Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kažu prijatelji

‘Mom prijatelju Keku nitko se ne može miješati u posao’

04.04.2015., stadion Kantrida, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 27. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Trener Dinama Zoran Mamic, trener Rijeke Matjaz Kek.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.02.2016.
u 21:13

– Matjaž je puno naučio od tog Dalmatinca, on mu je bio desna ruka u Mariboru – kazao nam je Židan.

Tko je oblikovao Matjaža Keka kao trenera? Jednom zgodom bivši igrač Olimpije, Dinama i Maribora, legendarni Grega Židan, upro je prstom u nama nepoznatoga – Kaju Grubišića.

– Matjaž je puno naučio od tog Dalmatinca, on mu je bio desna ruka u Mariboru – kazao nam je Židan.

Kaju Grubišića (75) pronašli smo u Solinu. Iznenadio se, dugo ga se nitko nije sjetio...

– Ja Kekov mentor? A ne, ne bih tako rekao. Ja sam mu samo dobar prijatelj, dugogodišnji, znamo se još od 1993. godine kada su nam se putevi susreli u austrijskom GAK-u. Matjaž je bio igrač, a ja pomoćnik trenera Miklaviča – kaže iskusni Solinjanin, koji se gotovo svakoga dana telefonski čuje s Kekom.

‘Bit ćeš slovenski izbornik’

Prijateljstvo Grubišića i Keka učvršćeno je koju godinu kasnije u Mariboru (gdje je Solinjanin nekada i igrao, čak osam godina), kada su viole pod vodstvom ove dvojice stručnjaka osvojile dva naslova prvaka.

– Tada sam znao Keku reći: ‘Za dvije godine bit ćeš slovenski izbornik!’ Nisam se prevario – nastavlja Grubišić.

Što ste vidjeli u Matjažu Keku?

– Vidio sam trenera koji je oduvijek bio svoj, autonoman i neovisan, čovjeka na kojega nitko nije mogao utjecati. To je težak put za trenera, ali on mu je ostao dosljedan. Nikada mu se nitko nije mogao miješati u posao niti će ikada moći. Ni Mišković, ni Mamić, ni Petar, ni Pavao! – dodaje Kajo Grubišić.

Kapa dolje za sve što je napravio s Rijekom, poručuje Solinjanin svome Matjažu.

– Sjetite se samo gdje je Rijeka bila prije tri godine...

O čemu ste razgovarali jutros, pita li vas Kek za savjet?

– Ne mogu vam to reći. Bilo je priče o nogometu, ali i zafrkancije...

Stranci su treća liga

Kakve su mu šanse protiv Dinama?

– Ah, Dinamo i Rijeka ni po čemu ne mogu se uspoređivati. Lako je biti trener u Dinamu, s tolikim novcem, s tolikim strancima, koji su treća europska liga, a opet za hrvatsku ligu su pojačanja.

Pa ima i Kek pozamašan budžet, dobije koga poželi?

– Daleko je to od Dinama. Rijeka nema dva milijuna eura za jednoga beka kao što je Stojanović.

Kakve su mu šanse za naslov?

– Da se razumijemo: iako mi je Kek prijatelj, ja ne navijam za Rijeku, nego za Hajduk. Ali čini mi se kako ni Rijeka ni Hajduk nemaju šanse biti prvaci pokraj ovakvog Dinama. Osim što plavi imaju najširi i najkvalitetniji igrački kadar, sjetite se i onoga penala koji im je dosuđen protiv Zagreba. To nije bila slučajnost – zaključio je Kajo Grubišić.

Zoran Mamić jučer je pak ručao sa svojom dvojicom najboljih nogometnih prijatelja, Marijem Tutom i Alenom Peternacom, vršnjacima s kojima je počeo igrati nogomet 1982. godine u Dinamu. Alen Peternac Zoranov je vjenčani kum iz prvoga braka...

– Družili smo se kao dječaci, družimo se i danas. Zorana sam uvijek doživljavao kao odličnoga prijatelja, privrženog, odanog, uvijek spremnoga pomoći. Naš odnos je iskren, nemamo tajni – kaže Peternac.

Tema za ručkom bila je i utakmica s Rijekom?

– Razgovor je uvijek nogometni, zna se. I naravno da sam se opet malo pokušao igrati Dinamova trenera, sugerirajući Zoranu neke stvari. Saslušat će, ali ne i uvažiti. On uvijek po svome – dodaje Peternac, koji ne krije da se kod prijatelja Zorana najviše zauzima za domaće dečke Antolića, Pivarića, Pjacu, Ćorića...

Kako je na Zorana djelovala USKOK-ova istraga, je li ga poljuljala, jesu li ga nove okolnosti uzdrmale?

– Na Zoranu se to ne vidi. On je ostao isti: vedar, pun nade, optimizma, rođeni pozitivac. Zoki je u svom filmu, maksimalno posvećen svome poslu. Njemu je u glavi samo utakmica s Rijekom.

Kakav je prema igračima? Je li on diktator poput Magatha ili je zagovornik blažega pristupa?

– Nije diktator, ne trenira strogoću na igračima. Autoritet nije postigao galamom i žestokim drilom, nego znanjem i karizmom koju je imao kao igrač. Dinamovi igrači imaju veliki respekt prema njemu – zaključio je Peternac.

>>Kek je dobro posložio Rijeku. Mamić Dinamo vodi bez nekih posebnosti, ali će biti prvak

Komentara 1

Avatar Bekrija
Bekrija
09:23 20.02.2016.

Ako Kek i upije pobijedit Dinamo i suce onda će Majmunjijo nazvat Miška i naredit mu da povuku ručnu. Rijeka nemože bit peva jer je to dogovor između mafijaša. Lijepa priča iz YNL-a. Konaćan pad i svi u amatetizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije