Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVILAN RAZVOJ

Otac novog hrvatskog talenta nije popustio: Novac su mu nudili 'na sve strane'

U 31. kolu Prve HNL na Maksimiru se sastali Dinamo i Hajduk
Luka Stanzl/PIXSELL
14.05.2021.
u 08:30

- On je skroman, ponizan, samozatajan, on ne leti, ne glumi, nego je čvrsto s obje noge na zemlji. Život ga je naučio i nije ga mazio...

Da nije u pitanju Hajduk, možda bismo se i začudili. A s ovakvim Hajdukom teško će netko biti iznenađen činjenicom da je Stipe Biuk (18), ekstratalent koji je zadivio cijelu Hrvatsku, u prvu momčad upao gotovo slučajno, nekako po inerciji, a ne sustavno i zahvaljujući svojoj izvanserijskoj nadarenosti.

Priča oko fantastičnoga Biuka ide ovako: tadašnji trener prve momčadi Boro Primorac poveo ga je u siječnju na pripreme na Brač, na kojima je Stipe u dvije prijateljske utakmice odigrao ukupno devet minuta protiv Solina. A, podsjećamo, radi se o najboljemu igraču juniora i, kako kažu kroničari bijelih, jednome od najvećih talenata koji se pojavio posljednjih godina.

Imao inozemne ponude

Kada je počeo proljetni dio sezone, Biuk je bio vraćen u juniore i za njih je nastupio protiv Dragovoljca, Varaždina, Orijenta i Intera, a za seniore je debitirao tek 20. ožujka protiv Šibenika. Najvjerojatnije zato što u konkurenciji za tu utakmicu nije bilo Kačaniklića, Diamantakosa i Umüta. Koliko je Tramezzani doživljavao Biuka, govori i podatak da u sljedeće tri utakmice, s Lokomotivom, Slavenom i Istrom 1961, nije dobio ni minute, a kontinuitet je ulovio tek nakon derbija s Dinamom u Zagrebu. Tada je jedini iskakao iz Hajdukovoga bljedila i svi su napokon shvatili da toga dečka koji obećava više ne mogu ignorirati.

25.04.2021., stadion Maksimir, Zagreb - 31. kolo, Hrvatski Telekom Prva HNL, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Stipe Biuk, Petar Stojanovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za usporedbu, Stipe Biuk vršnjak je Joška Gvardiola, obojica su rođena 2002. godine i obojica bogomdani talenti; Biuk ima devet nastupa za bijele, a Gvardiol već 50 za Dinamo. Najvjerojatnije bi ih i Biuk imao toliko da je u Dinamu, već bi odavno bio projekt i možda bi već vrijedio 15 milijuna eura. Stipe Biuk mladić je iz Solina, odakle su i Joško Jeličić, Stipe Andrijašević, Joško Španjić, Nikola i Lovre Kalinić, Nikola Moro... Biukovi i Jeličićevi čak su susjedi iz iste Ulice Kliški put, a Stipin prvi trener, 52-godišnji Ante Bašić, kaže kako je Biuk po talentu ‘vrlo blizu Jeličiću’. Razlika je u tome što su Jeličića u Hajduku kao buduću zvijezdu prepoznali sa 16 godina i dali mu šansu, dok s 18 i pol-godišnjim Biukom kasne barem pola godine...

– Biuk je predodređen da uspije – kaže Ante Bašić i nastavlja:

– On je skroman, ponizan, samozatajan, on ne leti, ne glumi, nego je čvrsto s obje noge na zemlji. Život ga je naučio i nije ga mazio...

Na žalost, mladi Stipe Biuk izgubio je majku već kao 12-godišnjak. Pretrpjela je moždani udar dok je sinu Stipi pripremala rođendansku tortu i preminula. Od tada se za Stipu i njegovu dvojicu braće, 19-godišnjega Duju (vratara u NK Vodice) i 22-godišnjega Filipa (nogometaša Mosora iz Žrnovnice), brine otac Robert, umirovljeni interventni policajac. Robert Biuk nije popustio izazovu novca kada je daroviti sin Stipe dobivao ponude iz inozemstva, primjerice od Galatasaraya i Borussije (M). Želio je sina imati na oku i omogućiti mu pravilan razvoj u Hajduku.

– Stipe je rijedak tip nogometaša, onaj kojemu se lopta lijepi za nogu. On ne dribla, nego ima takav prvi korak, takvu eksplozivnost da se naprosto odvaja od suparničkog igrača. Stipe uspori, pa naglo ubrza i onda je neuhvatljiv – dodaje Ante Bašić, koji je solinskog dragulja usmjerio u menadžersku agenciju iz Zagreba, na čijemu je čelu mladi menadžer, 24-godišnji Dženis Mujičić.

– Da, istina je da smo imali ponude za Stipu iz inozemstva, ali njegovu ostanku u Hajduku presudio je predsjednik Lukša Jakobušić. O Stipinu ugovoru pregovarali smo na Braču pet sati i usuglasili se na zadovoljstvo i igrača i kluba. Jakobušić je čovjek s vizijom, iznimno korektan i kooperativan, i ne vidim načina na koji on u Hajduku ne bi uspio – naglasio je Mujičić, čiji štićenik Biuk ima ugovor s Hajdukom do 2026. godine.

Želja da ostane u Hajduku

To naravno ne znači da ne može otići već ovoga ljeta?

– To nije nešto o čemu bih ja odlučivao, nego klub. Pita li se mene, Biuk bi mogao biti prodan samo u slučaju neke izrazito nemoralne ponude koju se ne bi moglo odbiti, ali opet pod uvjetom da još godinu dana ostane u Hajduku na posudbi. Moja je želja da svaki moj igrač odigra barem 60-ak utakmica za Hajduk prije negoli ode u inozemstvo – dodao je Dženis Mujičić.

Komentara 12

BR
brandogdjejemarija
09:18 14.05.2021.

A tko stoji iza Dženisa ?? Veliki nogometni menadžer sa 24 g. !? Stipe budi pametan kad budeš išao dalje u karijeri. Idi gdje ćeš igrati makar i u manji klub za manje para. Veliki će te brzo uočiti ii dovesti da igraš a ne da bi te slali na posudbe sa kojih se više nećeš vraćati .

Avatar turskicobane
turskicobane
11:43 14.05.2021.

Kao dinamovac želi bi da Stipe uspije. Jedna opaska našim nogometašima svi mogu biti manađeri ,ali hrvati ne !?

SI
sint
19:21 14.05.2021.

Gvardiol i Biuk trenutno moraju startati u A reprezentaciji, poput Fodena, Mbappea i sličnih u svojim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije