Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leonard Mesarić

Kapetan Rudeša oduševljen je psihološkim pristupom trenera

04.08.2017.
u 23:45

Skromnost i jednostavnost vrline su koje dijeli s Inakijem Alonsom, a svojim iskustvom pomaže mlađim suigračima.

Vjerojatno će svaki malo bolji poznavatelj nogometa znati dio priče o Leonardu Mesariću. Jer, kad imate netipičnog nogometaša, onda je on uvijek zanimljiv i, koliko god željeli pričati o nogometu, jednostavno se ne može pobjeći od priča o igraču koji je magistrirao, upisao doktorat iz pedagogije kojeg je trenutno stavio po strani, bavio se glumom, govori strane jezike, a igrao je među ostalim u Zagrebu, Lokomotivi, TŠK-u, Dinamu, iranskom Fooladu, a danas je kapetan Rudeša, novog prvoligaša. U taj klub stigao je iz Irana.

Povratak u Zagreb

– Duga je to priča, no vraćao sam se u Zagreb, Ante Tomić me preporučio, zvao me i Igor Bišćan i dolazak u Rudeš činio mi se kao dobra opcija na šest mjeseci, pa su se potom posložile još neke privatne stvari i ostao sam još šest mjeseci i eto me još uvijek ovdje – kaže kapetan Rudeša, kluba koji je ispisao lijepu priču, ušao u Prvu HNL i već u prva dva kola protiv Osijeka i Rijeke pokazao da nije zalutao u to društvo.

– Težak je to bio put iako mi nismo ni imali velike planove ni visoke ambicije.

No trebali biste biti zadovoljni bodom u Osijeku, dobrom partijom u Rijeci.

– I zadovoljni smo, nitko to od nas nije očekivao, no sad se ‘dižu obrve’. Vidjet ćemo kako će ići dalje.

Trener vam je Španjolac Inaki Alonso, kakvi su vam dojmovi?

– Odlični, ima puno drukčiji pristup, ne samo u nogometnom smislu već pogotovu psihološki. To su zapravo kod trenera nijanse, svaki ima nešto svoje, ali meni je s njim jako zanimljiv taj psihološki pristup jer to mi je zapravo i struka, tako da zapravo uživam.

U svojoj igračkoj karijeri bio je suigrač Igoru Bišćanu u Dinamu, a onda mu je Bišćan bio trener prve godine u Rudešu. Kakva je razlika biti s Bišćanom suigrač i kad vam je on ‘šef’?

Različite su to stvari. Kad mi je bio trener, pokušavao sam mu biti od pomoći. Jednostavno sam se stavio u ulogu igrača i tako se ponašao iako je naš odnos bio malo drukčiji nego klasični odnos trener-igrač, jer smo u razgovoru prisniji i otvoreniji.

Dvije godine Mesarić je proveo u Iranu, koliko je to drukčiji svijet od našeg?

– Puno je drukčiji, nekako je sve naglavačke, ali ne u negativnom smislu. Meni su puno pomogli naši treneri, Skočić i Mathias Chago. Kulturološki je sve drukčije, a opet – jako vole nogomet, puno ulažu u njega, ne financijski kao Emirati ili Katar, ali ulažu u mlade selekcije, žele biti broj jedan u Aziji. Zasad još nisu, ali eto, već su izborili Svjetsko prvenstvo.

Hobiji za profesionalce?

Znamo da ste učili i perzijski uza sve jezike s kojima baratate.

– Jooj, volio bih da se razjasni, nisam nikakav poliglot, razumijem nekoliko jezika, ali daleko je to od toga da ih sve govorim.

A gluma? Znamo da ste iskusili i život na ‘daskama’?

– I to sam u jednom trenutku morao ostaviti po strani, bilo je to vrijeme kada sam došao u Dinamo, tada su mi obveze u nogometu postale drukčije. Ali to mi je divno iskustvo, no jednostavno sam morao odlučiti. Vidite, može igrač učiti strane jezike, može se baviti i drugim stvarima, ali nekad je stvarno teško povezati sve to. U nogometu te jednostavnost može daleko dovesti, ali onda se ne možeš baviti nekim stvarima jer ti odnose fokus s nogometa.

Mesariću su 34 godine, iza sebe ima bogato i nogometno i životno iskustvo. Kad razgovarate s njim, osjećate nekakav mir, staloženost... Vjerujemo da će to prenijeti i mlađima, dakle da će ostati još u nogometu.

– Zapravo, nogomet je divan i želim što dulje u njemu ostati iako to sad malo možda zvuči sebično. Ali zdravlje me služi, dobro se osjećam i – idemo dalje – kazao nam je Mesarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije