Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUDA ZAVRŠNICA

Neviđena drama u Turskoj, a junak bio mogao biti svima dragi Hrvat

Domagoj Vida
Reuters/Pixsell
15.05.2021.
u 11:00

Drama u Turskoj mogla bi iznjedriti i jednoga hrvatskoga junaka, 32-godišnjega Domagoja Vidu, jednoga od najboljih igrača Beşiktaşa ove sezone.

Večeras oko 19 sati bit će okončana nezapamćena drama oko novoga prvaka u turskom nogometom prvenstvu. U fokusu će biti dvije utakmice posljednjeg, 40. kola prvenstva: Göztepe (10.) – Beşiktaş (1.) te Galatasaray (2.) – Malatyaspor (14.).

Igra na visokoj razini

I nakon dva uzastopna poraza Beşiktaş je s 81 bodom još uvijek vodeći i favorit za naslov prvaka, za što mu treba pobjeda nad Göztepeom, naravno ako Galatasaray (također 81 bod) očekivano kod kuće pobijedi nezainteresiranu Malatyu. O prvaku bi, u slučaju da oba konkurenta danas pobijede, mogla odlučivati gol-razlika, a ona kaže da je Beşiktaş u ovom trenutku na +44, a Galatasaray na +42.

Drama u Turskoj mogla bi iznjedriti i jednoga hrvatskoga junaka, 32-godišnjega Domagoja Vidu, jednoga od najboljih igrača Beşiktaşa ove sezone. Nekadašnja zvijezda turskoga nogometa i naš bivši reprezentativac Stjepan Tomas tvrdi da je Vida jedan od najboljih obrambenih igrača turske lige.

– Domagoj je cijelu sezonu odigrao na visokoj razini i bio čvrsti oslonac obrane Beşiktaşa. Nema mu se što prigovoriti, i izvrsno je i za reprezentaciju što Vida ima ovakvu sezonu iza sebe – kaže Tomas, koji je u ovoj sezoni do sredine siječnja vodio momčad Rizespora.

Kakav rasplet lige predviđa danas?

– Radio sam kao trener u Göztepeu (momčadi iz 3-milijunskoga Izmira na obali Egejskoga mora, nap. a.) i dobro poznajem mentalitet tamošnjih ljudi. Da se igra s publikom, Beşiktaş bi dočekalo pakleno ozračje, jer su navijači Göztepea među najžešćima i najfanatičnijima u Turskoj. No i bez navijača na stadionu Beşiktaş će imati jako tešku zadaću. Mnogo težu nego Galatasaray. Za Beşiktaş je ogroman hendikep bila ozljeda napadača Aboubakara, to se jako osjeti u njihovoj igri – ističe Tomas.

Na čijoj su strani vaše simpatije u ovoj utrci?

– Ha, znate da sam igrao za Galatasaray... – nasmijao se Tomas.

Domagoj Vida posebna je priča hrvatskog nogometa, beskompromisni igrač kojega su zbog njegove požrtvovnosti i poštenoga pristupa svi treneri voljeli. Prisjetimo se, Vida je zabio jedan od najvažnijih Dinamovih golova posljednjih godina, u 98. minuti protiv Ludogoreca, pa te 2012. godine utro plavima put prema Ligi prvaka. U kijevskom Dinamu bio je ljubimac navijača i dvostruki prvak Ukrajine, a za Beşiktaş je od 2017. godine skupio 131 nastup (37 u ovoj sezoni, uz pet pogodaka) i još uvijek žudi za prvim trofejem.

Vida je, prema recenzijama Sofascorea, ovu sezonu u Beşiktaşu do sada igrao za prosječnu ocjenu 7.01. Tri puta bio je u momčadi kola turske lige, ukupno je bio pobjednik u 57 posto duela (47 posto na tlu, 65 posto u zraku)...

– Vida konstantno igra dobro, stožerni je igrač Beşiktaşa i ja mu, kao bivši vratar i trener vratara Beşiktaşa, želim da osvoji naslov prvaka. Uvjeren sam da će tako i biti – kazao nam je bivši vratar vatrenih Marijan Mrmić i dodao:

– Beşiktaş je kiksao u posljednje dvije utakmice, što pripisujem pritisku osvajanja naslova prvaka i ozljedama nekolicine igrača. No danas je biti ili ne biti. Beşiktaş sve ima u svojim rukama, igrao je najbolje kroz cijelu sezonu i zaslužio je naslov prvaka.

Mrmić kao vratar Beşiktaşa nije bio prvak Turske, ali je 2017. kao trener vratara svjedočio neviđenom slavlju.

– Uoči posljednjega kola, kada smo već bili osigurali titulu, brodom smo se vozili od našega kampa do stadiona, a u plovidbi nas je pratilo na desetine malih brodova, brodica... krcatih navijačima. Na stadionu nas je dočekalo barem 50 tisuća ljudi, toliko je bio krcat da se od navijača nisu vidjeli prolazi na tribinama. Ma navijačima Beşiktaşa naslov prvaka Turske je nešto najvažnije, za njega bi dali i naslov u Ligi prvaka i Europskoj ligi! – zaključio je Marijan Mrmić.

Mitrović osvajao s Beşiktaşem

Zanimljivo, Vida će za tri danas s Beşiktaşem ponovno istrčati na isti stadion u Izmiru, na kojemu ga 18. svibnja čeka finale Kupa s Antalyasporom. Dakle, smiješi mu se dvostruka kruna, treća u karijeri, jer po jednu ima sa zagrebačkim (2012.) i kijevskim Dinamom (2015.).

Osvoji li naslov s Beşiktaşem, Vida ne bi bio prvi hrvatski nogometaš kojemu je to uspjelo. Požežanin i bivši hrvatski reprezentativac Matej Mitrović u Beşiktaşev je naslov prvaka u sezoni 2016./2017. ugradio 14 nastupa. Beşiktaş je 20 puta bio prvak, Galatasaray ima 23, a Fenerbahçe 19 naslova.

>> Pogledajte veliki razgovor s legendarnim Robertom Prosinečkim

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:19 15.05.2021.

Vida je najveca rupa i greska u nasoj ekipi , samo sto u repki postoje klanovi pa nemozes izbacit pijanduru

Avatar kumic
kumic
12:20 15.05.2021.

vida već odavno samo paradira po terenu.

ST
Stipan
12:18 15.05.2021.

U Turskoj je nogomet na visokoj razini. Moš misliti . Gdje su internacionalno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije