Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maxime Bernauer

Francuz od milijun eura možda je kupio Jakirovića. Dinamo mu preporučio povratnik u Maksimir

storyeditor/2023-10-19/PXL_081023_104412698.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
20.10.2023.
u 08:00

Dosad je u klubu imao status sjajnog, simpatičnog dečka, ali zato u Dinamu, do utakmice s Istrom, nije pokazao puno na terenu iako mu ni minutaža nije bila velika

Dinamo ga je doveo ovog ljeta, no Maxime Bernauer dosad se nije previše naigrao u hrvatskom prvaku. U Maksimir je stigao iz francuskog drugoligaša, kluba Paris FC, za koji je odigrao 71 utakmicu. Prije toga igrao je za Le Mans, drugu momčad Rennesa, te za Concarneau.

Željeli su ga i tadašnji trener Igor Bišćan, te donedavni šef sportskog sektora Dinama Dario Šimić, a transfer je stajao 1,2 milijuna eura. Ovaj 25-godišnji Francuz prvu je utakmicu pod palicom Igora Bišćana odigrao u Dugom Selu, 24. lipnja na proslavi stogodišnjice tog kluba, koji je plavima ostao u sjećanju kad ih je izbacio u kupu, a tada je za Dinamo igrao i Bišćan.

Sad su plavi pobijedili s tijesnih 1:0, a sa zanimanjem smo pratili taj prvi nastup novog pojačanja plavih. Nije bio loš, imao je nekoliko dobrih dubinskih proigravanja, no bilo je i grešaka.

– Vidjelo se da je dobar na lopti, no forsirao je neke paseve koji u prvom poluvremenu niz vjetar nisu prolazili, ali vidi se da je s loptom u nogama kvalitetan. Vjerujem da ćemo imati koristi od njega – rekao nam je tada Bišćan.

VEZANI ČLANCI:

Pogodak za suprugu i kćer

No nakon toga Bernauer se i nije naigrao, Bišćan ga je u našoj ligi koristio u drugom kolu u pobjedi protiv Istre 1961 u Puli (3:0), onda mu je dao 59 minuta protiv Gorice u sljedećoj utakmici (0:0), a nakon toga ga je ostavljao na klupi. Nakon smjene Bišćana, Sergej Jakirović pružio mu je priliku u Kranjčevićevoj u 5:1 pobjedi nad Rudešom, tu je dobio punu minutažu, a onda je na novu priliku čekao u HNL-u do utakmice s Istrom u posljednjem kolu. U toj 3:0 pobjedi Bernauer je bio jedan od najboljih igrača plavih, a dobroj igri dodao je i svoj prvi pogodak u plavom dresu. Još je igrao 22 minute u 2:0 pobjedi nad Astanom u Kazahstanu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a dobio je i 90 minuta u 4:1 pobjedi u kupu nad Ponikvama.

U svakom slučaju ovom stoperu plavih najbolja partija bila je ta protiv Istre u Maksimiru, pokazao je da se na njega može računati, čak ga je u završnici susreta Jakirović zbog lakše ozljede Moharramija prebacio sa stoperske pozicije na poziciju desnog beka. Bernauer je izuzetno veselo proslavio svoj prvi pogodak za Dinamo, a prema zapadnoj tribini, prstima složeno, pokazao je srce.

Naime, bila je to prva utakmica na kojoj je bila Bernauerova obitelj, supruga i kćer, pogodak je posvetio njima. No nije se veselio samo on i njegova obitelj, nego i brojni ljudi u klubu koji ga znaju jer kažu da je dečko izuzetno drag i simpatičan. U svlačionici ga zovu Bernabeu, a stoji da je oko njega bilo puno upitnika s obzirom na to da je malo igrao, a i u tim utakmicama u kojima je dobio minutažu nije baš briljirao.

VEZANI ČLANCI:

S obzirom da je Boško Šutalo u posljednje vrijeme nije u idealnoj formi, da je Ristovski, koji je bio povremeni stoper kad je trebalo također bio ozlijeđen, Jakirović je dao priliku Bernaueru i ovaj je tu priliku sjajno iskoristio. Sad, koliko će igrati ubuduće, vidjet ćemo, jer tu ima dosta konkurencije. Uz spomenutog Šutala kojeg je Dinamo kupio od Atalante za visokih četiri milijuna eura, tu je pouzdani Perić, pa za dva milijuna eura od Istre kupljeni mladi reprezentativac Mauro Perković, potom 21-godišnji Urugvajac Sosa koji je na posudbi iz Bologne, a od prije nekoliko dana plavima se vratio i Kevin Theophile-Catherine.

Theophile mu preporučio Dinamo

Bernaueru se svidio povratak Theophilea, sad u momčadi ima s kime pričati francuski, a Theophile je bio čovjek kojeg je Bernauer kontaktirao kad se pojavila mogućnost da iz Pariza preseli u Zagreb. I dobio je preporuke o klubu i momčadi od svog sunarodnjaka koji mu je sad konkurencija.

VEZANI ČLANCI:

Vjerujemo da dobra partija protiv Istre nije bio trenutačni bljesak, da će Bernauer dobro koristiti i nove prilike koje bude dobivao, da neće biti kao Mihajličenko koji je jednom bljesnuo, a više puta razočarao. Može Bernauer biti simpatičan i drag dečko, no nije zato došao u Dinamo, nego radi toga da pojača plave. Sad je u Dinamu gotovo četiri mjeseca i to bi trebalo biti dovoljno za prilagodbu, a vjerujemo da će mu dolazak obitelji u Zagreb koristiti.

Čuli smo da je inteligentan, koliko god nijedan igrač nije sretan kad ne igra ili igra jako malo, on je bio strpljiv. Svjestan je da u momčadi ima veliku konkurenciju i da ovakve prilike kao protiv Istre treba iskoristiti da bi Jakirovića uvjerio kako mu treba sve više vjerovati. Već u subotu kad Dinamo gostuje u Gorici vidjet ćemo je li partijom protiv Istre uspio zasad 'kupiti' i trenera Jakirovića.

Ključne riječi

Komentara 7

EJ
ejStef
10:22 20.10.2023.

Na poziciji stopera u svakoj utakmici je imao grešaka, ona protiv Rudeša je rezultirala golom, no nije kiksao koliko je to radio Šutalo. Ono što je njegov problem jest nedostatak visine i snage, a nije niti previše brz. Znači da jako teško može čuvati brze, robusne i visoke napadače, a skoro svi su takvi... Još kada imaš Nevistića na golu, za kojeg znaš da neće obraniti i time pokriti grešku obrane, onda se dobije problem koji DInamo ima danas, a koji Bernauer ne može riješiti... U ovakvom Dinamu čovjek bi mogao igrati zadnjeg veznog, tu vjerojatno ne bi bio loš...

Avatar Castro
Castro
14:21 20.10.2023.

Decko je sigurno dobar, treba mu dati vremena i pokusati izvuci maximum iz njega...mislim da ce Sergej i ekipa to moci i znati. Sretno.

Avatar mrIvan
mrIvan
12:23 20.10.2023.

Stef je sve dobro napisao. Bernabeu bi morao biti dvostruko brži nego što je da nadoknadi snagu ili dvostruko jači nego što je. Ako ga stavi protiv Gorice vidjet će se nedostaci - u Gorici ima par debla (po fizičkom rastu i snazi) koji ga mogu otpuhati kod svake visoke lopte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije