Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OSVETNIČKI POHOD'

HHO optužuje Hajduk: 100-postotni invalid Čičak morao se penjati uza stube!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
28.08.2017.
u 15:14

Ovo je prvi puta u pet i pol godina da je promatračima HHO-a onemogućeno kvalitetno obavljanje teškog posla, napominje se.

Promatrači Hrvatskog helsinškog odbora ovoga su vikenda u okviru projekta Izravna prevencija navijačkoga nasilja pratili utakmice 7. kola HNL-a. Željeli su prisustvovati sinoćnjoj utakmici Hajduka i Istre (2:0) na Poljudu, no tvrde da su spriječeni. Njihovo objašnjenje prenosimo u cijelosti.

"Više detalja o toj utakmici naši promatrači nisu u stanju podastrijeti budući da smo od predsjednika Hajdukove uprave Ivana Kosa, bili spriječeni u obavljanju svoga posla.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava u skladu s predviđenom procedurom je unaprijed obavijestio HNK Hajduk da će susret u svojstvu promatrača gledati predsjednik Odbora Ivan Zvonimir Čičak (koji se nalazio na godišnjem odmoru u Dalmaciji) i član izvršnog odbora Mijo Pavić iz Splita. Praksa u svijetu je da prijavljeni i najavljeni promatrači nevladinih udruga imaju isti status kao i službeni delegati, da su smješteni u zaštićenim prostorima, uglavnom u ložama, kako bi neometano mogli bilježiti događanja na stadionima.

1/8

Uprava Hajduka odnosno predsjednik Ivan Kos već je izrazio svoje nezadovoljstvo sadržajem izvješća pa je u skladu s tim HHO-ove promatrače slao na vrh zapadne tribine blizu novinarske lože. Ovaj puta „osvetnički pohod“ Kosa na predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička osobno se radikalizirao, pa su na ulazu u stadion predstavnike HHO-a čekale karte za zapadnu tribinu u sektoru F. S obzirom na činjenicu da je predsjednik Odbora poznat i prepoznatljiv u hrvatskoj javnosti, smatrali smo da bi bilo nerazumno i rizično, s obzirom na događanja posljednjih mjeseci, pojaviti se među navijačima pa su oba promatrača napustila stadion.

Predsjednik HHO-a je inače 100 postotni invalid koji se vrlo teško kreće i penje po stubama i u skladu s postojećim zakonima RH njemu i njegovom pratitelju moraju biti osigurani posebni uvjeti za obavljanje posla. Predsjednik odbora nije bio u mogućnosti pješke doći od ulaza gdje je podigao kartu do sektora F na tribini. Inače ovo je prvi puta u pet i pol godina da je promatračima HHO-a onemogućeno kvalitetno obavljanje teškog posla.

Važan detalj koji baca posebno svjetlo na događanja na stadionu vidi se u činjenici da je u petak u kasnim večernjim satima Franjo Medvedec, povjerenik za sigurnost u Hajduku nazvao predsjednika Odbora i tražio od njega da Odbor u ovoj delikatnoj situaciji po Hajduk da izjavu kojoj bi pohvalili ponašanje Hajduka na utakmici s Evertonom, čime bi se izgladili nesporazumi između Hajduka i HHO-a. Predsjednik HHO-a i Odbor u cjelini odbacili su takvu mogućnost s obzirom na činjenicu da ne pišemo izvještaje po narudžbi.

U proteklih pet godina nije bilo prigovora na izvješća HHO-a, na sadržaj i točnost od nijednog kluba, pa niti od bivše uprave Hajduka na čelu s  gosp. Ljubom Pavasovićem Viskovićem i Marinom Brbićom, koji su se, dapače, u nekoliko navrata u polemikama s HNS-om, pozivali na izvještaje naših promatrača. Napomenimo, istine radi, da smo i bez intervencije bilo koga iz Hajdukove uprave, u više navrata pohvalili pripadnike Torcide kad su se ponašali u očekivanom sportskom duhu. Što se tiče utakmice s Evertonom, po svemu viđenom i dekor i navijanje su bili na visokom i civiliziranom nivou, ali HHO nije o tome mogao izvijestiti iz jednostavnog razloga što međunarodne utakmice u ovoj natjecateljskoj fazi, naši promatrači ne prate", piše HHO.

 

Komentara 22

DU
Deleted user
16:21 28.08.2017.

Čičak i HHO??? jesu to oni što su u Haagu klevetali i lažno optuživali Hrvatsku,Gotovinu i Markača za zločine u VRA''Oluja''????

DU
Deleted user
15:45 28.08.2017.

Ako je star i invalid nije treba tamo niti dolaziti, i neka odmara u mirovini a ne da tura nos gdje mu nije mjesto.

ME
Meter
15:53 28.08.2017.

Mogle su mu opet spasti hlače...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije