Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crveni spust

Sve spremno za Snježnu kraljicu: I građani će se moći skijati još 100 dana

11.12.2012., Sljeme - Igor Ziljak vozi ratrak vec 21 godinu po sljemenskim stazama, a zadnje cetiri godine upravlja najvecim i najjacim ratrakom na svijetu koji tezi 12 tona te ga pokrece motor od 500 konjskih snaga.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
03.01.2015.
u 08:00

Na 1200 metara staze je 38 topova, a osvjetljenje kao i u Schladmingu

Post nubila Phoebus, latinska je poslovica koja kaže "Poslije oblaka – sunce". No, na Sljemenu su, gledajući u nebo, željeli upravo suprotno. Umjesto sunca – oblake! Sa snijegom. I ispunilo im se, sve kako su željeli; zabijelilo se, temperatura je pala u debeli minus te se društvo od osmorice radnika skijališta Sljeme dalo na posao.

– Staza za "formulu" je gotova! Sve je spremno, snijega ima i više nego dovoljno, vrijeme nas je zaista pomazilo ove godine. Na Crvenom spustu je između 50 i 70 centimetara snijega, a ostanu li temperature zimske, to znači da će nakon Snježne kraljice građani moći skijati sljedećih sto dana – veselo je kazao Igor Žiljak, voditelj skijaških staza i zasnježenja.

Zvijer od 12 tona i 500 KS

Ipak, društvo se naradilo.

– Iza nas su dani u kojima smo radili bez prestanka, po 24 sata bili smo na stazi, a u smjenama smo odlazili na kratka spavanja, po svega par sati i zatim natrag u stroj – dodaje Žiljak, koji je i Novu Godinu proveo u najjačem ratraku na svijetu koji teži 12 tona, a pokreće motor od 500 KS. Najveći problem činili su im nedovoljni kapaciteti akumulacijskog jezera koje je premalo da bi zadovoljilo tako brzu proizvodnju snijega. Godinama se spominje izgradnja još jednog, ali ga Grad Zagreb svake godine i prolongira za – sljedeću.

– Jezero ima 4,7 tisuća kubika vode, a mi tu količinu za zasnježenje potrošimo u jednom danu i jednoj noći. Dosad smo potrošili oko 30 tisuća kubika. Trošimo 80 litara vode u sekundi, a cjevovod iz Markuševca jezero puni sa 30 litara u sekundi. Kad bismo imali još jedno jezero, mogli bismo ga puniti tijekom cijele godine i voda bi bila spremna... Ovako smo ga s cisternama, koje smo punili na potoku u Bistri, dopunjavali. Problem je i što ta voda u jezero stiže na 10 stupnjeva, a onda je još treba i ohladiti, a to traje... – objašnjava prvi operativac s Crvenog spusta.

Kamenolom ostao prazan

Postojala je varijanta i da se snijeg radi u kamenolomu (!) pa dovozi kamionima.

– Imali smo sto scenarija što učiniti, pazili smo na svaki detalj, a srećom na kraju smo imali -15 stupnjeva Celzijusa pet dana u komadu.

Što se opreme za zasnježivanje tiče, ne kaskamo ni za jednim skijalištem, a čak i osvjetljenje imamo kao i Schladming...

>>'Ne znam kako vama, ali meni je nedostajala Snježna kraljica, bijelo Sljeme, zabava...'

Komentara 2

ST
strsljen2013
10:16 03.01.2015.

Lijepo je tako nešto imati ali koliko je sve to koštalo i koliko ćemo na tome zaraditi?

MO
mojazemlja
10:38 03.01.2015.

Ovako nešto je trebalo smjestiti u Liku ili G.Kotar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije