Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESRAZMJER PLAĆA

Najbolja nogometašica zarađuje 70 puta manje od Messija!

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
22.03.2016.
u 20:50

'Statistika je uvjerljivo na strani tenisača. Mi imamo više publike i to je jedan od razloga zašto bismo mi, recimo, trebali više zarađivati.'

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković uzburkao je u nedjelju u Indian Wellsu cijeli sportski svijet izjavom da bi tenisači trebali zarađivati više od tenisačica. Mnogi su osudili njegovu izjavu, no zapravo je rekao ono što mnogi misle.

– Statistika je uvjerljivo na strani tenisača. Mi imamo više publike i to je jedan od razloga zašto bismo mi, recimo, trebali više zarađivati. To bi bilo najpoštenije, da oni koji najviše pridonose ujedno i najviše zarađuju. Tenisačice su se izborile za ovo što imaju danas, ali muškarci bi se trebali boriti još više – bez dlake na jeziku poručio je Đoković.

Još izravniji bio je direktor ATP turnira u Indian Wellsu Raymond Moore, koji je poručio tenisačicama da bi “svake noći trebale klečati i zahvaljivati Bogu na Federeru i Nadalu jer su oni popularizirali ovaj sport”.

Tenis i maraton izuzeci

Inače, tenis je jedan od rijetkih sportova u kojima su žene jednako plaćene kao muškarci. Za tu jednakost zaslužna je Billie Jean King, 12-erostruka osvajačica Grand Slama koja se još 1973. izborila da se tenisačicama izjednači nagradni fond s muškim kolegama. Posljednji od Grand Slamova nagradni fond izjednačio je Wimbledon – 2007.

Drugi sportovi nisu imali svoju Billie King pa vlada velika neravnopravnost između muškaraca i žena. A najveća je u nogometu.

Tako, primjerice, najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi samo ima godišnju plaću od 21 milijun eura, dok najbolja nogometašica, Brazilka Marta, godišnje zaradi svega 300.000 eura, 70 puta manje od Messija, ali i triput manje od najplaćenijeg dinamovca Fernandesa! Žene najviše diskriminiraju Fifa i Uefa. Tako, primjerice, klub osvajač muške Lige prvaka dobije 50 milijuna eura, a ženski svega 750.000. Svjetski nogometni prvak dobije 30 milijuna eura, a ženski svega 1,5 milijuna.

No, ta razlika još je i mala u odnosu na žensku košarku. Tako je, primjerice, prosječna plaća u NBA-u 4,2 milijuna USD, dok u ženskoj inačici lige prosječno dobivaju 56 puta manje, odnosno 75.000 po sezoni. Diskriminaciju žena u sportu najbolje pokazuje Forbesova lista najbogatijih sportaša za 2015. Na prvom je mjestu američki boksač Floyd Mayweather, koji godišnje uprihodi 300 milijuna eura, dok je prva žena Maria Šarapova na 25. mjestu sa 29 milijuna dolara zarade. Iako, zbog skandala s dopingom Šarapova će sigurno ispasti iz TOP 100 za 2016. Uz Šarapovu još je samo jedna sportašica bila među najplaćenijih 100 za prošlu godinu – Serena Williams na 47. mjestu, sa 24,6 milijuna dolara zarade. A zašto je takav nerazmjer između žena i muškaraca u sportu objasnili su stručnjaci s Fakulteta sportskog menadžmenta u San Franciscu. Nabrojili su pet razloga zašto je to tako.

1. Sportašice se fizički puno manje umaraju jer su im utrke i mečevi kraći te manjeg intenziteta. Zato ne zaslužuju isti novac kao sportaši.

2. Žene nisu snažne, eksplozivne ni brze poput muškaraca.

Nisu privlačne sponzorima

3. Žene prosječnoj publici nisu ni približno popularne kao muškarci, a zbog toga je i interes sponzora za njima manji. Šarapova i sestre Williams samo su izuzetak.

4. Prema istraživanju, čak 50 posto zaljubljenika u sport uopće ne zanima ženski sport.

5. U ženskom sportu puno je slabija konkurencija.

I kada se sve to zbroji, možda je Novak Đoković u pravu. Živimo u kapitalizmu, u kojemu su i sportaši prije svega brojke od kojih sponzori, klubovi, menadžeri imaju koristi. A s obzirom na to da sportašice “zavrte” puno manje novca, logično je da budu i manje plaćene. Koliko god to na prvu djelovalo neravnopravno i seksistički.

>> Đoković: Tenisači zaslužuju više novca od tenisačica

Komentara 3

Avatar oliver 7
oliver 7
20:56 22.03.2016.

Ajmo BABE...Sexizam

RZ
rebel.zg
00:00 23.03.2016.

Glupost

HH
helgin@hogar
22:06 22.03.2016.

kaze "novinar": ta razlika jos je i mala ( misli na 70puta slabije placene nogometasice od nogometas) u odnosu na nba ligu gdje su kosarkasice 56puta slabije placene! po "novinaru" 56 je vece od 70!!!! pa ti druze ne znas ni prevest clanak!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije