Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOĐE VATRENIH

Furija nema dvojicu majstora kao što su Modrić i Rakitić

Luka Modrić i Ivan Rakitić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.11.2018.
u 08:03

Luka i Raketa dva su puta zajedno zaigrali za Hrvatsku protiv Španjolske. Nedavno u Elcheu i još 2012. godine na Euru.

Luka Modrić (33) i Ivan Rakitić (30) u najvećemu ispitu svoje ere u reprezentaciji na domaćem travnjaku, u jednome od najspektakularnijih izazova pred kojim su se našli, ne samo u kontekstu grandioznosti suparnika nego i intrigantne isprepletenosti sa suparničkim igračima.

Tako našega kapetana Luku, najboljega igrača svijeta, danas u Maksimiru (20.45 čekaju dvoboji s prijateljima iz Real Madrida, Sergijem Ramosom, Ceballosom i Iscom, a Raketu sa zvučnim društvancem iz Barcelone, Albom, Busquetsom i Sergijem Robertom, pa onda i susret sa svojim nekadašnjim trenerom Luisom Enriqueom.

>> Pogledajte video: evo što su rekli izbornik Dalić i kapetan Modrić

I svi ti Španjolci zajedno, bez obzira na 6:0 s kojima dolaze u Zagreb, u ovom trenutku nemaju vrijednost, težinu, karizmu i nogometnu genijalnost koliko naša dvojica dragulja Modrić i Rakitić.

Posvjedočila je tome nedavno rang-lista najboljih nogometaša svijeta u izboru Fife, na kojoj je uvjerljivo slavio Luka Modrić, a na kojoj se među prvom desetoricom nije našao nijedan španjolski nogometaš.

Pa i na popisu 30 kandidata za Zlatnu loptu France Footballa Hrvati s trojicom kandidata (Lukom, Raketom i Mandžom) dominiraju u odnosu na Španjolce (Ramos, Isco). Našemu se kapetanu i u tom izboru smiješi pobjeda, dok Španjolce nitko ne doživljava kao relevantne kandidate.

Zasjenio Iniestu i Xavija

Luka i Raketa dva su puta zajedno zaigrali za Hrvatsku protiv Španjolske. Nedavno u Elcheu i još 2012. godine na Euru. Neposredni svjedok tog događaja bio je Ognjen Vukojević.

>> Pogledajte galeriju kako su se vatreni proveli na dobrotvornoj večeri

Luka Modrić i Ivan Rakitić
1/20

– Bila je to naša taktički besprijekorno pripremljena i realizirana utakmica, u kojoj smo imali zicer za pobjedu i sudac nas je teško oštetio. Tada je Luka Modrić svojom izvedbom nadmašio sve španjolske vezne igrače. Pazite, bila je to najjača Španjolska u povijesti, sa Xabijem Alonsom, Xavijem, Iniestom i Busquetsom u vezi, a u toj utakmici svi su gledali u Luku Modrića. Toliko je dominirao, tako autoritativno nosio našu momčad... Bio je apsolutna prevaga na terenu, toliko moćan i nezaustavljiv da su svi Španjolci bili potpuno zasjenjeni. Ta je utakmica Modriću bila ulaznica za Real. Nakon toga su ga kupili – kaže Vukojević ne umanjujući pritom značaj Ivana Rakitića.

– Ma Ivan je oduvijek Lukina desna ruka. Kada Modrić stane i uzme predah, Raketa dodaje gas. Sjajno se nadopunjuju.

Bilo je to prije šest godina, u kakvom su stanju Rakitić i Modrić danas u usporedbi sa Španjolcima?

– Obojica su nositelji ključnih uloga u Real Madridu i Barceloni, usto danas još bolji, zreliji nego prije šest godina. Oni su Hrvatsku doveli do drugog mjesta na svijetu, obojica su konstanta u reprezentaciji već godinama i prevaga su na našoj strani u svakoj utakmici. Španjolci takvu dvojicu igrača nemaju. Luka i Ivan s posebnom dozom motiva, kao i cijela naša momčad, dočekuju ovu utakmicu željni uzvratiti Španjolcima za težak poraz u Elcheu. Naravno da svi vjerujemo da smo to u stanju ostvariti – dodao je Vukojević.

>> Pogledajte video: vatreni na prijamu kod predsjednice

Neprocjenjivo je iskustvo s kojim naša dvojica lidera nastupaju protiv ovoga suparnika. Luka Modrić ima 178 nastupa za Real Madrid u Primeri, dok je Ivan Rakitić skupio čak 264 nastupa za Sevillu i Barcelonu.

Zajedno, igrajući za španjolske klubove, imaju čak 27 domaćih i međunarodnih trofeja. S Hrvatskom su bili svjetski doprvaci u Rusiji, demonstrirajući gotovo pa epske izvedbe, svrstavajući se u red ponajvećih veznih igrača u povijesti svjetskih prvenstava.

Enrique treći put s Hrvatima

Ivan Rakitić bio je akter i jedne od najuzbudljivijih pobjeda Hrvatske u povijesti, kada smo bez Modrića prije dvije i pol godine na Euru deklasirali Španjolce u Bordeauxu 2:1. Taj poraz furiju peče jednako kao i nas šestica iz Elchea.

Bit će ovo prvo gostovanje furije u Zagrebu otkad je Hrvatska samostalna. Španjolci su u Maksimiru nastupili dva puta protiv reprezentacije Jugoslavije; 1973. u kvalifikacijama za SP bilo je 0:0, a 1978. u kvalifikacijama za EP 2:1 za Furiju.

Španjolski izbornik Luis Enrique dva je puta kao nogometaš nastupao protiv Hrvatske u prijateljskim ogledima: 1999. u Sevilli kada je bilo 3:1 za Furiju i 2000. u Splitu (0:0).

Posljednji spektakl ovakvih razmjera kao što je gostovanje jednoga svjetskog prvaka u Maksimiru nije se dogodio već čitavo desetljeće. Engleska je bila posljednja velika svjetska reprezentacija koju je vidjela zagrebačka publika, još tamo 2008. godine. 

>> Pogledajte galeriju: vatreni u humanitarnoj akciji

Luka Modrić i Ivan Rakitić
1/29

Komentara 16

DU
Deleted user
19:30 15.11.2018.

haha,modric ima karizmu kao niko u spanjolskoj reprezentaciji,pa jeste li vi normalni...

Avatar Dančo
Dančo
10:04 15.11.2018.

iskompleksirana šaka jada opet gnoji na temi koja veze nema sa njima

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
08:10 15.11.2018.

Furija nema dvojic uvoženih balkanskih majstora kao što su Modrić i Rakitić ali ima domače španjolske manje talentirane igrače koji su balkanskoj škvadri doma usput ugurati šest komada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije