Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM MAXU!

Njemačka prvakinja Nikki je Hrvatica Nikolina Orlović

Nikki Adler
Arhiva VL
15.04.2013.
u 22:15

Malo tko u Hrvatskoj zna da je 25-godišnja njemačka boksačica Nikki Adler, aktualna svjetska prvakinja u supersrednjoj kategoriji, zapravo Hrvatica Nikolina Orlović. Priču donosi tjednik MAX!

Nikolina je na početku profesionalne boksačke karijere skratila ime u Nikki, a prezime Orlović prevela u Adler. S novim imenom i prezimenom postala je peterostruka prvakinja Njemačke, potom je osvojila europski naslov, a lani od srpnja na svjetskom je tronu. Nikki Adler postala je svjetska prvakinja u supersrednjoj kategoriji. Priču donosi sportski tjednik MAX!

Za osvajanje prvog svjetskog naslova u WBU verziji Nikki Adler u rodnom Augsburgu savladala je Emoke Halas iz Srbije nokautom u četvrtoj rundi meča. Zanimljivo je da je za prvu obranu titule (12. siječnja 2013.) u bavarskom Neu Ulmu boksala protiv Marije Pejaković, također Srpkinje koja boksa pod češkom zastavom.

Nikolina je rođena u Augsburgu od hrvatskih roditelja podrijetlom iz Karlovca (majka) i Udbine (otac). Sa 15 godina počela je trenirati kikboks. U 18. godini izabrala je boks jer joj se jako svidio. Na početku karijere, u amaterskoj konkurenciji, bila je peterostruka prvakinja Njemačke, ali i hrvatska reprezentativka. Pod svojim pravim imenom 2008. godine nastupala je za reprezentaciju Hrvatske.

Hrvatica boksa za Njemačku

Postala je tada prvakinja Hrvatske, a u hrvatskom dresu osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu, dok je na Svjetskom prvenstvu osvojila peto mjesto. Danas, u profesionalnoj konkurenciji, zbog boljih financijskih uvjeta, boksa pod njemačkom zastavom i pod svojim drugim imenom Nikki Adler.

Vaš lijep izgled i svježina teško se mogu povezati s ringom?

– To je drugi svijet. To je skroz drugi svijet. Kad se uđe u ring, to je nešto fenomenalno. Sam taj osjećaj je izvrstan, stajati unutra, mučiti se i onda, ako Bog da, pobijediti. To je jedan osjećaj koji se ne može opisati. To je tako lijepo. Zato se to radi, samo za taj trenutak, za pobjedu – podvlači Nikolina.

Hrvatsku, jednako kao i Njemačku, smatra svojom domovinom.

– Da, volim Hrvatsku. Svaki put kad imam slobodnog vremena odem u Hrvatsku – naglašava Nikolina.

U razgovoru s ponosom ističe da su u njen odgoj ugrađena dva mentaliteta: njemački rad i disciplina te hrvatska borbenost. Spoj tih mentaliteta i potpora roditelja doveli su je na sam vrh svjetskog boksa.

– Tata i mama se i danas čude i pitaju me zašto treniram boks. Kažu mi da im je teško gledati moje mečeve. Razumijem ih jer znam da ih boli srce kad vide da me netko tuče – smireno govori Nikolina i otkriva da je do danas imala devet mečeva i devet pobjeda u profesionalnoj karijeri.

Sedam borbi dobila je nokautom, a dvije pobjede odnijela je na bodove. U amaterskom boksu imala je 30 mečeva, od čega 25 pobjeda i pet poraza. Nakon što je lani postala sportašica godine svog rodnog Augsburga, Nikolina Orlović dobila je ove godine u Bad Homburgu i najprestižniju hrvatsku iseljeničku nagradu – Večernjakovu domovnicu 2013. I danas, s odmakom od mjesec dana, na spomen Domovnice Nikolina blista od sreće:

– To je za mene velika nagrada i jako sam sretna. Priznajem, nisam je očekivala. Ostala sam bez riječi kad su pročitali moje ime. Stvarno mi je bilo lijepo u društvu naših ljudi. Iako sam dobila brojne nagrade, Večernjakova mi je najdraža jer je nagrada moje domovine Hrvatske. A i kod mene srce kuca za domovinu. Zato mi je ta nagrada drugačija i draža – dodaje Nikolina.

Djevojke boksaju do tridesete

Boks je vrlo naporan sport, pogotovo za djevojke. Do kad se želite baviti tim sportom?

– Djevojke u ringu ostaju uglavnom do tridesete. Nakon toga se povlače i završavaju karijeru. Vjerojatno ću i ja tako postupiti – odgovara naša prvakinja iz Berlina čiji su dosadašnji uspjesi nezasluženo ostali daleko od očiju hrvatske javnosti.

Kako ste se odlučili za boks?

– Od malih nogu počela sam trenirati te-kvon-do i druge borilačke vještine. S petnaest godina počela sam trenirati kikboks, a kasnije sam se posvetila samo boksu i nisam pogriješila. Prolila sam mnogo znoja, a brojne nagrade samo su dokaz koliko sam naporno trenirala svih ovih godina – zaključila je Nikolina Orlović.

 >> Gonzaga: Pobjeda protiv Cro Copa me istaknula u ovom sportu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije