Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANJOLSKA

Enrique ne mijenja odluke, ali priznat će kad pogriješi

Ramos i Enrique
Foto: Marko Prpić/Pixsell
15.11.2018.
u 13:49

Novi izbornik Španjolske prilično je čvrste ruke, stroži je od svojih prethodnika.

Petoga svibnja prije 48 godina rođen je današnji izbornik Španjolske Luis Enrique. Rođen je u Gijonu u kojem je i proveo svoje igračko djetinjstvo i u kojem je velika legenda.

Iako, daleko veći trag ostavio je u Barceloni, u koju je stigao iz madridskog Reala i tako postao jedan od malobrojnih igrača koji su se transferirali između ova dva kluba.

>> Pogledajte video: evo što su rekli izbornik Dalić i kapetan Modrić

– Naravno da je velika legenda u Gijonu, iako je od tamo dosta igrača koji su napravili velike karijere. No nije on tamo dugo igrao, nakon dvije godine prešao je u Real. A onda, nakon što je kao igrač sve napravio s Barcelonom pa kao trener s Celtom i Barcom, to je samo povećalo njegov ionako velik ugled koji s pravom uživa – rekao nam je Mate Bilić, dobar poznavatelj prilika u Gijonu koji je i sam tamo igrao, i to oko 200 utakmica, a danas je skaut tog kluba.

Učio je od Javiera Clementea

Po onome što smo mogli pročitati, novi izbornik Španjolske prilično je čvrste ruke, stroži je od svojih prethodnika.

– Pa je, Lučo (Enrique, nap. a.), ima takav karakter, kad nešto odluči, ne mijenja svoje odluke. Ali, imao je i dobre mentore kao što je Javier Clemente, ima sličan stav kao njegov bivši trener i prema igračima i prema medijima. Uvažava novinare, ali traži i da oni uvažavaju njega. Uglavnom, što zamisli, Enrique i napravi, iako neće pobjeći od priznavanja greške ako ju je napravio. Pa i u 6:0 pobjedi nad Hrvatskom uvidio je da neke stvari nije dobro posložio – kaže Bilić.

Znao je greške Enrique priznati i dok je bio trener u Barceloni. Dok je igrao za Barcu, na drugoj je strani bio u redovima Sporting Gijona upravo Mate Bilić.

>> Pogledajte galeriju: vatreni u humanitarnoj akciji

Ramos i Enrique
1/29

– Mislim da sam igrao protiv njega i dok je bio u Realu, a sigurno dok je bio u Barci s braćom De Boer, Rivaldom, Overmarsom...

Luisa Enriquea, s obzirom na rezultate, više vole u Barceloni nego u Realu iako je i s madridskim velikanom osvojio naslov prvaka i kup. No, s Barcom ima dva osvojena prvenstva i dva kupa, Kup pobjednika kupova, a kao trener uzeo je još po dva prvenstva i kupa, ali i naslov europskog prvaka.

– Puno je veći trag ostavio u Barci, on je tamo idol. Mislim da sam pročitao da je rekao da ne bi mogao biti trener Reala. A ionako živi u Barceloni, tamo mu je obitelj – kaže Bilić.

Sada je izbornik Španjolske i njegovi su nogometaši Hrvatskoj u rujnu nanijeli najteži poraz u povijesti – 6:0.

– Bilo je to drugo vrijeme od ovog današnjeg, mi smo nakon SP-a bili ispražnjeni psihički i fizički, a oni su nakon kiksa na SP-u bili željni dokazivanja, zamijenili su izbornika, dobili su s njim novu energiju – Luis Enrique donio im je agresiju i želju. No, današnja utakmica je neka druga, nova priča, pa mi nakon lošeg starta još možemo biti prvi, više nas njihov visoki presing ne može iznenaditi kao što je to bio slučaj u Elcheu u rujnu – zaključio je Mate Bilić.

>> Pogledajte video: vatreni na prijamu kod predsjednice

Godinu dana u Sporting Gijonu igrao je i Duje Čop, naš reprezentativac sada je u Valladolidu, vratio se u Španjolsku, ali nije baš upućen u detalje vezane za reprezentaciju Furije ili njihova izbornika.

– Uživam ovdje, super mi je. Ma tko ne bi uživao ovdje. Ali, ja vam doista ne pratim ni naše medije, a ni španjolske – rekao je Čop te nije želio govoriti o današnjoj utakmici Hrvatske i Španjolske.

– Nije na meni da komentiram, samo neka dečki igraju – kratko se javio Čop.

Janković: Bio je prgav

Protiv Luisa Enriquea dosta je puta igrao i Janko Janković, naš bivši reprezentativac.

– Koliko smo se puta sreli, ne znam, ali znam da je igrao u Sporting Gijonu, a dok sam ja bio u Oviedu, to su bili veliki obračuni. To vam je veliko rivalstvo, riječ je o dva grada koja su udaljena 30 kilometara, ali baš se ne vole nimalo, pravi regionalni derbi – prisjeća se Janković koji nije volio igrati protiv Luisa Enriquea.

– Kao igrač bio je prilično prgav. Bio je specifičan, taj je mogao igrati na svim pozicijama. Sad je kao trener puno mirniji, iako i dalje vodi momčad čvrstom rukom. Nakon što je s Barcelonom napravio sjajne stvari, dobio je priliku voditi jednu od najboljih reprezentacija na svijetu – kaže Janko. Neka budu najbolji, ali ne danas.

>> Pogledajte galeriju kako su se vatreni proveli na dobrotovornoj večeri

Ramos i Enrique
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije