Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipak bolje otići u autopraonicu

Vozači, oprez! U Njemačkoj je za ovo predviđena kazna i do 100.000 eura!

Foto: unsplash
1/6
05.05.2024.
u 13:04

Prilikom pranja automobila na privatnom posjedu, bitno je osigurati da prljava voda ne prodre u tlo kako bi se izbjeglo onečišćenje vode.

S novim zakonom o zaštiti vode dolazi i do nekih novih restrikcija.  Ako razmišljate o čišćenju svog prljavog automobila, preporučljivo je to obaviti u autopraonici kako biste izbjegli mogućnost novčane kazne do 100.000 eura. Takav slučaj bilježi su u Njemačkoj, u saveznoj zemlji Saska, kazna za onečišćenje podzemnih voda velikim količinama drugih tekućina koje zagađuju vodu može doseći do 100.000 eura, piše Fenix magazin

Svjesni smo da redoviti odlasci u autopraonicu mogu postati skupi. Prema izvješću Njemačke automobilske zaklade za 2019. godinu, oko 40% vozača pere svoje aute jednom mjesečno, pri čemu gotovo tri četvrtine to čini u autopraonici po prosječnoj cijeni od 11 eura po pranju ili 130 eura godišnje. No ipak, ako želite uštedjeti novac i vrijeme te sami oprati automobil kod kuće, važno je biti svjestan visokih novčanih kazni koje možete dobiti.

Samostalno pranje vašeg automobila može biti zabranjeno, a ovisno o zakonodavstvu vaše države, možete biti podložni kaznama do 100.000 eura. To je zbog Zakona o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje korištenje tvari koje onečišćuju vodu ili podzemne vode kako bi se spriječilo onečišćenje vode (članak 48. WHG).

VEZANI ČLANCI: 

Prilikom pranja automobila na privatnom posjedu, bitno je osigurati da prljava voda ne prodre u tlo kako bi se izbjeglo onečišćenje vode. Stoga, pranje automobila kemijskim sredstvima za čišćenje na vašem vrtu ili dvorištu obično nije dopušteno. Budući da nema jedinstvenih propisa, provedba zahtjeva WHG-a prepuštena je lokalnim vlastima. Dok je u nekim područjima dopušteno pranje automobila čistom vodom, u drugim može biti zabranjeno zbog rizika od onečišćenja vode ostacima ulja.

Prije nego što operete svoj automobil, svakako se informirajte u lokalnom uredu za komunalni red ili jednostavno odvezite svoj automobil u autopraonicu. 

FOTO Iznova otvorena staklena šetnica na Biokovu, najodvažniji uživaju u prekrasnom pogledu

1/11
Ključne riječi

Komentara 1

ŠI
Šiba
14:07 05.05.2024.

Pada a ilegalni imigranti im siluju i pljačkaju po njemačkoj i nitko ne završi u zatvoru ni kaznu ne dobije a poslje traže kalifat .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije