Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljamo Skibbea

Grčki izbornik ima manje trofeja od Čačića, a hrvatski klub priuštio mu je brodolom

Michael Skibbe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.10.2017.
u 16:41

Skibbe forsira njemačku disciplinu, ali ne na svoju štetu. Jak je adut Grka, kaže Vanja Iveša, kojega je Nijemac vodio u turskom Eskisehiru.

Njemački izbornici oduvijek su bili mušterije hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, pa neka u tom duhu proteknu i dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018., u kojima će Grke voditi 52-godišnji Nijemac Michael Skibbe, nekadašnje bundesligaško trenersko čudo od djeteta, stručnjak koji je sa samo 33 godine zasjeo na klupu Borussije iz Dortmunda.

Dakle, naši su šefovi reprezentacije lako svojedobno izlazili na kraj s Mađarima koje je vodio legendarni Nijemac Lothar Matthäus, potom na SP-u 2014. s Kameruncima pod vodstvom Nijemca Volkera Finkea, ne tako davno i s Azerbajdžancima, učenicima Nijemca Bertija Vogtsa, a najznačajniji je skalp šefa Elfa Joachima Löwa, kojega je Slaven Bilić senzacionalno nokautirao na Europskom prvenstvu 2008. godine.

Ali, vratimo se junaku ove priče, Michaelu Skibbeu, čovjeku koji kao trener čak ima manje trofeja od Ante Čačića (samo Superkup s Galatasarayem), a opet, mnogi ga vide kao najveću snagu posrnulih Grka, reprezentacije koja je u razmaku od nekoliko mjeseci čak dva puta uspjela izgubiti od “pastira” s Ovčjih Otoka. Grci s istim tim igračima sada dočekuju Hrvatsku.

Sve najbolje o čovjeku

Kakav je uopće trener Michael Skibbe? Pitali smo legendu hrvatske lige, sad već 40-godišnjega vratara Vanju Ivešu, danas čuvara mreže trećeligaša Opatije, kojega je Michael Skibbe vodio u turskom Eskisehiru.

- Sve najbolje o tom čovjeku i treneru! - ne bira riječi hvale Iveša na račun njemačkog stručnjaka i dodaje:

- Bio mi je trener šest mjeseci i bila je to najplodonosnija polusezona moje karijere. Zatekao me Skibbe kao ozlijeđenoga vratara, ali nije me se odrekao, nego me pričekao da se oporavim i dao mi povjerenje. Branio sam kod njega u svim utakmicama, a naš je Eskisehir bio hit prvenstva, vinuvši se čak do 3. ili 4. mjesta turskog prvenstva.

Čime je Skibbe tako osvojio Turke? Kako je hladni i kruti Nijemac uspio nametnuti svoju filozofiju u podneblju sasvim drukčijega mentaliteta?

- Zato što je inteligentan i prilagodljiv. Forsirao je njemačku disciplinu, ali ne grubo, nametljivo, nego na fin, suptilan način i uvijek je znao do koje granice može ići u zahtjevima. Imali smo plemenitoga igrača Erkana Zengina, neobaveznoga, opuštenoga dečka koji nije pretjerano držao do discipline. I to mu kod Skibbea nije išlo u prilog, no Nijemac nije na njemu gradio autoritet i prekrižio ga. Ta neslaganja rješavao je bez nepotrebnih sukoba i stresova, smiješkom, pridobivajući tako igrača na svoju stranu. Taj Erkan minutažu je dobivao s klupe, ali bio nam je i te kako koristan i rješavao je utakmice - nastavlja Iveša.

Upozoravaju nas na grčke provokacije, prljavštine u igri. Je li takav stil iz Skibbeova laboratorija?

- Ne, mi nismo nikada igrali prljavo, nego čvrsto, agresivno, nikome ne popuštajući. To su stvari koje se uče i primjenjuiju na treninzima. Sjećam se kako smo kod Skibbea i na treninzima morali nositi kostobrane, jer se išlo čvrsto, “u kost”, kao na utakmicama za bodove. Nismo štedjeli jedan drugoga, što nam se isplatilo, budući da nikome, pa ni najjačim turskim momčadima, nismo bili mušterija. Ako smo gubili, bilo je to minimalno, 0:1. Na isti način smo i pobjeđivali. Svaka je utakmica bila “knap”, tako je i sada kada Skibbe vodi Grke - dodaje Iveša.

Ne može biti prevaga

Je li Skibbe najveća snaga Grka, budući da već odavno nemaju igrača u nekom od velikih europskih klubova?

Michael Skibbe
1/16

- Objektivno, koliko god ga ja cijenio, Skibbe nije i ne može biti nekakva prevaga, kada se zna kolika je razlika u kvaliteti igrača na našoj strani. Recimo da im Skibbe sigurno ne može odmoći, ali daleko od toga da je izbornik, pa još k tome i Nijemac, prednost Grka. Bit će to dvije teške i zahtjevne utakmice za nas svih 180 minuta, no čekam ih s puno optimizma. Među ostalim, i zbog svega što su naši demonstrirali u Kijevu - zaključio je Vanja Iveša.

U bogatoj Skibbeovoj trenerskoj karijeri pronašli smo i jedan intrigantan brodolom od hrvatskog kluba. Na pripremama u ljeto 2009. godine u austrijskom Bad Bleibergu tadašnju Skibbeovu momčad s 3:0 nadigrao je - Osijek. Vodio ga je Tomislav Steinbrückner, a među njegovim izabranicima bio je i Domagoj Vida.

- Baš kad smo izvukli Grke, prisjetio sam se te utakmice, čak imam i njezinu snimku. Bilo je to na kraju dvotjednih priprema u Sloveniji, došli smo u Bad Bleiberg autobusom iz Maribora, umorni i ne baš puni elana. No, igrali smo ozbiljno, profesionalno i iznenadili uglednoga suparnika. Dva pogotka postigao je Nikšić, jedan Josip Barišić. Kako se ponašao Skibbe? Poslije utakmice nisam ga ni vidio, ljutit zbog poraza pobjegao je sa stadiona - ispričao nam je Steinbrückner, danas trener Osijekovih kadeta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije