Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdukov 113. rođendan

Legenda Hajduka bez dlake na jeziku: Ako sada ne osvoje prvo mjesto, svi bi morali otići!

Split: Susret HNK Hajduk i NK Varaždin u 15. kolu Prve HNK
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
13.02.2024.
u 08:00

Ja sam igrao nogomet i ne može mi nitko kazati kako ta momčad već dvije godine ne ovisi o jednome igraču. Smatram da smo mi na ovoj poziciji zato što su drugi slabi, a ne zato što smo mi jaki. – rekao je Zoran Vujović

Hajduk danas slavi 113. rođendan, a trojica Hajdukovih igrača iz triju generacija bijelih koji su osvajali titule govore o današnjoj poziciji splitskoga kluba. Zoran Vujović (428 nastupa, 66 pogodaka) bio je prvak s Hajdukom 1979. godine. Danas je strastveni, emotivni promatrač poljudskih zbivanja i – bez dlake na jeziku govori o stanju u Hajduku.

– Katkad razgovaram s ljudima u kafiću o Hajduku, pa mi često kažu: ‘Ti si ljubomoran.’ Znam biti oštar prema svome klubu jer znam što je on nekada bio – počeo je Zoran Vujović pa nastavio:

GALERIJA Golijada na Poljudu! Hajduk dominantan protiv Slaven Belupa

Split: Susret HNK Hajduk i NK Varaždin u 15. kolu Prve HNK
1/9

– A što sad mogu kazati o Hajduku? Ono što su meni treneri govorili, osobito Biće Mladinić: ‘Momčad se stvara, ona se ne kupuje.’ Razumijete me? Zaista nemam ništa protiv nikoga, ali po meni – ako sada ne osvoje prvo mjesto, oni bi svi morali otići! Koji svi? Oni koji su direktno i indirektno upleteni, odnosno odgovorni za rezultate Hajduka. Evo, predsjednik, napišite slobodno: dobio sam dojam da on nije puno u balunu, ne razumije neke stvari, ali njegov potpis mora biti. Ne mogu samo shvatiti da je sportski direktor Hajduka Litavac koji je bio u Gorici. Gorica nije Hajduk! Ma ni protiv njega nemam ništa, želim mu sve najbolje, ali svaki transfer, svaki dolazak, svi imaju interes i korist. U redu, ali nemojmo zato dovoditi ‘mrtvace’.

Što vam još smeta u Hajduku?

– Ja sam igrao nogomet i ne može mi nitko kazati kako ta momčad već dvije godine ne ovisi o jednome igraču. Livaji. Recite vi meni – je li to normalno? Moj je dojam da Hajdukove igre nisu one koje ohrabruju. Smatram da smo mi na ovoj poziciji zato što su drugi slabi, a ne zato što smo mi jaki. I što se događa? Pustimo financijsku korist od broja članova; pa koga briga imamo li sto tisuća članova? Mene interesira samo prvo mjesto!

VEZANI ČLANCI:

Srce me boli

Ohrabruje li vas barem dolazak Perišića?

– Je, kupljen je Perišić, ali on će biti operabilan u devetom mjesecu. Nema šanse da bude prije s ovom ozljedom. Koji je smisao onda dovođenja? A Brekalo? Pa Brekalo dolazi na četiri mjeseca. I, ajde, recimo da Hajduk bude prvak. Što će se dogoditi sutradan? Taj klub neće biti dobar na duge staze. Ovako kažem: ‘Dijete mi stalno plače, ja mu dam dudu i ono se smiri.’ Ovi plaču 18 godina, plaču i kmeče, ma dopizdili su svima! I onda, da ih više ne slušaju, onda im daju – povezujem neke stvari – finale Kupa, HNS je financirao postavljanje novoga travnjaka i igrala je reprezentacija na Poljudu. Pazite, taj klub 18 godina čeka titulu – mene srce boli od toga. Imam već jedan stent, ali neću umrijeti. U tih 18 godina tko je sve bio u Hajduku, tko je vodio klub – grozno!

Jako ste emotivni kada govorite o bijelima?

– I onda mi kažu da sam ljubomoran! Čuj, ljubomoran, a ja živio 18 godina u Cannesu! Jedno je voljeti klub, a drugo je biti slijep, razumijete? Što da kažem na igru protiv Slavena Belupa? Pa što ako se dobilo 4:0? A kakva je igra bila? Koga mi više možemo dobiti? A naročito sam revoltiran na tog sportskog direktora kojega svi dižu u nebesa i tepaju mu: ‘Doktore baluna, ajd’ dovedi nešto!’ Ferguson je jednom rekao: ‘Nemojte razgovarati o nogometu s konobarom!’ Je l’ me razumijete? Ma mogu se dovesti igrači, može se pogriješiti u procjenama, ali nitko ne prihvaća odgovornost. A u dvije godine došlo je više od 30 igrača! Je li to normalno?

VEZANI ČLANCI:

Hoće li Hajduk biti prvak?

– Ako Livaja bude operativan, znači zdrav, onda Hajduk može nešto očekivati. Jer, kad igra on, igra i Hajduk. Ali isto tako, stalno se potencira borba Hajduka i Dinama, a ne bi me čudilo kada bi Rijeka bila prvak. Znate zašto? Manji klubovi nabrijani su na Dinamo i Hajduk, što je normalno, a za Rijeku su manje motivirani, pa je njoj onda lakše igrati. Ne želim da me netko hvata za vrat, i ne govorim ništa iz ljubomore. Krasno živim, bio Hajduk prvi ili ne bio – meni ništa neće biti bolje. Mene samo boli tih 18 godina jer taj je klub bio pun respekta u svojoj povijesti, a do čega su ovi doveli? I još nešto: naši juniori bili su drugi u Europi. Pitat ću vas za 2-3 godine koliko će igrača iz te momčadi biti operabilnih u Hajduku. Ja kažem: nijedan ili jedan. Ma jedno je momčad voditi na rezultat, a drugo je stvarati. A svima se žuri. Ma svaka čast toj Torcidi! Oni su ti koji guraju te igrače. Ne možeš igrati slabo kad imaš takve navijače. Oni bi se bez Torcide borili za ostanak, oni su njihov pokretač! – zaključio je Zoran Vujović.

Stipe Andrijašević (310 nastupa, 62 gola) bio je prvak s Hajdukom 1995. godine. U šampionskoj sezoni imao je 11 nastupa za bijele. Je li ovo godina velikog slavlja?

– Nadam se i čvrsto vjerujem da je to ova godina. Zato što osjećam da smo zreli za takvo što. Neovisno o nekim lošijim rezultatima, međutim, uz dolazak Brekala i Perišića osjećam da ćemo napraviti taj odlučujući iskorak. Naravno, treba ići utakmicu po utakmicu i dobijemo li ih sve do kraja, očekujem da ćemo biti prvaci. Međutim, svaku utakmicu koju dobijemo odmah treba zaboraviti i okrenuti se sljedećoj. Svaka sljedeća je kao finale. Samo s takvom glavom i koncentracijom možemo uspjeti. Posebno apeliram na naše najiskusnije igrače, Perišića, Livaju, Kalinića, oni bi trebali biti pokretači svega. Budu li oni pravi, onda će sve oko njih biti pravo!

VEZANI ČLANCI:

Igra nije baš obećavajuća?

– Brekalu i Perišiću njihovom ekstra kvalitetom neće trebati dugo za prilagodbu. Evo, Brekalo se već uklopio. No, naglašavam kako nije bitno igrati ne znam kako lijepo za oko, a onda izgubiti utakmicu. Uvijek kažem: treba biti koncentriran svih 90 minuta, pa i u nadoknadi, i ni u jednom trenutku ne smije se klonuti. Da, zaista vjerujem da Hajduk to može i da je ovo godina u kojoj ćemo slaviti. Optimist sam; Hajduk je kao klub to zaslužio, i grad, i njegovi navijači koji su zdušno uz momčad.

Nema loših suparnika

Hrvoje Vejić (265 nastupa, 32 gola) posljednji je Hajdukov kapetan koji je podigao šampionski pehar, 2005. godine. Danas je strastveni, ali i objektivni Hajdukov navijač koji o Hajduku piše intrigantne kolumne na Dalmatinskom portalu.

Plovi li Hajduk prema naslovu prvaka i što mu još treba za toliko željenu krunu, pitali smo Vejića.

– Treba mu da mu svi igrači budu kontinuirano na svome maksimumu, bez crnih rupa. Nadam se da je Hajduk sada dovoljno sazrio, s toliko kvalitetnim igračima koji svojom kvalitetom mogu napraviti razliku u tzv. malim utakmicama. Iako, u ovoj maloj ligi više nema loših suparnika, osim Rudeša.

VEZANI ČLANCI:

Nije li i Slaven Belupo na Poljudu bio ispod ozbiljne prvoligaške razine?

– Takav mu je bio dan. Podsjećam vas da je taj Slaven Belupo pobijedio Rijeku na Rujevici. Mislim da je Hajduk u nedjelju bio dobar i ne volim da se govori kako Hajduk dobiva utakmice zato što je suparnik bio loš. Gledam optimističnije na stvari: mi smo bili dobri i zasluženo smo pobijedili. Pa evo, pomak je učinjen i time što je Hajduk bio dobar i uvjerljivo pobijedio bez Livaje. Prije smo bez njega imali problema.

Postoji li nešto čega se pribojavate na šampionskom putu?

– Pritisak će rasti prema kraju sezone, i taj pritisak je nešto što će igrači morati iznijeti. Evo, protiv Rijeke smo kiksali nakon što se stvorila euforija oko dolaska Perišića i Brekala. Na kraju, teren je taj gdje se moraš potvrditi. I mene baš zanima kako će se to rasplesti. Nije im lako, dugo se čeka. Sjećam se 2005. godine, kada smo i mi imali pritisak i borili se s Interom do posljednjeg kola, a mislili smo da će biti lakše. Sada je još teže jer su tu još dva kluba koja se bore za titulu. Optimist sam, a iskreno već sam umoran od priče da sam zadnji kapetan s titulom (smije se). Naši igrači zaslužuju titulu, kao i naša publika, iako je među njima dosta momaka koji se nisu ni rodili kad smo posljednji put bili prvaci – zaključio je Vejić.

VIDEO Ancelotti je lagao Modriću i nastale su velike tenzije u Realu. Luka ide kod Messija i Beckhama?

Komentara 8

NK
Najam krova
08:34 13.02.2024.

Jel to netko obečao prvo mjesto, AP mi je sumnjiv?

JB
Jednonogi.Brabonjak
08:43 13.02.2024.

a trebali bi vam još više pomoći i pogurati ipak vas ,,nitko ne smije dirati "

TR
Trbonja7272
10:10 13.02.2024.

Najbliže je istini Vujović. Ali treba priznati da je Sopić faca. Rijeka ima najboljeg motivatora a hoće li im to biti dovoljno, vidjet će se za koji mjesec. Poseban pozdrav svima koji Lokomotivu smatraju Dinamovom podružnicom ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije