Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI IZBORNIK

Aco Petrović: Važno je da se Šarić otvori i kaže što se dogodilo na Eurobasketu

Aco Petrović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
03.12.2017.
u 15:44

– Dolazit ću na utakmice domaćeg prvenstva i ABA lige. Odmarat ću se jer iza sebe imam vrlo intenzivnih mjesec i pol dana.

S obzirom na to da je s obitelji komunicirao Skypeom, Viberom i Whatsupom, čemu najbolji čovjekov prijatelj nije dorastao, Aco se nakon povratka kući odlučio posvetiti svom zlatnom retriveru Harleyju.

– Nakon ovih 40-ak dana provedenih u Brazilu, pas mi je bio na listi prioriteta, a i htio sam rasteretiti obitelj brige o njemu. Da bih komunicirao s njim, putem Skypea uputio bih mu zvižduk na koji se on naviknuo pa bi me on tražio po kući.

Izbjegao Rio i São Paulo

Aco Petrović
1/5

Nakon uspješno odrađenog prvog prozora kvalifikacija za SP, Petrović će kod kuće biti sve do početka veljače.

– Dolazit ću na utakmice domaćeg prvenstva i ABA lige. Odmarat ću se jer iza sebe imam vrlo intenzivnih mjesec i pol dana. U prvih 15-20 dana pogledao sam 15 od 17 prvoligaških momčadi Brazila, neke i više puta, pa sam imao toliko letova da bih, da skupljam milje, zaradio niz prekooceanskih karata.

Premda je mogao birati grad u kojem će živjeti, Aco je izbjegao Rio de Janeiro i São Paulo.

– Nisam htio u velegrad zbog stalnog prometnog kolapsa u kojem ti treba i po nekoliko sati da bi došao na utakmicu ili otišao u zračnu luku. Zato sam izabrao dvomilijunski Campinas, grad u državi São Paulo, iz kojeg sam na sat-dva vožnje automobilom do 5-6 klubova.

Za njegovu plaću brine se Brazilski olimpijski odbor, no ona je puno veća no što ju od HOO-a dobivaju hrvatski izbornici.

– Ja sam u Hrvatskoj imao 10,5 tisuća kuna neto, a u Brazilu imam plaću po svojoj tržišnoj cijeni.

Utjehu pronašao u Brazilu

Njegovi novi poslodavci zasad su vrlo zadovoljni.

– Svi brazilski klubovi igraju identično, s puno tempa i bezbroj ispaljenih trica, bez spuštanja lopte u reket i ravnoteže unutarnje i vanjske linije i bez bilo kakve druge obrane osim jedan na jednoga. Ja sam to odlučio promijeniti pa smo Venezuelu, južnoameričkog prvaka iz 2015., u prvom poluvremenu limitirali na 20 koševa. Brazil je bio možda i najstarija reprezentacija na svijetu pa sam je odlučio pomladiti. Povezao sam klince i starce, poput Garcije i Varejãa, koji se nisu protivili tome što sam dvojicu novaka, 18-godišnjeg Yaga i 22-godišnjeg Lucasa Diasa stavio u petorku. Tu je i 24-godišnji Meindl, koji ima sve predispozicije da u sljedećih godinu-dvije postane istinska zvijezda. S ovih 2-0 kupio sam mir do veljače kada mi se, zbog ozljede, vraćaju NBA veteran Barbosa i 25-godišnji razigravač Luz.

Kao temperamentnu Dalmatincu, Petroviću zacijelo odgovara temperament Brazilaca.

– Još više mi se sviđa ta združenost pod nacionalnom zastavom koja mi je olakšala posao. Koliko god sa svojim klubovima bili žestoki rivali, kada se okupe, to je toliko homogena struktura da ja to nisam mogao vjerovati. Nevjerojatno je da netko tko ima 37 godina poštuje dečka od 18 godina, ali i da, kada imaju slobodan dan, svi zajedno odlaze na večeru.

Takvo zajedništvo, nažalost, Aco nije uspio postići s Hrvatskom. Što se dogodilo na Eurobasketu?

– Strašno je bitno da se Šarić otvori i da kaže što se dogodilo. Zašto je do turnira u Opatiji bio vedar i nasmijan nositelj, a nakon toga se zatvorio u sebe?

Je li Aco prebolio odlazak s hrvatske klupe?

– Ja sam sebe vidio na klupi Hrvatske do 2020. i Igara u Tokiju i nisam očekivao ovakav razlaz, no angažman u Brazilu mi je pomogao da skrenem misli s te teme.

I dok je Aco kvalifikacije počeo s 2-0, reprezentacija s čije je klupe pogurnut (Hrvatska) krenula je s 0-2. Je li mu to neka vrsta profesionalne zadovoljštine?

– Ja sam svoju zadovoljštinu našao u Brazilu, u kojem sam zadovoljan, kao rijetko kad dosad. No, zbog ovoga ovdje sam beskrajno tužan jer, ako se Hrvatska ne plasira na SP, bit će to tragedija epskih razmjera. I vrijeđa mi razum onaj koji govori da neće biti tragično ako Hrvatske ne bude u Kini. Put koji je nametnuo Dino Rađa nije dobar jer bismo propustili mogućnost da na svjetskoj smotri Bogdanović i Šarić igraju u godinama najveće zrelosti, ali i da se globalno afirmiraju svi ovi naši mladi NBA igrači koji prošlog ljeta nisu igrali za reprezentaciju.

Komentara 9

Avatar links
links
17:34 03.12.2017.

pa reci ti što se dogodilo!! ti si bio tamo navodno

NV
NV
18:33 03.12.2017.

Ako je tačno da su ga napadali što je srbin onda je Aca kao izbornik to trebao da sprječi.

KO
kotej
19:44 03.12.2017.

pas, a? što vrijedi vrijedi! bolje pas nego trudna kokoš ili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije