Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAŽETE LI SE?

Analizirali smo prvi krug SP-a: Nikad više dosadnih i negledljivih utakmica, ove momčadi totalno su podbacile

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Saudi Arabia
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
1/3
26.11.2022.
u 15:41

Ono što nije dobro na ovom Svjetskom prvenstvu puno je loših utakmica. Još lako za to kad utakmica završi bez pogodaka, ali u tim susretima uglavnom je bilo negledljivog i nekvalitetnog nogometa te uz spomenutu neozbiljnu Kostariku ozbiljniji, ali ne i kvalitetniji domaćin Katar.

Jučerašnjim susretima počele su utakmice drugog kruga igranja po skupinama na Svjetskom prvenstvu u Kataru. U tom prvom krugu vidjeli smo dosta razočaravajućih utakmica i tek nekoliko momčadi koje su svojim uvjerljivim partijama pokazale da su s pravom u krugu favorita za naslov prvaka.

Brazil se poigrao sa Srbijom

Prvo o tim ljepšim stvarima, u njih ulaze razigrana Španjolska koja je utrpala sedam komada Kostariki. Španjolci igraju bez klasičnog centarfora, no oni su to svojom kombinatorikom mogu priuštiti za razliku od ostalih momčadi. Doduše, treba malo s oprezom uzeti tih 7:0 Danija Olma i društva jer Kostarika izgledao vrlo neozbiljno, kao da su u Dohu došli u šoping, a igranje utakmica im je samo nužno zlo.


>> VIDEO: Kek o Daliću, Srbiji, Hajduku i Livaji: Bez jednog igrača se ne može, znam što hajdučki puk želi


Tako su i izgledali na travnjaku i mogli su stradati još i gore. Puno su pokazali i Englezi, toliko kritizirani u svojoj javnosti odigrali su jako dobro protiv Irana, slavili sa 6:2, ali još više od same igre može ih veseliti potencijal koji imaju. Kad jednoj momčadi s klupe ulaze Rashford, Grielish i Foden, a još je niz sjajnih igrača ostao na klupi, jasno je da imaju ozbiljnu momčad. A taj Iran je na startu drugog kruga protiv Walesa pokazao da nije baš bezveznjak i zasluženo slavio s 2:0.

Očekivanu snagu pokazali su Francuzi, iako su ostali bez nekoliko zvijezda koje bi imale mjesta u udarnoj postavi kao što su, primjerice, Benzema i Pogba. Predstavili su se u odličnom izdanju iako su od Australije gubili s 0:1, no konačnih 4:1 i uvjerljiva partija drže aktualne svjetske prvake opravdano u ulozi favorita. U tom krugu ostaje i Brazil koji je na startu prvenstva od tih favoriziranih momčadi imao i najtežeg suparnika, no bez većih problema se obračunao sa Srbijom koja je bombastično najavljivala da će Brazil pasti. No momčad puna zvijezda iz najvećih klubova pokazala je svoju raskoš, tehniku i brzinu igre, a tome Srbija nije mogla parirati.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Germany v Japan - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - November 23, 2022 Japan's Ritsu Doan scores their first goal REUTERS/Molly Darlington Photo: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS

O igri naše reprezentacije već je puno toga napisano, očekujemo bolje dane protiv Kanade i Belgije. Doduše, i Belgija bi morala bolje, kao i Portugal i Nizozemska. Iako su te tri zvučne reprezentacije slavile u prvom krugu, nisu bile nimalo uvjerljive.

Ono što nije dobro na ovom Svjetskom prvenstvu puno je loših utakmica. Primjerice, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji samo je jedna utakmica završila s 0:0, na cijelom turniru, od 64 utakmice. A ovdje je samo u prvom krugu četiri puta završavalo s 0:0. Još lako za to kad utakmica završi bez pogodaka, ali u tim susretima uglavnom je bilo negledljivog i nekvalitetnog nogometa te uz spomenutu neozbiljnu Kostariku ozbiljniji, ali ne i kvalitetniji domaćin Katar.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Doha, Qatar - November 22, 2022 Argentina fans look at a 'Welcome to Qatar' sign in the Corniche fan zone during a light and fireworks show REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

Svakako u najveća razočaranja ulaze Argentina i Njemačka, velikani koji su poraženi na startu, Argentina od Saudijske Arabije, a Njemačka od Japana. No manje su razočarali igrom, nije to bilo baš tako loše i, nastave li igrati dobro, ostat će u borbi za prolaz. Dosta je reprezentacija u krugu onih koje još nisu definirane, među njima je i naša reprezentacija ako ćemo suditi po prvim utakmicama.

Tek treba vidjeti koliko mogu Ekvador koji je startao pobjedom, ali i Senegal koji je izgubio, ali i pokazao određenu kvalitetu, treba pričekati i što može SAD, kako će se profilirati Poljska i Meksiko u skupini s Argentinom. Danska i Tunis odigrali su jednu od dosad najdosadnijih utakmica i s Australijom će se boriti za svoje pozicije.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Qatar v Senegal - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - November 25, 2022 Qatar players look dejected after Senegal's Bamba Dieng scored their third goal REUTERS/Molly Darlington Photo: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS

Japanci su iznenadili Nijemce i sad je ta skupina u kojoj je i Španjolska jedna od najzanimljivijih, a tu je i skupina s Brazilom u kojoj Švicarska već ima pun plijen nad Kamerunom i dobru startnu poziciju, no ni Kamerun ni Srbija neće odustati od borbe za drugo mjesto ako im je već Brazil nedohvatljiv. Slično je i u skupini u kojoj Portugal ima pobjedu, no Gana nije bila bezazlena, možda u tom porazu čak i bolja od onoga što su pokazali Urugvaj i Južna Koreja.

25 pogodaka na četiri utakmice

Statistički, u prosjeku je palo puno pogodaka, a lijepom prosjeku doprinijele su utakmice Engleska – Iran (6:2), Španjolska – Kostarika (7:0), Francuska – Australija (4:1) te Portugal – Gana (3:2).

Zanimljivo, u cijelom prvom krugu nije pokazan ni jedan crveni karton, dočekali smo ga tek jučer u prvoj utakmici drugog kruga kada je isključen vratar Walesa u susretu s Iranom. Nije bilo ni pogodaka izvan 16 metara u prvom krugu, ali i to smo dočekali jučer od Iranaca na startu drugog kruga. I ni jedna momčad nije uspjela zabiti izravno iz slobodnog udarca.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Hrvatski navijači posebna su atrakcija na Souq Waqif tržnici u Dohi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije