Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAJDUK - DINAMO

Jurčić: Glava je u derbiju važna, ali presuđuje ipak kvaliteta

Dinamo - Hajduk
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/12
20.10.2017.
u 22:25

Treneri obiju momčadi, domaći Joan Carrillo i gostujući Mario Cvitanović, morat će spremiti nekakve ideje koje njihovu momčad mogu odvesti na put koji vodi k pobjedi.

Posljednjih godina Dinamo igra samo dvije domaće utakmice koje su onako prave, pred punim tribinama, u užarenoj atmosferi. Samo na Poljudu i na Rujevici plavi u HNL-u mogu igrati u takvim drukčijim uvjetima, različitim od onoga što imaju na ostalim travnjacima naše lige, ali i onoga što imaju u svom Maksimiru.

Stoga, znali su nam reći igrači Dinama da vole igrati pred punim tribinama, da im je gušt istrčati pred pun stadion pa makar on bio i neprijateljski raspoložen prema njima. Bit će tako i u subotu u najvećem derbiju Prve HNL između Hajduka i Dinama (19 sati, Arenasport 3).

Zakomplicirati borbu za vrh

– Ma samo neka bude pun stadion, bolje je i kad te vrijeđaju nego kad su prazne tribine – znali su nam reći igrači plavih.

Dinamo dolazi u Poljud sa sedam bodova više od Hajduka, a pet više od aktualnog prvaka, drugoplasirane Rijeke.

– Nije lako predvidjeti ono što ćemo vidjeti u derbiju iako Dinamo ima dobar rezultatski niz. No bio sam na utakmici s Osijekom i vidio da se u igri plavi muče, ali mučio se i Hajduk protiv Cibalije kod kuće. Tako da je, uobičajeno, za očekivati da inspiracija bude jako važan faktor – kaže nam nekadašnji trener Dinama Krunoslav Jurčić koji je i sam, i kao igrač, a onda i kao trener iskusio kako je to igrati derbije, pa i u tom “paklu” Poljuda.

Bodovna prednost Dinama nije posebno velika, Hajduk bi se pobjedom mogao ozbiljno uključiti u borbu za sam vrh, ili barem borbu za naslov učiniti zanimljivijom.

– Istina je, oni zacijelo u tome vide svoju veliku priliku, ali kad su se u posljednje vrijeme nalazili u takvim situacijama, obično su ‘pucali’ pod tim pritiskom. Sad Hajduku ova utakmica opet puno znači i bit će zanimljivo vidjeti kako će se sad s tim pritiskom nositi – kaže Jurčić.

Treneri obiju momčadi, domaći Joan Carrillo i gostujući Mario Cvitanović, morat će spremiti nekakve ideje koje njihovu momčad mogu odvesti na put koji vodi k pobjedi.

Erceg napaljen u derbijima

– Bit će važna taktička posloženost, ali i pojedinačna inspiracija. Kod Dinama obično Soudani u takvim utakmicama iskače, iskazuje sposobnost u najvažnijim utakmicama, a meni se sviđa mladi Španjolac Dani Olmo koji jako dobro igra u gustoći, između linija je jako snalažljiv, okretan je, a ima i raznovrstan udarac, može opaliti, ali i gađati. S druge strane, taj Hamza može napraviti višak, Erceg je uvijek napaljen u takvim utakmicama, a ima i kvalitetu – ocijenio je Krunoslav Jurčić.

Uz to, bit će zanimljivo vidjeti kako su treneri pripremili svoje momčadi. I kako ih uopće pripremati, treba li ih smirivati, spuštati tenzije?

– Kažu da derbi odlučuje kontrola emocija, ali ja nisam to volio, meni je drže bilo kad su igrači jako ‘našpanani’, da se u derbiju daju i kroz te emocije. Doduše, u Poljudu je atmosfera specifična i u njoj treba tražiti i mirnoću svoje momčadi. Treba imati dobru taktičku zamisao, ako su igrači spremni provesti takve zamisli, onda će lako izaći i iz problema koji će se u određenim trenucima pojavljivati, trebaju biti spremni i na takve trenutke jer oni se u svakoj utakmici događaju. No, ako su uigrane varijante i kod takvih situacija, onda momčad ima manje problema ili iz problema lakše izlazi.

No zna se reći i da se u derbiju pobjeđuje glavom.

– Naravno da je važno imati ‘glavu’, igrati pametno i to je često jako važna komponenta u takvim utakmicama, ali po meni je ipak ključ u kvaliteti. Pa i ta ‘glava’, ta potrebna pamet u nogometu dio je kvalitete igrača, takav igrač će imati potrebnu psihičku stabilnost u presudnim trenucima – zaključio je Krunoslav Jurčić.

Komentara 5

ED
europski dinamo
08:30 21.10.2017.

Atmosfera je toliko uzarena da su Rijeka i Dinamo u zadnjih 20 utakmica na Poljudu izgubili čak 2. Getafe ima bolji skor sa Real i Barcom. Haha uzarena atmosfera...

DU
Deleted user
23:26 20.10.2017.

10 zadnjih utakmica na poljudu.....4:16 gol razlika. Sve je jasno. Pušu se ko purani .....klasika ae.

MI
Miće1911
01:25 21.10.2017.

Mislin da nema dvojbe ko je u prednosti . Samo da suci odradu kako triba da ne uđu u provokacije i valjanja purgera . Osim što smo igrački jaći tu je i najužarenija atmosvera u evropi !! 2:0 za Hajduk !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije