod kuće, pri tome ju najčešće pijemo u dnevnom boravku ili kuhinji. Slijede ih sretnici s terasom ili balkonom, dok mali broj pije u spavaćoj sobi. Oni koju ju konzumiraju i van svog doma, najčešće ju piju na poslu tj. na radnom mjestu ili u hodu.

Zašto pijemo kavu?

Odgovora na ovo pitanje ima koliko i kavopija, ali vide se neki zajednički razlozi. Kavu najviše pijemo iz dva razloga: pruža nam stimulaciju i zadovoljstvo. Kava će nam napuniti baterije ujutro ako smo prekratko spavali i u njoj ćemo „guštat“ sa svakim gutljajem. Kava nam je također najbolji razlog za druženje s prijateljima i obitelji, čak i poslovnim partnerima. S razvojem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje više niti ne koristimo tekst, samo pošaljemo ikonicu šalice tople kave i druga osoba dobro zna na što mislimo. Ima i onih kojima je kava ritual, sigurnost koja ih smiruje i koja im pomaže da u užurbanom modernom svijetu nađu vremena za sebe i svoje misli.

A od nedavno se javio i skroz novi razlog za kavu, s popularizacijom trčanja mnogi su otkrili prednosti ispijanja kave i povezanost s trčanjem. Od razbuđivanje pa do poboljšanja performansi zbog kofeina, obična šalica kave može činiti čuda na trkačkom treningu ili utrci.

Druženje

Kao što smo naveli, većina nas voli popiti kavu u društvu, bilo da smo doma, vani ili na radnom mjestu. Kava je savršeni izgovor za pauzu, „trač partiju“ ili početak nove romanse. Istraživanje je pokazalo da kavu najviše volimo piti s obitelji u udobnosti našeg doma. Veliki udio ispitanika voli ritual zadržati samo za sebe ali puno ljudi voli podijeliti kavu s prijateljima i kolegama s radnog mjesta. Najveći dio Hrvata kavu pije rano ujutro, do 9 sati smo već popili kavu i najčešće smo započeli radni dan na radnim mjestima. Idući najčešći „termin“ za kavu nam je između 13 i 17 sati, kada naporan radni dan uzme danak pa nam treba nešto što će nas podići i dati nam energije za ostatak dana. Kavu isto tako volimo oko podneva, između 11 i 13, to možemo zahvaliti pauzama za gablec i odmor, dok najrjeđe konzumiramo kavu iza 20 sati. Ukoliko se ne radi o noćnom radu, kavu ipak preskačemo navečer kako ne bi utjecala na san.

Jednu s mlijekom

I najvažnije pitanje za sve kavopije, kakvu kavu pijete? Mljevenu kavu u većini slučajeva, skoro 80%, pijemo s nekom vrstom dodataka, dok petina Hrvata pije čistu kavu bez mlijeka i šećera. Od onih koji jednostavno moraju nešto dodati, najviše koristimo samo šećer ili neko sladilo, čak trećina nas. Nešto manje od trećine voli i mlijeko i šećer tj. sladilo, dok manji dio pije samo s mlijekom.

Svaka vrsta kave je specifična, a razlike mogu biti velike. Iako svi imamo omiljeni okus i aromu, važno je poznavati vrste kave i njezine specifičnosti kako bismo mogli uživati u njihovom okusu ili ih kombinirati u omiljene recepte za pića ili kolače. Važno je odabrati dobru kavu u kvalitetnom vakuum pakiranju koja zadržava svježinu i aromu kave i koji će dati puni okus koji će nas na kraju zvati na šalicu više.

Poklon kojeg svi vole

Tijekom svih ovih godina koliko je prisutna na tržištu, popularna "Ciglica" postala je idealan poklon i znak pažnje za drage nam ljude. U ovo predblagdansko vrijeme, kada već razmišljamo o kupnji darova, Franck je pripremio posebno iznenađenje koje vam znatno može olakšati potragu. U ponudi je paket Jubilarna Original kava + Jubilarna Intense uz džezvu na poklon. Opskrbite se svojom omiljenom kavom i uživajte u blagdanskom druženju i zajedništvu te u finim mirisima i okusima kave.

Sadržaj omogućio Franck

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije