Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meša Baždarević:

Daliću, bolji ste, ali potrebna je posebna psihološka priprema

18.10.2017.
u 20:17

Puni smo poštovanja prema Grcima. Oni su možda najslabije plasirana reprezentacija u doigravanju, ali moramo biti svjesni da igramo protiv teškog suparnika - kaže Dalić

Uoči susreta s Grčkom u dodatnim kvalifikacijama za SP nije naodmet podsjetiti na naše grčko prokletstvo. Naime, nakon Ćirinih vatrenih 1997. koji su u Solunu slavili pobjedu 1:0, ni reprezentacija (u još dva navrata) niti ijedan hrvatski klub nikada poslije nisu slavili na grčkom tlu.

A pokušavali su Hajduk (AEK, prije i Panathinaikos), Dinamo (Olympiacos, PAOK), Osijek (AEK), Slaven Belupo (Aris), Lokomotiva (PAOK) i Rijeka (Olympiacos) i svi su se – nasukali. Ima li boljega upozorenja za Dalića od te jezive statistike?

- Puni smo poštovanja prema Grcima. Oni su možda najslabije plasirana reprezentacija u doigravanju, ali moramo biti svjesni da igramo protiv teškog suparnika, pogotovo s obzirom na to da je uzvratna utakmica u Grčkoj. Moramo učiniti sve za dobar rezultat u Zagrebu jer će u uzvratu biti “vruće”. No, radujem se punom Maksimiru i podršci hrvatskoj reprezentaciji - kazao je Dalić i dodao:

Nijemac donio agresivnost

- Puno će toga ovisiti o nama i našoj reprezentaciji, a nadam se samo da će svi igrači biti spremni i zdravi. To mi je najvažnije. Imamo vremena za pripremu za utakmicu, trebamo sada sve proučiti. Grci imaju iskusnu momčad i njemačkog izbornika koji im donosi borbenost i agresivnost. Igraju čvrsto, igru temelje na prekidima i rezultati su im uvijek “tijesni”.

1/14

Dalićev kolega na grčkoj klupi Michael Skibbe istaknuo je pak da je Grčka sretna ishodom ždrijeba.

- Veselimo se susretima s Hrvatskom. To je vrlo jaka i nezgodna momčad koja igra sjajno. Mi smo pak dobri u defenzivi, imam veliko povjerenje u igrače, a smatram da je naša blaga prednost to što prvu utakmicu igramo u gostima. Iako se znamo dobro braniti, moramo to i dokazati u Zagrebu i postići pozitivan rezultat - naglasio je Skibbe.

Potražili smo i mišljenje jednoga izbornika koji je u ovome ciklusu igrao protiv Grka, Mehmeda Baždarevića, šefa reprezentacije BiH. Pronašli smo ga u – Splitu.

- Baš sam nekim prijateljima ovdje rekao: “Izvučete li Grke, sigurno prolazite!” - kazao je Baždarević.

Reprezentacija BiH u Pireju igrala je 1:1, a u Zenici 0:0, pa je na kraju ciklusa za Grcima zaostala dva boda.

- Treba li Zlatko Dalić poneki savjet o Grcima, rado ću mu ga dati, jer zaista smo detaljno proučavali njihovu igru. Gledajući samo nogometni aspekt, Hrvatska je favorit i ja vaš plasman na SP ne bih dovodio u pitanje. Međutim, kad govorimo o Grcima, neizbjžan je i onaj drugi aspekt. Ne mislim samo na njihovu čvrstoću i agresivnost nego i na provokacije, na igru samo nijansu iznad ruba fair-playa. Za takve utakmice potrebna je posebna psihološka priprema i ne smijete dopustiti da vas Grci na terenu odvuku u neku svoju sferu jer to može biti pogubno - ističe Baždarević.

Vas su Grci u Zenici uspjeli odvući na tanak led, isprovocirati...

- Već u prvoj utakmici u Pireju bilo je dosta provokacija s njihove strane, pa je uoči uzvrata u našoj javnosti stvorena psihoza neke osvete, ali ne nogometne osvete, što nam nije išlo u prilog. Međutim, mi smo i to uspjeli nadvladati i nadigrati Grke, no neke sudačke odluke išle su u njihovu korist. Ponavljam, kad se na vagu stavi nogometno znanje, onda je Hrvatska neusporedivo kvalitetnija od Grčke, i ostane li sve u granicama samo sportskoga, nogometnoga nadmetanja, hrvatska reprezentacija bit će sudionik Svjetskog prvenstva - zaključio je Baždarević.

Skloni oscilacijama

Tržišna vrijednost grčke nogometne reprezentacije je 131,95 milijuna eura, najvredniji igrač je branič Rome Konstantinos Manolas s 30 milijuna eura, ali on je u ovom trenutku ozlijeđen i najvjerojatnije neće konkurirati za utakmice doigravanja za SP. Grčka je tri puta do sada nastupala na SP-ima (1994., 2010. i 2014.), a u kvalifikacijskoj skupini za SP 2018. bila je na drugome mjestu sa čak devet bodova manje od Belgije.

Grci su posljednjih godina nevjerojatno skloni oscilacijama pa su primjerice u razdoblju od lipnja 2014. do listopada 2015. godine čak 12 utakmica zaredom bili bez pobjede. U tom su razdoblju čak dva puta bili poraženi od Ovčjih Otoka!?

Posljednji put protiv Hrvatske igrali su u listopadu 2011. godine i u mučnoj atmosferi i utakmici prepunoj podmuklih provokacija slavili pobjedu 2:0 i zamalo nam uskratili plasman na EP 2012. Od današnjih naših reprezentativaca u Pireju su tada nastupili Ćorluka, Lovren, Modrić, Mandžukić, Perišić, Vida i N. Kalinić. Na klupi su bili Subašić i Rakitić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije