Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast LegendI

Brončana statua Bajde Vukasa na ulazu u Poljud

'vukas_nnn_spo_011009'
'Photoshop'
01.10.2009.
u 19:50

– Kip je izradio akademski kipar Vojin Hraste, uskoro će započeti njegovo lijevanje u bronci. Trebalo bi sve biti gotovo na vrijeme – kaže Vedran Bonačić.

Legendarni igrač bijelih Bernard Vukas, po kojem se već zove jedna splitska ulica, 29. listopada dobit će i svoj spomenik. Tada će, naime, u predvorju stadiona u Poljudu biti postavljena brončana statua visoka oko dva metra i teška 300 kilograma koja prikazuje Vukasa kako vodi loptu.

Inicijativa za odavanje počasti legendarnom igraču potekla je od male skupine navijača Hajduka na čelu s Vedranom Bonačićem.

– Željeli smo postaviti spomenik u travnju 2008. godine, na 25. obljetnicu Vukasove smrti. Nije nam uspjelo zbog brojnih financijskih, tehničkih, ali i birokratskih problema – priča nam Bonačić.

No kasnije su uspjeli prikupiti dovoljno novca, oko 200 tisuća kuna, koji su donirali Hajduk, dioničari kluba, Klub navijača Torcida, grad Split te brojni pojedinci, a stigle su i potrebne dozvole, među njima i ona od Vukasove obitelji.

– Kip je izradio akademski kipar Vojin Hraste, uskoro će započeti njegovo lijevanje u bronci. Trebalo bi sve biti gotovo na vrijeme – kaže Vedran Bonačić.

A iako će za dvadesetak dada statua biti otkrivena u predvorju Poljuda, ne bi ondje trebala dugo ostati. Zamišljeno je da bude postavljena kod Starog placa, bivšeg Hajdukova stadiona, na kojemu je Vukas nezaboravno igrao. Još se čeka lokacijska dozvola.

A ni 29. listopada nije tek tako odabran za otkrivanje spomenika Vukasu. Na isti je dan Hajduk 1950. godine pobijedio Crvenu zvezdu s 2:1, Vukas je bio jedan od strijelaca, a dan prije tog susreta osnovana je i Torcida.

Tako će Bernard Vukas postati tek treći hrvatski sportaš koji će dobiti kip. Prije njega počast je na isti način odana košarkašima Krešimiru Ćosiću i Draženu Petroviću.

Ključne riječi

Komentara 2

FC
fajter.coric
17:00 09.10.2011.

Vukas kao najveća HAJDUKOVA LEGENDA,kao najbolji hrvatski nogometaš svih vremena zaslužuje mjesto na Poljudu di dolaze navijat navijači BILOG TIMA..

MI
Mikeš09
16:36 11.10.2011.

Konačno i u Splitu spomenik jednom rođenom zagrepčaninu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije