Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakov Filipović

Bila mi je oduzeta lijeva strana, a sada sam u reprezentaciji

23.10.2016., stadion HNK Rijeka, Rijeka - MAXtv 1. HNL, 13. kolo, HNK Rijeka - NK Inter Zapresic. Jakov Filipovic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/9
07.01.2017.
u 21:38

Svim HNL-ovcima poziv u reprezentaciju puno znači, no jedan od najsretnijih što će obući hrvatski dres je stoper zaprešićkog Intera Jakov Filipović (24). On je prije četiri godine zbog moždanog udara bio pred prekidom karijere, a sada će predstavljati svoju zemlju u našoj najpopularnijoj reprezentaciji

Izbornik Ante Čačić danas je u hotelu As okupio 18-oricu reprezentativaca s kojima će na Kina kup. Izuzev Ozobića iz azerbajdžanske Gabale, i Datkovića iz Kopra, svi ostali reprezentativci dolaze iz HNL-a, no Čačićevi dečki idu po pobjedu u polufinalnoj utakmici protiv Čilea, koja se igra u Nanningu 11. siječnja.

Svim HNL-ovcima poziv u reprezentaciju puno znači, no jedan od najsretnijih što će obući hrvatski dres je stoper zaprešićkog Intera Jakov Filipović (24). On je prije četiri godine zbog moždanog udara bio pred prekidom karijere, a sada će predstavljati svoju zemlju u našoj najpopularnijoj reprezentaciji.

U Cibaliji nije dobivao plaću

– Prije četiri godine, dok sam igrao za trećeligaša Bijelo Brdo, jednog sam dana osjetio jaku glavobolju. Stropoštao se na pod i hitno sam otpremljen u bolnicu gdje mi je ustanovljen moždani udar. Dva mi je dana bila oduzeta cijela lijeva strana, no srećom, oporavio sam se. Iako, bojao sam se u tim trenucima za svoj život – prisjetio se Filipović i dodao:

– Bila je to reakcija tri rupice na srcu, koje sam imao od rođenja. Srećom, sve se dogodilo u mirovanju jer bi u suprotnom posljedice bile znatno teže, a moguće i kobne. Danas više nemam nikakve posljedice. Ugradili su mi tada takozvani kišobrančić preko tih rupica, i sada je sve u redu. Otpočetka sam imao mali strah kada sam ponovno počeo trenirati i igrati, a sada sam na tu ružnu epizodu već zaboravio.

Kaže Jakov da niti u jednom trenutku nije pomislio da je to kraj njegove nogometne karijere, znao je da će se vratiti. A vratio se prvo igrajući za Bijelo Brdo, potom je prešao u Cibaliju, a od ljetos je član zaprešićkog Intera.

– U Interu mi je sve super, sada se konačno osjećam kao profesionalac. Bilo mi je lijepo i u Cibaliji, suigrači su bili sjajni, no nismo dobivali plaću. Nije lijepo kada igraš nogomet u profesionalnom klubu, a moraš žicati novac od roditelja. No, držalo nas je tada to što smo se borili za ulazak u 1. ligu – prisjetio se razdoblja u Cibaliji 24-godišnji Jakov.

U Interu dobiva plaću, ali i puno hvalospjeva za svoju igru. Trener Zaprešićana Samir Toplak nedavno je rekao da je Filipović najbolji stoper Prve HNL.

– Gode pohvale, ali sam sebe ne želim hvaliti. Na meni je da treniram i napredujem, a želja mi je ustaliti se u reprezentaciji – kaže Filipović i dodaje:

– Ne mogu vam opisati kako sam bio sretan kada mi je stigao reprezentativni poziv. Nadam se da će mi izbornik dati minutažu, ali i ako ne zaigram ni minute, već ovo je ispunjenje mog sna.

Filipović smatra da je Hrvatska jaka iako u Kinu idu bez svojih najvećih zvijezda, igrača iz inozemstva.

– Ovo je selekcija HNL-a, što je dobro jer se svi dobro poznajemo iz prvenstvenih utakmica. Idemo u Kinu osvojiti taj turnir. Čile je jak suparnik, imaju u momčadi i dvojac iz Dinama Fernandes – Henríquez, no mislim da ih možemo zaustaviti – smatra Filipović, za kojeg trener Intera Samir Toplak kaže:

– Znao sam da je dobar igrač, zato smo ga i doveli, a već na prvim treninzima uvjerio sam se u njegove velike kapacitete. U svakom trenutku je pravovremen, a to je najvažnija odlika pravog stopera. O njegovu karakteru ne treba ni govoriti jer kada se vratiš na teren nakon moždanog udara, onda to sve govori – zaključio je Toplak.

Dovodi ga Rijeka?

Nada se Toplak da će mu Filipović ostati u kadru za nastavak sezone jer jučer se pojavila informacija da ga želi Rijeka, kao zamjenu za reprezentativca Mateja Mitrovića, koji je otišao u Beşiktaş.

A turski klub jučer je transparentno objavio da će Rijeci platiti odštetu od 4,2 milijuna eura, dok će Mitrović godišnje zarađivati 1,2 milijuna eura. Ugovor je potpisao do lipnja 2010. godine.

– Beşiktaş je najbolji turski klub i čim sam dobio ponudu, rekao sam menadžeru da želim ići – izjavio je Mitrović.

Popis igrača za Kina kup

VRATARI:

Andrej Prskalo (Rijeka)

Dominik Livaković (Dinamo)

OBRAMBENI:

Josip Pivarić (Dinamo)

Borna Barišić (Osijek)

Mateo Barać (Osijek)

Josip Juranović (Hajduk)

Jakov Filipović (Inter)

Toni Datković (Koper)

Nikola Matas (Osijek)

VEZNI:

Josip Mišić (Rijeka)

Luka Ivanušec (Lokomotiva)

Franko Andrijašević (Rijeka)

Mario Šitum (Dinamo)

Domagoj Antolić (Dinamo)

Fran Tudor (Hajduk)

Filip Ozobić (Gabala)

NAPADAČI:

Antonio Perošević (Osijek)

Mirko Marić (Lokomotiva)

Hrvatska će 11. siječnja u polufinalu China cupa igrati protiv Čilea, a u drugom polufinalu sastaju se Island i Kina. Poraženi će 14. siječnja igrati za 3. mjesto, a pobjednici će 15. siječnja igrati finale

Komentara 2

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:44 08.01.2017.

ovo šaroliko društvo nikad prije ni poslije zajedno zaigrati neće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije