Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOHA, BALI I NAŠA ISTRA

Istra kandidat za domaćina atraktivnih Svjetskih igara na pijesku koje donose velik prihod

26.09.2022.
u 17:33

Podrži li, svojim jamstvom, tu ideju Vlada RH, Split će biti domaćin Europskih igara 2027. godine. Na onima sljedećim u Krakovu sudjelovat će 9.000 sportaša u 23 sporta

Premda se čini kao da je u pitanju neko zatišje, u Hrvatskom olimpijskom odboru se radi punom parom. Pripremaju se novi projekti a najzanimljivija je inicijativa da se Split kandidira za domaćina Europskih igara 2027. godine. Domaćin narednih Igara je poljski Krakov gdje se očekuje oko 9.000 sportaša i sportašica u 23 sporta što je slika izazova, ali i prilike, pred kojim bi se grad podno Marjana našao.

Kako nam je predočio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, splitska lokalna politika je za to zainteresirana, jer to je prilika i za infrastrukturno osvježenje grada, pa sada ostaje samo da iza toga projekta (koji bi mogao stajati oko 40 milijuna eura) stane Vlada RH čiji je predsjednik Andrej Plenković zainteresiran za takvo što.

A zainteresiran je, vjerujemo, i za Svjetske igre sportova na pijesku (World Beach Games) koje bi se održale u Istri odnosno u Poreču, Puli i Umagu uz sudjelovanje oko 1500 sportaša u 15 sportova iz stotinjak država. Prethodne su bile u Dohi, sljedeće su na Baliju (2023.) a one 2025. bile bi u našoj najrazvijenijoj (primorskoj) županiji čije je vodstvo svjesno što bi to značilo za turizam u tom dijelu Hrvatske. A procjena izravnog ekonomskog učinka je takva da se očekuje 2,4 milijuna eura prihoda iz dnevne potrošnje i oko 1,5 milijuna eura prihoda od noćenja sportskih gostiju i njihove pratnje.

A riječ je o šestodnevnom natjecanju u 15 sportova a to su nogomet na pijesku, odbojka na pijesku, vaterpolo u moru, karataške kate, tenis na pijesku, košarka na pijesku, aquatlon, hrvanje, plivanje u moru, kitefoil utrka, surfanje, sprint na pijesku, air badminton, penjanje po umjetnoj stijeni i rukomet na pijesku u kojem je Hrvatska svjetski prvak. Povrh toga, domaćin Igara ima pravo predložiti i svoj inovativni sport koji se održava na vodi ili obali (plaži).

Novost vrijedna spomena je i činjenica da je Sportska televizija (HOO-ovo čedo) počela s prijenosima utakmica domaćeg prvenstva u rukometu, vaterpolu i odbojci a nadaju se takvom dogovoru i s Hrvatskim košarkaškim savezom.

U produkciji SPTV-a snimat će se i dokumentarac o Anti Kosteliću, našem najtrofejnijem olimpijskom treneru, što će svakako biti svojevrsni izazov za ekipu koja će to raditi. Neumorni Gips je još uvijek na Mljetu (od svibnja do listopada) i, premda je u mirovini, još uvijek je u dobroj formi.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije