Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Čeferin?

Novi predsjednik Uefe voli hrvatske sportaše, ima kuću na Hvaru...

Aleksander Čeferin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
15.09.2016.
u 22:16

– Ovo je veliki zaokret u poslovnoj politici Uefe, koja je svih ovih godina birala predsjednike iz najutjecajnijih zemalja. Rekao bih da je u kolijevci demokracije, Ateni, demokracija pobijedila.

Mala nogometna revolucija odigravala se jučer u Ateni, domaćinu izvanrednog Uefina Kongresa koji je iznjedrio novoga predsjednika europskog nogometa, 48-godišnjeg ljubljanskog odvjetnika Aleksandra Čeferina.

Nije to samo senzacionalna pobjeda malih nad velikima, nego i velikih nad velikima, budući da je, nagađa se, onih bijednih 13 glasova Nizozemcu Van Praagu priskrbio utjecaj Engleza. Očito ne baš prejaki, jer su se primjerice Škoti odmah javno izjasnili za Slovenca.

Kao i Nijemci, Francuzi, Talijani, naša regija, jugoistočna Europa. Čeferin je skupio 42 glasa. Za usporedbu, Platini je pri svom prvom izboru, 2007. godine, dobio 27 glasova.

Zaokret u poslovnoj politici

Iz Atene se za Večernji list javio izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović.

– Ovo je veliki zaokret u poslovnoj politici Uefe, koja je svih ovih godina birala predsjednike iz najutjecajnijih zemalja. Rekao bih da je u kolijevci demokracije, Ateni, demokracija pobijedila. Za predsjednika Uefe izabran je predstavnik tzv. malih, manje utjecajnih nogometnih saveza, ali željnih reforme, jer nikada u europskom nogometu nije bio toliki jaz između velikih i malih. Bogati postaju sve bogatiji, a siromašni još siromašniji – kazao je Vrbanović i dodao:

– Aleksander Čeferin, kao čovjek iz naše regije, najbolje će razumjeti naše probleme. Primjerice, teme poput financiranja klubova, nogometne infrastrukture, odnosa klubova i igrača ili huliganizma. Karikiram; lakše ćemo sa Slovencem nego s Nizozemcem diskutirati primjerice o poviku “Za dom spremni”.

Kakav je Čeferinov odnos prema hrvatskom nogometu?

– Čeferin izvrsno poznaje stanje u hrvatskom sportu, on se iskreno divi našim sportašima. Vjerujte, kada govori o našemu sportu, samo mu bomboni ispadaju iz usta. On je i vezan za Hrvatsku, jer ima kuću na Hvaru. Dakle, nismo u ovom trenutku mogli dobiti boljega, bližega partnera i sugovornika od Aleksandra Čeferina – dodao je Vrbanović.

Nogomet u rukama odvjetnika, to je očito novi trend jer je i šef Fife Infantino odvjetnik?

– To što Čeferin nije bio nogometaš nije nikakav nedostatak, dapače. Prošla su vremena pristupanju problema evocirajući sekvence iz svoje nogometne karijere, ‘kad sam ja ono igrao...’. Čeferin će problematici pristupiti važući činjenice, i ne uključujući emocije – zaključio je Damir Vrbanović.

Novi predsjednik Uefe nastupio je s nekoliko protokolarnih rečenica.

Slovenija je ponosna

– Moja mala Slovenija vrlo je ponosna zbog ovoga, a nadam se da ćete jednoga dana i vi biti ponosni na mene – izjavio je Čeferin, koji je dužnosničku karijeru gradio u malonogometnom klubu Svea Lesna iz Litije te ljubljanskoj Olimpiji.

U kampanji je naglašavao kako mu je stalo da ‘Uefa pokaže snagu’, odnosno da ‘veliki klubovi shvate kako nemaju oni vlast nad europskim nogometom, nego da je ona u rukama Uefe’.

Čeferin kritički progovara o novom sustavu natjecanja u Ligi prvaka, prema kojemu se jamče četiri mjesta u grupnoj fazi predstavnicima četiri najbolje europske lige. Izrazio je nezadovoljstvo što je Uefa popustila zahtjevima moćnih klubova iz Španjolske, Njemačke, Engleske i Italije.

Čeferin je dobio mandat do 2019. godine, kao privremeni predsjednik koji mora završiti Platinijevu dionicu. To znači da nasljeđuje Platinijev Izvršni odbor, odnosno da Davor Šuker ostaje jedan od njegovih ‘ministara’.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije