Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski nogomet

Napoli konačno potvrdio naslov prvaka. Brighton osvetio poraz protiv Manchester Uniteda

Serie A - Udinese v Napoli
Foto: JENNIFER LORENZINI/REUTERS
1/4
04.05.2023.
u 23:56

Proslava je u Napulju započela na ulicama grada i stadionu koji nosi ime Diega Armanda Maradone. Prvi je ovo naslov koji su osvojili u više od tri desetljeća. Brighton je pogotkom Alexisa Mac Allistera uspio doći do pobjede nad Manchester Unitedom i tako se uzdići na šesto mjesto u ukupnom poretku

Nogometaši Napolija po treći put u svojoj povijesti postali su prvacima Italije, a naslov su i matematički osigurali bodom osvojenim na gostovanju u Udinama, odigravši 1-1 protiv domaćeg Udinesea.

Domaća momčad je povela u 13. minuti, a strijelac je bio Slovenac Sandi Lovrić. Napoli je do izjednačenja došao u 52. minuti, kad je najbolji klupski strijelac Victor Osimhen postigao svoj 22. prvenstveni pogodak u ovoj sezoni.

Prvi naslov osvojen nakon 33 godine proslavili su igrači i vodstvo Napolija na terenu u Udinama, zajedno s navijačima koji su došli na sjever Italije, ali prava proslava je započela na ulicama Napulja i stadionu koji nosi ime Diega Armanda Maradone, legendarnog Argentinca koju u gradu pod Vezuvom ima status božanstva, a pod čijim je vodstvom osvojen posljednji "scudetto". Napoli je pet kola prije kraja došao do 80 bodova, 16 više od drugoplasiranog Lazija.

Soccer Football - Serie A - Napoli fans gather in Naples ahead of potentially winning the Serie A title - Naples, Italy - May 4, 2023 Napoli fans outside the Stadio Diego Armando Maradona REUTERS/Guglielmo Mangiapane TPX IMAGES OF THE DAY Photo: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

Važne bodove u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa osvojio je Empoli uvjerljivom domaćom pobjedom 3-0 protiv Bologne. Kolumbijski branič gostiju Jhon Lucumi već u 1. minuti je autogolom donio prednost Empoliju. U završnici prvog poluvremena je vodstvo domaćih udvostručio Akpa Akpro (45+1), a u 68. minuti je Nicolo Cambiaghi pogodio za 3-0. Konačnih 3-1 postavio je Riccardo Orsolini iz kaznenog udarca u 88. minuti.

Nikola Moro je počeo utakmicu u dresu Bologne, a zamijenjen je u 54. minuti. Marko Pjaca je ostao na klupi za pričuve domaće momčadi. Empoli je došao do 35 bodova i nalazi se na 15. mjestu, ali je sada osam bodova iznad zone ispadanja. Bologna je sa 45 bodova na devetoj poziciji.

Pobjede Seville i Girone

Nogometaši Seville svladali su Espanyol sa 3-2 pred svojim navijačima, a Girona je na domaćem terenu sa 2-1 bila bolja od Mallorce u utakmica 33. kola španjolske LaLige, koje su odigrane u četvrtak. 

Sevilla je povela u u 22. minuti pogotkom Bryana Gila, da bi gosti iz Barcelone do poluvremena preokretom došli do vodstva zahvaljujući autogolu Karima Rekika u 29. minuti i sjajnom pogotku Javija Puada u 43. minuti. U drugom poluvremenu je uslijedio novi preokret. U 69. minuti Lucas Ocampos je iskoristio kazneni udarac, a u 88. minuti je Pape Gueye donio pobjedu Sevilli.

Ivan Rakitić je odigrao cijelu utakmicu za domaću momčad koja se sa 44 boda popela na 10. mjesto prvenstvene ljestvice, dok je Espanyol sa 31 bodom ostao na predzadnjem mjestu.

Girona je u završnici prvog poluvremena dvoboja protiv Mallorce došla do vodstva preko Bernarda (45+2). Vedat Muriqi je u 80. minuti izjednačio iz kaznenog udarca, a pobjedu Gironi donio je Valentin Taty Castellanos u 84. minuti.

Girona je sa 47 bodova ostala na osmoj poziciji, a Mallorca s 41 bodom drži 12. mjesto. Pet kola prije kraja Barcelona je u vodstvu s 82 boda, 13 više od Atletico Madrida i 14 više od Real Madrida.

Brighton u nadoknadi pobijedio Manchester United

Nogometaši Brightona su svladali Manchester United s 1-0 u zaostaloj utakmici 28. kola i probili se na šesto mjesto ljestvice Premier lige.

Pobjednički pogodak postignut je duboko u sučevom dodatku, osam minuta po isteku osnovnih 90. minuta, a "krivac" je bio branič Manchester Uniteda Luke Shaw koji je kod ubačaja iz kuta loptu udario rukom u skoku. Nakon pregleda snimke glavni sudac Andre Marriner pokazao je na bijelu točku, a precizan izvođač bio je Alexis Mac Allister.

Soccer Football - Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester United - The American Express Community Stadium, Brighton, Britain - May 4, 2023 Brighton & Hove Albion's Alexis Mac Allister scores their first goal from the penalty spot Action Images via Reuters/Paul Childs EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club /league/player publications. Please contact your account representative for further details. Photo: Paul Childs/REUTERS
Foto: Paul Childs/REUTERS

Bila je to pomalo "slatka osveta" momčadi Brightona za nedavni poraz od Manchester Uniteda na Wembleyju, u polufinalu FA kupa, kad su "Crveni vragovi" prošli zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca. Večerašnjom pobjedom Brighton je došao do 55 bodova i probio se na šesto mjesto s bodom više i dvije utakmice manje od Tottenhama i Aston Ville. Manchester United je sa 63 boda ostao na četvrtom mjestu.

Vodeći Manchester City ima 79 bodova, jedan više od Arsenala koji ima i utakmicu više od branitelja naslova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije