Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosti na SP-u

Ekolopte i ‘svemirske’ kopačke

21.06.2018.
u 23:03

Šest travnjaka na stadionima opremljeno je kombinacijom prirodne i umjetne trave

Svako novo svjetsko prvenstvo igra se s posebno napravljenom loptom koju već 48 godina za turnir izrađuje Adidas. Lopta za prvenstvo u Rusiji nazvana je Telstar 18 po uzoru na prvu Adidasovu loptu s nogometnog SP-a.

Opterećenje za vratare

Nije baš lako napraviti ekstraloptu kojom će igrati većina najboljih na svijetu, sjećamo se lopte Teamgeist iz 2006. koja je krivudala zrakom pa su golmanima trebale i paranormalne sposobnosti ili loptu Jabulani iz 2010. koja je imala čudne krivulje nakon udarca. Postizanje pravilne putanje i stabilnosti nakon udarca kod Telstara 18 postignuto je jednostavnijom konstrukcijom koju čini šest toplinski spojenih panela. No, novu loptu krasi još nešto – ona je ekološka. Ispod tih panela nalazi se guma keltan eco 6950 EPDM koja je napravljena od etilena izvučenog iz šećerne trske. Taj je sloj dovoljno elastičan i izdržljiv da lopta zadrži svoje kvalitete do kraja utakmice iako je podvrgnuta najtežim opterećenjima.

Lopta je, dakako, testirana i u zračnim tunelima, podvrgnuta simuliranim udarcima najboljih svjetskih igrača poput Ronalda. Normalno, neki već gunđaju, no najveći svjetski proizvođač sportske opreme time se previše ne zamara. Prigovori ponajviše dolaze od vratara, koji su i pod najvećim opterećenjem.

Cilj: smanjiti umor igrača

A opterećenja bi na ovom Svjetskom prvenstvu mogla doista biti iznimna jer će mnogi igrači koristiti i nove, dosad najsuvremenije kopačke, Adidasove Energy X18+ kod kojih je peta oblikovana 3D printanjem a tijelo je od ultralakog materijala i vlakana koja prianjaju uz stopalo. Priča o ekologiji i tehnologiji ne staje s loptom i kopačkom. Šest od 12 travnjaka na stadionima gdje se održava SP u Rusiji opremljeno je kombinacijom 95-postotne prirodne trave i pet posto umjetne površine. Za formiranje takve površine za igranje koriste se čak i laseri, a taj tzv. SIS Grass sustav trebao bi smanjiti umor igrača i skratiti oporavak nakon utakmica. Je li to doista istina uvjerit ćemo se nakon svih utakmica prvog kruga SP-a. Bit će to i prvi put u povijesti da će se finale SP-a igrati na površini koja neće potpuno biti prirodni travnjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije