Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNOGORSKI IZBORNIK ZA VL

Tumbaković: Turci su me impresionirali!

Terim
Foto: Reuters
1/8
31.05.2016.
u 18:28

– Imate sjajnu generaciju, pa pogledajte samo gdje sve igraju vaši igrači. Imate kontinuitet plasmana na velike turnire i vjerujem da će Hrvatska na EP-u ponovno igrati važnu ulogu – rekao je Tumbaković.

Izbornik nogometne reprezentacije Crne Gore Ljubiša Tumbaković (63) javio se na telefonski poziv i dao nekoliko recenzija o igri Turaka, skorašnjeg suparnika Hrvatske na EP-u u Francuskoj.

Desetkovana Tumbakovićeva momčad junački se nosila s Turcima u prijateljskoj utakmici u Antalyji, izgubivši s 0:1, pogotkom u sudačkoj nadoknadi. Na prvi pogled Turci nisu neka sila, ali Tumbakovićev pogled na njihovu snagu otkriva jednu sasvim drugu dimenziju.

Dugo sam se pripremao

– Dugo sam se pripremao za Turke, detaljno ih proučavao i uočio kako gotovo uvijek igraju u istoj formaciji, s više-manje istom grupom ljudi, većinom iz domaćih klubova. Oni se, dakako, međusobno vrlo dobro poznaju. A to je za reprezentaciju vrlo značajno – naglašava iskusni srbijanski stručnjak.

Upozorio je na nešto što je Čačićev snimatelj Stjepan Tomas sigurno uočio.

– U utakmici protiv Crne Gore bilo je očito da ne idu punim gasom i ne daju maksimum, što je i razumljivo i uobičajeno uoči velikih turnira. Stoga je naša zatvorenija formacija bez većih poteškoća odlijevala njihovim napadima – dodaje Tumbaković.

U čemu ste vidjeli najveću snagu Turaka?

– Njihovo iskustvo, vrlo dobra organizacija igre i disciplina zaslužuju svaku pohvalu. Tu se vidi trenerova ruka. Naime, Turci u svakom trenutku znaju gdje trebaju stajati i u toj organizaciji teško im se može potkrasti kakav banalan, naivan propust. Oni počinju u sustavu 4-1-4-1, a onda se s lakoćom transformiraju u bilo koji drugi sustav koji im je u tom trenutku potreban. Osobito interesantno izgleda njihov srednji red – ističe Tumbaković.

Mislite li da bi Hrvatska mogla podcijeniti Tursku?

– Ne, sigurno to vaš izbornik neće dopustiti, preiskusan je i zna da bi svaka izjava u tom smjeru bila omča oko vrata. Zna on dobro koliko su Turci iskusni i kvalitetni – dodaje Tumbaković.

Igrat ćete značajnu ulogu

Navodi još jedan nezanemariv adut Turaka.

– Bila je to prijateljska utakmica, a stadion u Antalyji bio je pun. Cijelo vrijeme gromoglasno navijanje, sve preplavljeno turskim zastavama... Iz tog zanosa dobivate strašno motiviranoga i borbenoga suparnika, predvođenoga izbornikom koji vrlo dobro zna tu euforiju iskoristiti kao dodatnu snagu Turaka.

Hrvatska na Euru?

– Imate sjajnu generaciju, pa pogledajte samo gdje sve igraju vaši igrači. Imate kontinuitet plasmana na velike turnire i vjerujem da će Hrvatska na EP-u ponovno igrati važnu ulogu – zaključio je Tumbaković.

>>Badelj: Pritisak je velik, a izborniku je možda i najteže

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije