Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazi iz Hrvatske

MAX Vranković: Puno sam zarađivao, ali puno i trošio

\'SPECIJAL MAX, 11.10.2011., Trg Drazena Petrovica, Zagreb - Stojko Vrankovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
Sanjin Strukic/PIXSELL
20.10.2011.
u 19:13

– Želim se odseliti zbog djece, ali i zato što za mene u hrvatskoj košarci nema mjesta.

Stojko Vranković (47) i treći put seli se u Sjedinjene Američke Države. Prvi je to put bilo 1990. radi igranja u Boston Celticsima. U svom drugom američkom "mandatu" igrao je za Minnesotu i LA Clipperse (1996. – 1999.), a sada se seli zbog obiteljskih razloga. Mlađa kći Andrea (22) studira u New Yorku, a Stojko bi volio da se preko Atlantika školuje i njegov 15-godišnji sin Antonio.

– Kći je već ondje, na poslijediplomskom je studiju i jako je zadovoljna. Sviđa mi se taj sustav školstva i sporta, pa zašto ne dati priliku i Antoniju koji voli košarku, ali je i dobar učenik.

I starija kći Matea (23) studirala je na američkom koledžu, ali u Rimu. Također se zove St. Johns, baš kao i onaj newyorški. Sve što Stojku nedostaje jest viza koju mu moraju udariti u veleposlanstvu SAD-a.

– Još u siječnju pokrenuo sam proceduru za dobivanje zelene karte kako bih se mogao nastaniti u SAD-u. Ljetos sam dobio potvrdu da sam zelenu kartu dobio, no sad čekam da me pozovu ljudi iz veleposlanstva SAD-a i da mi u putovnicu udare useljeničku vizu s kojom, nakon dolaska u SAD, dobivam i zelenu kartu.

Da bi dobio trajnu dozvolu boravka, za Stojka su morali mnogi jamčiti.

– Zelenu kartu tražio sam na osnovi pet godina igranja u NBA ligi, ali i životopisa kojem sam morao pridodati brojne preporuke. Morao sam im slati isječke iz novina, fotografije, mišljenja klubova za koje sam igrao, organizacija u kojima sam radio. Tako su svoje rekli i NBA klubovi za koje sam igrao, ali i Hrvatski olimpijski odbor, u kojem sam četiri godine bio dopredsjednik i predsjednik Kluba olimpijaca.

Što je bilo presudno?

– U američkom svjetonazoru jako su važne sportske referencije. Olimpijske medalje, a ja imam dva srebra, za njih su najjače.

Stojko želi sinu pružiti isto što i kćerima.

Za četiri godine provedene u majici Panathinaikosa reći će da su mu najdraže razdoblje u inozemnoj karijeri. A što je s NBA sezonama?

– Najjača sjećanja ostala su na igranje u Celticsima, zajedno s Birdom, Parishom i McHaleom.

Opširnije u novom Maxu.

Ključne riječi

Komentara 6

AN
ankicascreiber
20:02 20.10.2011.

jos jedan HDZovac koji poskazuje svoje domoljublje po principu hvali hrvatsku ali moji novci i moj zivot nemaju veze s hrvatskom.

AN
ankicascreiber
20:53 20.10.2011.

sto je sto udarate minuse. Mogli bi i mi biti kao amerika, samo da nemamo ovu neokomunisticku birokraciju politicki kadar koji kao paraziti unistavaju Hrvatsku. HDZ je ponajvise kriv za to, oni su izmislili cuvare drzavnog pecata i unistili Plivu.

AN
ankicascreiber
21:17 20.10.2011.

ako stojko tako misli da je bolje u americi, zasto se ne zalaze da bi se neke americke vrijednosti uvele u Hrvatsku. Kada bi ameri imali toliko politickih komesara po razlicitim bezveznim drzavnim uredima bila bi revolucija. Nema sanse da bi ameri stajali pola sata u redu za bezvezni pecat javnog biljeznika i pri tome platili to 40 dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije