Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poraz bez posljedica

Mršić: Nizozemci su nas izgurali daleko od koša pa smo previše forsirali trice

Veljko Mršić
Marko Prpić/PIXSELL
20.02.2021.
u 22:33

Pobijedivši Hrvate (65:57), Nizozemci su osim sebe kvalificirali i Turke pa će naša utakmica s Turcima u ponedjeljak biti "revijalna" jer su Šveđani otpali

U utakmici u kojoj naši nisu imali mač nad glavom, jer je viza još otprije u džepu, a koja je suparnicima otvarala vrata Eurobasketa, Hrvatska je izgubila od Nizozemske (57:65). Bio je to poraz bez posljedica, ali poraz koji ostavlja gorak okus s obzirom na (ne)kvalitetu napada kojeg su naši igrali u drugom poluvremenu ovog susreta. A u drugih 20 minuta naši su zabili tek 21 koš.

No, ne treba se tome odveć čuditi jer kada su Nizozemci shvatili da im valja što više pritiskati naše vanjske igrače i udvajati centra Bilana (11 koševa, 10 skokova), sve se okrenulo njima u korist. A novi par razigravača, kojeg su činili dosad malo korišteni Mavra i debitant Filipović, nije se najbolje snašao pod pritiskom nizozemskih atleta. Uostalom, o tome je nakon utakmice govorio i hrvatski izbornik Veljko Mršić:

- Počeli smo jako dobro defenzivno, no mi ni u prvom poluvremenu nismo bili posve fluidni u napadu. U nastavku nismo kreirali dobre situacije u napadu, opcije za naše šutere, a suparnici su počeli zabijati. Prvo poluvrijeme oni su trice šutirali 2-11, a drugo 6-12, a mi smo trice u drugom poluvremenu šutirali 2-17. Previše smo forsirali trice, čak i kada su suparnici bili u bonusu. Razlog našem lošem napadu u nastavku jest i obrana Nizozemaca jer su nas uspijevali izgurati daleko od koša i preuzimali su, a mi nismo koristili u tome nastale prednosti.

Za napad koji šutira sa 36 posto uspješnosti može se s lakoćom reći da je bio slab, no za obranu koja je primila 65 koševa ne može se reći da je bila loša no i takva je u jednom dijelu ipak značajno popustila dozvolivši Olafu Schaftenaaru tri otvorene trice koje je ovaj i zabio.

- Dozvolili smo neke otvorene trice koje su nam bitno naštetile - ustvrdio je Krušlin (11 koševa) koji je, kao dobar spot-up šuter, uputio samo četiri šuta za tricu (2-4) što nam govori da takvih prigoda baš i nije imao dovoljno.

- Šuteve koje mi je utakmica dala sam uzeo. Mogao sam uzeti još neke, ali nisam htio forsirati. Sveukupno, mi smo trice šutirali za 24 posto i zabili smo 57 koševa, a tako je teško pobijediti.

Nešto slično je usvrdio i kapetan Željko Šakić koji je blistao u prvom dijelu zabivši 13 koševa, ali je u nastavku ubacio još samo četiri koša uz loš ukupan šut iz igre od 4-17. Priupitan da li je organizacija igre bila hrvatski problem u nastavku, nije konkretno odgovorio. A "playmakeri" Mavra (2) i Filipović imali su samo dvije asistencije što se, vjerojatno, ne bi dogodilo da je Mršić imao na raspolaganju razigravače koji su iznijeli ove kvalfikacije Ukića i Rogića.

- Kada zabijete 57 koševa onda morate igrati jako dobru obranu cijelu utakmicu kakvu smo igrali prvo poluvrijeme, no Nizozemci su u nastavku uložili puno više energije nego mi- kazao je Šakić.

I doista, "tulipani" su se borili za vizu za Eurobasket, a kako naši tih briga nisu imali za njih je to bila prestižna utakmica pa su i izvori motiva bili drugačiji. A sve će vam reći izjava talijanskog trenera na klupi Nizozemske Maurizija Buscaglie koji je kazao da je to bila jedna od najvažnijih pobjeda u povijesti nizozemske košarke.

Pobijedivši Hrvate (65:57), Nizozemci su osim sebe kvalificirali i Turke pa će naša utakmica s Turcima u ponedjeljak biti "revijalna" jer su Šveđani otpali iz utrke za Eurobasket 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije