Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nogometni genij bez životne kočnice

best1.jpg
import
25.11.2005.
u 14:28

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena George Best završio je težak životni put. U 59. godini umro je u londonskoj bolnici. Tko je čuo za njega, čuo je i za njegov životni put. Obilježen strašnim nogometnim umijećem, ali i ranim prekidom vrhunske karijere, zbog alkohola. Koji mu je donio i brojne nedaće. Veliki nogometni čarobnjak Sir Matt Busby uzeo ga je u Manchester United nakon što je od skauta dobio poruku - Mislim da sam pronašao genija.

Taj, tada petnaestogodišnji dječarac obilježio je nogometno razdoblje Manchester Uniteda. Zlatno. Već sa 17 godina debitirao je za United, dvije godine kasnije pomogao mu je da, nakon osam godina, osvoji naslov prvaka. Bio je potom prvak i godinu kasnije. I onda postao prva engleska momčad koja je osvojila naslov europskog prvaka, a Best je postao najbolji igrač Engleske i Europe, igrač godine.



I dok mu je još svijet bio pod nogama, s 26 godina otišao je iz vrhunskog nogometa. Igrao je i dalje za niz malih klubova, ali glavni "posao" bilo mu je trošenje novca u pubovima i na brze automobile. Iz reprezentacije Sjeverne Irske izbačen je 1970. jer je suca gađao blatom.

Bio je i komentator, zanimljiv i britak. Postao je ovisnik, sve je potrošio i zapao u velike novčane i zdravstvene teškoće. Problemi s jetrom pojavili su se 2000., a dobio je i upalu pluća. Usađene su mu u želudac antialkoholne tablete, no morao je i na transplantaciju jetre. Tada je svima poručio da ne krenu njegovim putem. Nažalost, Best se na taj put vratio. I nije mogao otići nekim drugim. Koliko god je bio svjestan da se uništava, nije znao (mogao) povući kočnicu.

- Jednom, 1969. godine, ostavio sam se alkohola i žena. Bilo je to 20 najgorih minuta u mom životu - svojedobno je izjavio Best i tako, zapravo, opisao svoj životni put. Od 1. listopada ove godine bio je u bolnici, infekcija se proširila i ostala mu je samo borba za goli život. Organi su mu otkazali i Best je došao do kraja svoga životnoga puta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije