Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenci o predsjedniku Uefe

Legendarni Oblak: Čeferin je principijelan, pošten, ali i jako škrt

Newly elected UEFA President Aleksander Ceferin listens to a question during a news conference following his election in Athens, Greece September 14, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
16.09.2016.
u 14:42

Odjednom je mala Slovenija postala nogometna velesila, a Čeferin uzdanica malih saveza, čiji je posljednji saveznik Michel Platini uklonjen sa scene

Slovenija je iznenada narasla na nogometnoj karti Europe zahvaljujući munjevitu usponu ljubljanskog odvjetnika Aleksandra Čeferina na čelo Uefe. Odjednom je mala Slovenija postala nogometna velesila, a Čeferin uzdanica malih saveza, čiji je posljednji saveznik Michel Platini uklonjen sa scene.

Hoće li odlučni, nepokolebljivi Čeferin postati i kost u grlu europskim nogometnim moćnicima?

Prioritet istočna Europa

Reakcije na njegovo imenovanje u Sloveniji su pozitivne. Pozdravio ga je čak i predsjednik tamošnjeg sindikata nogometaša Dejan Stefanović, inače zagriženi Čeferinov oponent.

– S Čeferinom sam “potpisao primirje” dok je trajala kampanja i ne želim više iznositi prljavi veš. To što zamjeram Čeferinu riješit ćemo interno, već imamo dogovoren sastanak. Pozdravljam njegovo imenovanje i, kao predsjednik Uefe iz ove regije, očekujem da Čeferin počne rješavati probleme nogometa istočnoeuropskih zemalja. To bi mu trebao biti prioritet – kazao je Stefanović, zagriženi borac za prava nogometnih profesionalaca.

Iz Ljubljane se javio legendarni slovenski nogometaš Branko Oblak (69). Kao i uvijek, bio je bez dlake na jeziku.

– Čeferin je principijelan čovjek, pošten i jako – škrt! – kaže Oblak i objašnjava:

– Nudio mi je posao izbornika reprezentacije, ali ta ponuda bila je jako loša. Nisam je prihvatio. Ali ne zamjeram, Čeferin je takav, da je pokraj njega Messi ili Ronaldo, on bi morao biti glavni! Taj ne j... živu silu, kao odvjetnik branio je sve lopove u Sloveniji i uvijek je dobivao sporove.

Kaže Oblak kako je iznenađen strelovitim Čeferinovim usponom prema vrhu.

– Za malu zemlju kao što je Slovenija to je velika stvar. Čeferin kakvoga poznajem napravit će reda u europskom nogometu. E sad, koliko će dugo trajati... Znate, on je zaista rigorozno štedljiv – uporan je Oblak.

Samo je završio kamp

Kakav je kao predsjednik nogometnog saveza? Nije li sagradio novi kamp slovenske reprezentacije?

– Kamp je zapravo samo završen u Čeferinovu mandatu, a ugovori su bili pripremljeni još u vrijeme Rudija Zavrla. Inače, Čeferin je napravio jednu pogrešku kao predsjednik saveza. Nije smio produžiti ugovor izborniku Srečku Katanecu za još jedan kvalifikacijski ciklus. Obično izbornici koji se ne uspiju plasirati na veliko natjecanje ne dobivaju novu šansu jer su neuspješni. Čak i kad je u pitanju Katanec, koji je, istina, napravio velike uspjehe sa Slovenijom, ali davno, kada su na sceni još bili igrači koji su igrali u klubovima bivše Jugoslavije – zaključio je Branko Oblak.

Sportski direktor Maribora Zlatko Zahovič (45) zapljeskao je uspjehu slovenskog nogometa.

– Mi smo u Sloveniji ponosni na Čeferina. Njegovo imenovanje za predsjednika Uefe velika je stvar za naš nogomet i našu zemlju – kazao nam je Zahovič.

Što je bio najveći Čeferinov uspjeh kao predsjednika saveza?

– Imamo dobru, stabilnu nogometnu ligu koja je u Čeferinovu mandatu dobila kredibilitet.

Predsjednik sindikata Stefanović ne bi se složio s vama?

– Problem je on sam, taj čovjek živi u svom svijetu, nema suradnju ni s igračima ni s klubovima – ističe Zahovič.

Kao Mariborčanin niste suparnik s Ljubljančaninom Čeferinom?

– Taj rivalitet samo je folklor. Postoji samo unutar Slovenije, a kada smo vani, mi smo jedno – zaključio je Zahovič.

Komentara 6

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:43 16.09.2016.

sad bu nama slovencima najenput krenulo

AN
Andreeejjj
19:20 16.09.2016.

UDBA ima prste svugdje! Kakav Čeferin žutokljunac, koji ni nezna šta jer offsiide, molim vas!!!

RA
radekbrod
22:35 16.09.2016.

lep go greh haha ili zmiju v žepu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije